Uzuv kaybı yaşayanlara Robotel elini uzatıyor

ROBOTEL Türkiye Platformu’nun İzmir gönüllüleri, geçen ay El Mikrocerrahi Ortopedi ve Travmatoloji Hastanesi’nde (EMOT) yaptıkları tanışma toplantısının ardından tüm sürecin yer aldığı atölye çalışmalarını Zeytince Derneği’nin İnecik köyündeki Zeytin Okulu’nda gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

EMOT doktorlarından Robotel gönüllüsü Dr. İnan Aysel, atölye çalışmasıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu.


SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ
Robotel hareketi öncelikle bir sosyal sorumluluk, sosyal farkındalık projesidir. Dünyada, protez ihtiyacı duyan bireylere kişiye özel ölçü ve niteliklerde üç boyutlu yazıcılarla üretilmiş, ekonomik ve kullanılabilir robot el uygulamalarının paylaşıldığı ‘Enabling The Future’ isimli bir platform mevcuttur. Robotel Türkiye hareketi enable hareketinin ülkemizde vücut bulmuş şeklidir.
Amacımız, dünyadaki örneklerden esinlenerek üç boyutlu yazıcı teknolojisinin insan hayatına nasıl etki edebileceğini göstermektir. Robotel Türkiye hareketi şu anda gönüllülerden oluşan kocaman bir aile haline gelmiştir. Robotel Türkiye ile ülkemizin her köşesinde ihtiyaç sahiplerine özellikle çocuklara ulaşabilmeyi hedefliyoruz. El ve parmak deformasyonu olan çocuklarımıza Robotel dediğimiz mekanik aletleri üç boyutlu yazıcı ile yaparak tamamen ücretsiz olarak teslim ediyoruz.

Haberin Devamı


UCUZ VE FONKSİYONEL
Gerek protez tiplerinin malzemelerinden, gerek patent uygulamalarından, gerekse imalat – dağıtım- perakende satış zinciri dezavantajlarından dolayı mevcut protezler gelir seviyesi orta ve düşük olan ailelerin karşılayabileceği fiyatlardan çok yukarıdadır. Özellikle çocuklarda protez takma süreci daha sıkıntılı; çünkü çocuğun gelişimiyle birlikte sık sık değiştirilme zorunluluğu ortaya çıkıyor. Dolayısıyla çok sayıda hastada gelişimini tamamlayana kadar çocukların protezden yoksun kalması durumuna yol açıyor. Bu da sadece Türkiye’de değil tüm dünyada protez uygulamasında sorun yaratıyor. Kısaca Robotik eller hem yetişkinler hem de çocuk ve gençler için kullanışlı; çünkü hem ucuz hem fonksiyonel.


HERKES ÜYE OLABİLİR
Robotel Türkiye hareketinde şu anda yaklaşık 1100 gönüllü insan, 200 üç boyutlu yazıcı noktası ve 47 ilden gönüllü katılımı vardır. İzmir ilinden kayıtlı gönüllü sayımız 62 kişidir. Robotel hareketine herkes gönüllü olabilir. Bunun için tasarım veya üç boyutlu yazıcı kullanmayı bilmek şart değildir. Aramıza katılmak isteyenler www.robotel.org sitemizi ziyaret ederek yapılanlar hakkında fikir edinebilir ve gönüllü formu doldurabilirler.

Yazarın Tüm Yazıları