Kalp ve damarda altın standart

KALP ve damar hastalıklarının belirlenmesinde büyük önem taşıyan koroner anjiyografide, yeni bir teknik geliştirildi. Böylelikle anjiyo operasyonu giderek kolaylaşırken, hastaların yatmasına gerek kalmıyor. Kardiyolojide ‘Altın Standart’ tekniğini anlatan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Akın şöyle konuştu:

Haberin Devamı


“Günümüzde koroner arter hastalığının kesin tanısında en geçerli olan ve tıpta ‘Altın Standart’ olarak kabul edilen bir yöntem koroner anjiyografi. Koroner arterlerin damar sertliği sonucu daralması veya tıkanması göğüs ağrısına sebep olabileceği gibi, acil müdahaleyi gerektiren klinik olaylara yol açabiliyor. Yüksek tansiyonlu, diyabetik, yüksek kolesterol değerlerine sahip kişilerde, kilolu olan, sigara içen, genetiğinde kalp hastalığı bulunanlarda koroner arter hastalığı çok sık görülüyor. Bu hastalığın tedavisinde ilk olarak kasık atardamarı daha sonra da bilek damarı giriş yeri olarak kullanılıyor.”

BİRİNCİLİK GETİRDİ
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı üyeleri Prof. Dr. Mustafa Akın ve Uz. Dr. Elton Soydan tarafından Türkiye’de ilk kez halk arasında ‘enfiye çukuru’ olarak bilinen yerden girilerek geliştirilen koroner anjiyografi tekniği güvenli, komplikasyonsuz bir koroner anjiografi yapılmasını sağlanıyor. İşlem sonrasında hasta yatağa bağlı kalmadan kısa sürede günlük hayatına devam edebiliyor.
Türkiyede ilk kez Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı’nda uygulanan anjiyografi tekniği 14. Uluslararası Kardiyoloji ve Kardiyovasküler Cerrahide Yenilikler Kongresi’nde birincilik ödülüne layık görüldü. İlk kez uygulanan teknik hastanelerde yatak işgal oranının azalması sonucunda ciddi bir tasarrufu da beraberinde getirecek. Bu yöntem hastalara ağrıda azalma, işlem sonrası hasta konforu ve erken taburculuk gibi avantajlar sağlıyor.

 

Haberin Devamı

Çeşme Devlet
rekora koşuyor

 

İZMİR’in Çeşme ilçesindeki devlet hastanesinde, son 7 ayda 300 bin hastaya sağlık hizmeti verildi. Başhekim Opr. Dr. Atıl Birol, sözkonusu sürede 24 saat kesintisiz çalışan acil serviste 60 bin 861 kişinin tedavisinin gerçekleştiğini belirterek, “Bu rakamlar ekibimize de moral” dedi. 7 ayda 529 büyük, 5 bin 363 küçük ameliyat yaptıklarını söyleyen Dr. Atıl Birol, bin 020 hastanın yattığını belirterek, “Hemodiyaliz servisimizde 96 hastaya 916 seans uygulandı. Evde bakıma kayıtlı hasta sayımız ise 163” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları