Kalça protezi deyip geçmeyin

Özellikle ileri yaşlarda pek çok kişinin sıkıntılı olduğu önemli bir konuyu Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Op. Dr. Zeynel Dinedurga ile konuştuk. Kalça kireçlenmesi, eklem içi hasara sebep olan iltihabi bir hastalık olan Romatoid Artrit. Kalça kırığı sonrası kalça ekleminde olan hasara bağlı kireçlenme, doğuştan kalça çıkıklığı ve kalça eklem harabiyetlerinin tedavisi için protez yönteminin uygulandığını aktaran Dinedurga, “İşlev görmeyen kalça ekleminin yapay eklemle değiştirilerek işlev kazandırılması, ağrının geçirilmesi için şüphesiz tek ve kesin çözümdür” dedi.

Haberin Devamı

Kalça protezi deyip geçmeyin

Kalça protezi sonrası hastaların yaşam kalitesindeki değişime değinen Özel Tınaztepe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dinedurga, “Hastanın hareketlerini engelleyen ve ağrı sebebi olan sorunun ortadan kaldırılması, yaşam kalitesinde önemli derecede iyileşmeye yol açar. Öne eğilme, merdiven inip çıkma, yürüme mesafesinde belirgin düzelme, giyinme, ayakkabı-çorap giyip çıkarabilme gibi günlük yaşamda aslında çokça yapılan ama hastalık sebebiyle yapamaz hale geldikleri aktiviteyi yapabilir hale gelirler” dedi.

Kilo verilmeli

Ameliyat öncesinde cerrahi, ameliyat sonrası iyileşme açısından hastaların makul düzeyde kilo vermeleri gerektiğini savunan Dinedurga, “Çürük diş, idrar yolu enfeksiyonu gibi enfeksiyon kaynağı olabilecek odakları tedavi edilmeli. Hastane ve hekim seçimi için özenli ve araştırıcı olmalı” dedi.

Haberin Devamı

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
* Genç yaşta uygulanmaz.
Kalça eklem harabiyeti erken yaşta olmuşsa ve ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşam kalitesini bozuyorsa, her yaşta uygulanabilir.
* Ameliyat sonrası hareketlerde kısıtlılık çok olur.
Tersine, ameliyat sonrası kısıtlı olan hareketlerde belirgin düzelme olur. Ancak kalçanın aşırı hareketlerinden kaçınılması gereklidir.
* Spor yapılamaz.
Yüzme, golf, yürüyüş, egzersiz bisikleti gibi sporlar yapılabilir, ancak, koşma, atlama, sıçrama, ciddi fiziksel temas gerektiren sporlar (futbol, basketbol, tenis gibi) yapılamaz.
* Çok ağrılı bir ameliyattır.
Ameliyattan sonra ilk gün ve gece ağrı olması beklenir. Ertesi gün ayağa kalkılabildiğinden zor bir ameliyat da değildir.

Kalça protezi deyip geçmeyin

Ergenlikte iyi beslen sağlıklı yetişkin ol

İZMİR Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Çocuk Doktoru Mete Sivrikaya, adölesan yani ergenlik döneminde beslenmenin diğer pediatrik yaş gruplarında olduğu gibi çok önemli olduğunu, büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu bu dönemde enerji ve besin ögeleri ihtiyacının arttığını belirtti.
Dr. Sivrikaya, “Erişkin döneminde ortaya çıkan hastalıkların beslenme ile ilişkisi göz önüne alınacak olursa gelecekte karşılaşılacak hastalıkların önlenmesi ve görülme sıklıklarının düşürülmesinin ancak tüm adölesan yaş grubunda olanların sağlıklı beslenmeleri ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmeleri ile mümkün olabileceği gerçeği ile karşılaşılır. Bu dönemde yetersiz beslenme olursa boyda büyüme geriliği gibi olumsuzlukların yanı sıra ergenlik belirtilerinin başlamasında gecikme ve fiziksel ve psikolojik olgunlaşma sürecinin hızında yavaşlama yaşanır” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları