Kadınların derdi varis

VARİS, kadınlara sorsanız ciddi ve kabuslar yaşatan bir hastalık iken, erkekler acısından ileri boyutta olmadıkça hastalık bile sayılmayan bir rahatsızlık. Latince adıyla ‘varix’, yani ‘kıvrımlı damar’ anlamına gelen varis, bacaklarda cilt altında seyreden toplardamarların genişlemesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık.

Haberin Devamı


Özel Tınaztepe Hastanesi Kalp-Damar Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hasan Reyhanoğlu varis hastalığı hakkında şunları söyledi:
“Varis, bacaklarda kirli kanın kalbe taşınmasında görev alan toplardamarların hastalığıdır. Bu damarlarda valf görevi gören kapakçıkların yapısının bozulması sonucu kalbe olan kan akışı zorlanır, venoz yetmezlik dediğimiz durum meydana gelir. Bu bozulma sonucunda varis dediğimiz damar genişlemeleri oluşur. Genellikle ayak bileğinin iç kısmından kasığa kadar giden büyük dış toplardamar (safen veni) ve dallarının genişlemesi ile başlar. Bu genişleme sonucunda sadece görsel açıdan sorun olacak şekilde örümcek ağı tarzında; bazen de uzaktan rahatça görülecek şekilde parmak kalınlığında varisler ortaya çıkar. Toplumda her dört kişiden biri bu hastalığa adaydır.”

Haberin Devamı

KİMLERDE GÖRÜLÜYOR
Sıklıkla ayakta çalışan kişilerin hastalığı olduğunu belirten Reyhanoğlu, “Kuaförler, aşçılar, tezgahtarlar, diş hekimleri, trafik polisleri, garsonlar, cerrah, öğretmenler bu hastalığın başlıca adayları. Bunun dışında hamilelik, kilo artışı gibi bacaklara binen yükün arttığı durumlar diğer sebepler. Hastalar ya kozmetik rahatsızlık ya da ağrı, şişlik, renk değişikliği, kaşıntı gibi dolaşım bozukluğuna bağlı şikayetler nedeniyle hekime başvurur. Muayenede varislerin cilt altında görülmesi ve toplardamar yetmezliğin saptanması ile tanı konur. Toplardamar yetmezliğinin derecesi bu ultrasonografi sonucunda tespit edilir ve tedavi planlaması yapılır.”

TEDAVİ YÖNTEMLERİ
İlaç tedavisinde; toplardamar dolaşımını düzenleyen ve damar duvarını güçlendiren ilaçlar verildiğini ve ilave olarak mutlaka varis çorabı önerildiğini anlatan Dr. Reyhanoğlu, cerrahi tedavi ve lazer uygulamasının da yapılabildiğini, “Endovenoz lazer ve radyofrekans işleminde ise, ayak bileğinden veya diz üstünden girilerek damarın içine gönderilen tel ile damar lazer veya radyo frekans dalgaları yakılıp kapatılır. Klasik
cerrahi yontem ise, kasıktan 3-4 cm, ayak bileğinden 1 cm’lik kesilerle büyük yüzeyel toplardamarın içine tel gönderilerek tamamen çıkarılması yöntemidir” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları