Kanser tedavisinde doğru beslenme

KANSERDEN korunmak için sağlıklı beslenmenin önemi günümüzde artık herkes tarafından iyi biliniyor.

Haberin Devamı

 

Bunun yanı sıra kanser tedavisi görmekte olan bir hasta için de iyi ve doğru beslenme oldukça önemli, hatta tedavinin bir parçası olarak kabul edilebilir. Kanser tedavisi sırasında yeterli ve dengeli beslenen bir hasta kendisini daha iyi hisseder ve bu sayede tedaviye daha iyi uyum gösterir. Hastada tedaviye bağlı oluşabilecek yan etkiler daha hızlı ortadan kaldırılabilir ve tedavi nedeniyle artan enfeksiyon riski azaltılabilir. Kanser hastalarında doğru ve sağlıklı beslenme, bağışıklık sistemini destekler ve bu sayede kanser hücreleriyle daha kolay savaşılabilmesini sağlar.
Özel durumlar dışında tüm kanser hastalarının sağlıklı beslenmesi için öneriler sunan Ege Özel Onkoloji Radyoterapi Merkezi doktorlarından radyasyon onkolojisi uzmanı Dr. İlker Karadoğan, kanser tedavisi ve doğru beslenme konusunda şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

VÜCUDU GÜÇLENDİRİYOR

“Kanser tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkileri nedeniyle hastalarda halsizlik ve yorgunluk görülebiliyor. Bu dönemde doğru beslenme kurallarına uymak ve bazı gıdaları diyetten çıkararak bazılarına ağırlık vermek hem ilaç yan etkilerinin hem de diğer şikayetlerin azaltılmasında etkili oluyor.
Sağlıklı beslenme, hastalıklardan korunmanın yanı sıra iyileşme döneminde de vücudun savunma mekanizmalarını güçlendiriyor. Tedavisinde yan etkilerle karşılaşılan kanserle de doğru beslenme desteği sayesinde daha kolay mücadele edilebiliyor.
Kanser tedavisi sırasında hastaların beslenmesi, hastalığın yerine ve çeşidine, aynı zamanda tedaviye bağlı oluşabilecek yan etkilere göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle hasta için uygun beslenme şeklinin, tedaviyi uygulayan hekim tarafından belirlenmesi daha doğrudur.”

NELERİ NASIL YİYELİM?

Tüm kanser hastalarının özel durumlar dışında da sağlıklı beslenmesi gerektiğini dile getiren Dr. İlker Karadoğan, sağlıklı beslenme önerilerini şu şekilde sıraladı:
- Günlük öğün sayısını artırarak, küçük porsiyonlarla sık sık beslenilmeli.
- Yemek sırasında içilen sıvılar iştahın azalmasına ve bulantıya neden olabileceği için bunlardan kaçınılmalı.
- Hasta kendisini en iyi hissettiği zamanlarda beslenmeli.
- Yiyecek ve içecekler çok sıcak ve çok soğuk olmamalı.
- Aşırı baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı.
- Yüksek protein ve yüksek kalori içeren besinler özellikle yumurta, süt, tavuk, balık, yoğurt, peynir gibi ürünler sıkça tüketilmeli.
- Vitamin ve mineral bakımından zengin olan meyve ve sebzeler çiğ olarak ve her öğünde tüketilmeli. Gün içinde farklı tip meyve ve sebze tüketilerek, vücuttaki vitamin ve mineral çeşitliliği sağlanmalı.
- “Kanseri şeker besler” diye bir inanış bilimsel olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte, yüksek şeker ve yağ içeren, besleyici değeri düşük yiyeceklerden uzak durulmalı.
- Tedavi döneminde günde en az 2 litre su tüketilmeli.
- Hastanın yeterince iştahının olmaması ve kilo kaybetmesi durumunda doktorunun önerdiği yüksek protein ve vitamin içeren kalorili beslenme solüsyonlarından kullanılmalı.”

 

Yazarın Tüm Yazıları