Sağlıklı diş sağlıklı beden

DİŞ ve dişeti sağlığı, genel sağlığın vazgeçilmez bir parçasıdır.

Haberin Devamı

 

Sağlıklı dişleriniz ve dişetleriniz yoksa hastalanma olasılığınız artar. Dahası, dişinize gizlenmiş bir enfeksiyon kalbinizi, böbreğinizi veya damarlarınızı tehdit edebilir. Uzmanlar, geleceğimizi tehdit eden sağlık sorunları listesinde en başa koroner kalp hastalıklarını ve kanseri koyuyor. Bu hastalıkların vücuttaki ‘iltihaplanma’ süreçleriyle yakın bir ilişkisi olduğunu ısrarla yineliyorlar. İltihaplanmanın yaşlanmayı hızlandırdığı, yalnızca yukarıdaki hastalıklardan değil romatizmal hastalıklardan obeziteye, bağışıklık problemlerinden, böbrek, karaciğer sorunlarına pek çok alanda sağlığı tehdit ettiği de bilimsel bir gerçek. Ama gelin görün ki diş sağlığı konusunda hepimizin pek de duyarlı olmadığı kesin. Çoğumuz diş sağlığımızı, daha da önemlisi bir bütün olarak ağız sağlığımızı yeteri kadar ciddiye almıyoruz.

Haberin Devamı

ÇOCUKLUK DÖNEMİNE DİKKAT

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Ersin, sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için ağız-diş sağlığının önemi ve sağlıklı beslenme konusunda özellikle annelerin bilgilendirilmesi gerektiğini ifade ederek, bu konuda hazırladıkları sosyal sorumluluk projesini anlattı. Bebeklik ve çocukluk döneminde beslenmenin çocuğun genel sağlığını etkilediği gibi diş sağlığı yönünden de çok önemli olduğunu kaydeden Ersin, bu nedenle özellikle annelere beslenme konusunda tavsiyeler verilmesi gerektiğini vurguladı. Çürük yapıcı yiyeceklerin tercih edilmemesi, şekerli yiyeceklerin tüketiminin sınırlandırılması ve şekerli gıda tüketimini takiben etkili ve düzenli ağız bakım alışkanlığının kazandırılması gerektiğini dile getiren Ersin, özellikle hazır paketli ürünlerin tüketiminin azaltılması ve ara öğünlerde sağlıklı atıştırmalıkların tercih edilmesi konusunda ailelerin bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. Ersin, “Çocuklarımızı fast-food, hamur işleri, tatlılar, kızartmalar ve sağlıksız hazır paket yiyecek ve içeceklerden uzak tutmalıyız” dedi.

 

Haberin Devamı

ANNELERİN EĞİTİLMESİ
İÇİN PROJE HAZIRLANDI

Son yıllarda özellikle koruyucu diş hekimliğinin önem kazandığını ifade eden Prof. Dr. Nazan Ersin, çürük oluşmadan dişlerin fırçalanması ve beslenmeye dikkat edilerek koruma altına alınmasının çok önemli olduğunu bildirdi. Bu nedenle ağız diş sağlığı eğitiminin önem arz ettiğini kaydeden Ersin, şöyle devam etti: “Ebeveynlerin sağlıklı bir ağız sağlığının nasıl olması gerektiğiyle ilgili eğitilmesi ve özellikle düzenli diş hekimi kontrollerine gelinmesi gerektiği belirtilmeli. Ayrıca annelerin bilinçlendirilmesi için Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı’ndan asistanım diş hekimi Handan Çelik ile planladığımız sosyal sorumluluk projemizle annelerin küçük gruplar halinde eğitilmesi, ağız-diş sağlığının önemi ve çürük yapıcı zararlı yiyecekler yerine sağlıklı atıştırmalıkların önemi hakkında yapacağımız projemizde annelerin bilinçlendirilmesi planlanıyor.”

Yazarın Tüm Yazıları