Dost acı söyler

HAKEM Geribildirim Formu:

Haberin Devamı

3. Bulunduğunuz klasmanda maç dağılımının adil olduğuna inanıyor musunuz?
5. Terfi listesindekilerin adil olarak belirlendiğini düşünüyor musunuz?
17. Gözlemci notlarının adil olduğunu düşünüyor musunuz?
MHK Başkanı sayın Zekeriya Alp, geçen hafta 600 civarındaki hakemine 20 soruluk bir anket gönderdi. “Görevleri daha iyiye götürmenin önemli yöntemlerinden birisi de geribildirim almaktır. Bu nedenle gelecekteki MHK çalışmalarına yön vermek üzere, muhtelif konularda görüşlerinize başvurmak istiyorum” diyerek, modern bir yöneticilik anlayışını ortaya koydu.
Lakin hakemlerin bu sorlara gerçekten samimiyetle cevap verebileceklerini düşünüyorsa, yanılıyor. Çünkü her ne kadar isim istenmeden yapılan bir anket çalışması olsa da, her ne kadar modern bir yazılım olsa da, ben de 20 yılını futbol hakemliğine vermiş bir kişi olarak, hiçbir hakemin kendi e-postasına gelen bu tarz sorulara gönül rahatlığıyla cevap veremeyeceğine adım gibi eminim. Hakemlerin tespit edilebilirim duygusunu maalesef silemezsiniz. Ve hatta bazı bölgelerde klasmanlarda bulunan hakem sayısı o kadar az ki hakem arkadaşımızın ismini yazmasına gerek bile kalmıyor. Ayrıca, bu geribildirimin sağlıklı ve objektif olabilmesi için hakemlerin genelinin ya mutlu ya da mutsuz olması gerekir. Biri mutlu biri mutsuz olmaz. Mutlu olan, bu sezon fazlasıyla maç yöneten, istediği maçları alan hakem, sorulara pembe gözlükle cevap verip sorulara pozitif yönden yaklaşırken, yine bu sezon klasmandaki yerini beğenmeyen, istediği maçları alamayan hakem ise sorulara negatif yönden yaklaşıp, öyle cevaplayacaktır.
Alp’in bazı sorularına gerek yok. Halihazırda 2 yılı aşkın süredir görev yapan bir kişinin bu sorulardan bir kısmının cevabını zaten biliyor ve düzeltmeye çalışıyor olması gerekirdi. İçinde adil kelimesi olan sorulara ben cevap vereyim.
3. sorunun cevabı: Hakemlikte adalete inanmam. Öncelik yetenek ve performanstır. Bir üst klasmana çıkacak hakeme fazla maç verebilirsiniz, sizi kurtaran hakemi ödüllendirebilir, yine fazla maç verebilirsiniz. Ancak 2 katı fazla maç yönettiremezsiniz. Aynı tip hatalara, takımların ismine veya hakemin ismine göre farklı cezalar uygulayamazsınız. Örnek mi, o kadar çok ki hangi yönetimden sonra hakem 8 hafta bekletildi, maç verilmedi? Peki bu sezon kaç hakem 8 haftalık cezaya girdi?
5. sorunun cevabı: Adil olduğunu düşünmüyorum. Geçmiş yazılarımda MHK üyelerinin bölgecilik yaptığından bahsettim. Bölge sorumlularının kendi illerinde Süper Lig hakemleri doluyken Türkiye’nin 81 vilayetinin 67’sinde neden yok?
17. Sorunun cevabı: Gözlemci notlarına kurul üyeleriniz bile inanmazken bu soruyu hakemlerinize sormanızı anlayamadım. Elinizde maç görüntüleri, gözlemci notları var. Hatta seminerlerde Uilenberg’in bu siyah beyaz hata dediği pozisyonları hatırlayıp bir de notları karşılaştırın, yukarıda kullandığım acı ama gerçek olan cümlelerin bütün hakemlerin hissiyatı oldugunu anlarsınız. Yeri geldikçe diğer konulara da köşemde yer vereceğim.
Cüneyt Çakır ve ekibine yürekten başarılar dilerken, Türk hakemliğini Brezilya’da en iyi şekilde temsil edeceklerine inanıyorum. Yolları finale kadar açık olsun.

Yazarın Tüm Yazıları