Kan yağları can yağları

TRİGLİSERİD de kolesterol gibi damarlarınızda dolaşan yağlardan biri. Hepimizin belirli bir miktarda ona da ihtiyacı var. Sağlıklı bir insanın kanında trigliserid seviyesi 150 mg/dl’yi geçmiyor. Bu seviyeleri geçmesi halinde, özellikle 500 mg’ı aştığı durumlarda sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Örneğin yüksek trigliserid seviyeleri damarlarda plak oluşumu ve tıkanmayı kolaylaştırıyor.

Haberin Devamı


Özel Tınaztepe Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Koordinatörü Prof. Dr. İsa Durmaz, ciddi düzeyde kolesterol ve diğer zararlı kan yağlarının yüksekliğinin kalp damar hastalıklarına sebep olduğunu belirtti. Bu hastaların kolesterol ve diğer zararlı kan yağlarını düşürücü ilaçları kullanma zorunluluğu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Durmaz, “Normal sınırdaki kolesterol ve trigliserid miktarlarını daha aşağı çekmek için ilaç kullanılması anlamsız hatta zararlıdır. Ancak yüksek risk taşıyan kalp ve damar hastalığı olan kişilerde zararlı kan yağlarının normal sınırın bir miktar altında tutulması önerilir” dedi.

RİSK YARATAN FAKTÖRLER
Kan yağlarının kolesterol ve trigliserid olmak üzere iki grupta toplandığını anlatan Prof. Dr. Durmaz, şunları söyledi: “Son zamanlarda kan yağlarını düşürücü ilaçların kullanımı ile ilgili tartışmalar sürüyor. Bu durum kolesterol düşürücü ilaçları kullanan hastalarda kafa karışıklığına neden olmaktadır. Her alanda olduğu gibi sağlık konusunda da zaman zaman farklı görüşler ve yeni tedavi yöntemleri önerilmektedir. İlaç firmaları ve tıbbi malzeme üreticileri daha fazla ürün pazarlama adına uygulama alanlarının genişletilmesine yönelik çalışmalar yaptığı da bir gerçektir. Ancak Hipokrat yemini etmiş onurlu hekimler bilimsel temele dayanmayan hiçbir tedavi yöntemini hastalarına uygulayamazlar.
Kalp Damar hastalığına sebep olan risk faktörlerinin başında; Hipertansiyon (tansiyon yüksekliği), Hiperlipidemi (kan yağları yüksekliği), sigara kullanımı ve diyabet (şeker hastalığı) 4 majör risk faktörünü oluşturur. Bu majör risk faktörleri dışında sedanter yaşam, obezite, ailesel yatkınlık, kolesterolden zengin gıda ile beslenme önemsenmesi gereken diğer önemli risk faktörleridir. Görüldüğü gibi kan yağları yüksekliği önemli bir risk faktörü olup mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.”

------------

 

Doktorlar İspanya da

Haberin Devamı

İSPANYA’nın Barselona şehrinde yapılan Dünya Oftalmoloji Kongresi’ne katılan Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu’nun koordinatör ve moderatörlüğünü yaptığı “Zor Katarakt Ameliyatları” konulu sempozyum ilgi gördü. Uluslararası katılımcıların video eşliğinde katarakt ameliyatlarında problemli durumları tartıştığı sempozyumda, Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu ayrıca multifokal merceklerin seçimi ve sonrası konulu bir sunum yaptı.

Yazarın Tüm Yazıları