İşin fitilini o söz ateşledi

Doktor olma hayaliyle tıp fakültesinin yolunu tutar.

Haberin Devamı

Üçüncü sınıfta bitkisel tedavi yöntemlerine merak salar. İşin fitilini ise bir aktarın ‘Bu iş senin anlayacağın işlerden değil” sözü ateşler. Bu sözle kendi tabiriyle ‘gaza gelen’ Mustafa Yaşar, tamamlayıcı tıp kapsamında dünyanın birçok ülkesinde eğitim ve seminerlere katılır. Ve uluslararası standartlarda doğal ve bitkisel ürünler üretme fikriyle 2004’te İzmir’de Naturin’i kurar. Dr. Mustafa Yaşar, Naturin Nutraceuticals ile bugün sıvı ve toz ekstrelerden bitkisel ham droglara, gıda destek takviyelerinden bitkisel kapsül ile fitokozmetik ürünler üreterek yoluna devam ediyor.

İşin fitilini o söz ateşledi

DR. MUSTAFA Yaşar... Hekim kimliğinin yanına girişimciliği de ekleyerek zor olanın peşinden giden bir isim. 90’lı yıllarda ‘Önce Fayda Sağla’ sloganıyla çıktığı yolculukta bugün neredeyse yüzde 100’ünü Türkiye’den temin ettiği doğal bitkilere katma değer katarak fitoterapi (bitkisel tedavi) alanında fark yaratıyor. Naturin Nutraceuticals’un kurucusu Dr. Mustafa Yaşar ile hem girişimcilik serüvenini hem de gelecek planlarını konuştuk. 1970 İzmir doğumlu olan Dr. Yaşar, liseye kadar yaşamının İzmir’de geçtiğini söyleyerek, şöyle devam etti:

 

Haberin Devamı

İlk uygulama ev arkadaşlarına

“İşçi emeklisi bir babanın oğluyum. Lisenin ardından da çocukluğundan beri en büyük hayallerinden biri olan doktorluk için tıp fakültesine gittim. 18 tercihimin hepsi tıp üzerineydi. Ve 1988’de Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandım. 3’üncü sınıftan itibaren de doğal tedavi yöntemlerine bir merak başladı. O dönem şimdiki gibi bilgiye ulaşmak bu kadar kolay değildi. Araştırmalarım sırasında bir gazete ilanı dikkatimi çekti. Konyalı bir aktar, ‘Kanserden astıma kadar her şey son’ başlığıyla yarım sayfa ilan vermişti. Aradığım şey burada olabilir diye düşündüm. Yaz tatilini bu aktarın yanında geçirerek bir şeyler öğrenir miyim diye düşündüm. Telefonla aradığım amca, ‘Oğlum bu iş senin anlayacağın işlerden değil. Sen kendi işine bak’ demesi beni gaza getirdi. O aktar bir şeyler yapabiliyorsa ben aldığım eğitimi de kullanarak daha güzelini ortaya koyarım fikriyle çalışmalarıma hız verdim ve uygulamalarımı ev arkadaşlarımın üzerinde denedim.”

Haberin Devamı

İşin fitilini o söz ateşledi

 

Bilgi için 10’larca ülke gezdi

94’te üniversiteden mezun olan Dr. Yaşar’ın ilk tayin yeri Çorum olur. Bir yandan devlette çalışan Dr. Yaşar, 1995 ise ilk girişimcilik adımını atarak arkadaşlarıyla bir poliklinik kurar. Dr. Yaşar, süreci şöyle aktardı:
“Bu poliklinikte de fitoterapi odağında çalışmalarımız oldu. Tabii Türkiye’de bu alanda bilgi yeterli olmadığı için Amerika’dan Azerbaycan’a kadar birçok ülkede araştırma ve incelemelerde bulundum. Eczacılık Fakültesi’nde de yüksek lisan yaptım. 4 yıl yaşadığım Çorum’un ardından da İzmir’e döndüm. Bir süre kamuda çalıştıktan sonra da 2000’lerin başında kendi muayenehanemi açtım. Tıbbi bitkiler üzerine yaptığım çalışmalar sonucu karşılaştığım en büyük sıkıntı, standart ürün elde etmek alanında oldu ve çalışmalarımı bu konu üzerinde yoğunlaştırdım. Bu konuda eksikliği gidermek ve standart ürün elde etmek amacıyla da Naturin’i kurdum.”

Haberin Devamı

İşin fitilini o söz ateşledi


AVRUPA NORMLARINDA ÜRETİM

NATURİN’in ilk etapta Gaziemir’de küçük bir işletmede üretim yaptığını ifade eden Dr. Mustafa Yaşar, “Bir süre sonra Avrupa normlarında bir üretim kaçınılmaz oldu ve İTOB Organize Sanayi Bölgesi’nde fabrikamızı kurduk. Bugün 3 bin metrekarelik alanda doğal bitkilerden elde edilen hammade (drog), sıvı ve toz ekstreler, bitkisel sabit ve uçucu yağlar ve kapsüller, fitokozmetik ürünler ile ballı preparatlar üretiyoruz. GMP, GLP ve FDA (İyi Üretim Uygulamaları, İyi Laboratuvar Uygulamaları) normlarına uygun yol alıyoruz. Şu an bu alanda Türkiye’de tekiz. Gelecekte hem tarım ayağında hem de üretim kısmında yatırımlarımız olacak” diyor.

Haberin Devamı


ARTIK REÇETEYE GİRECEK

BUGÜN Avrupa’daki eczanelerdeki ilaçların yüzde 60’nın bitkisel ilaçlardan oluştuğuna dikkat çeken Dr. Mustafa Yaşar, “Sağlık Bakanlığı tıbbi bitkilerden elde edilen ürünlerin de ilaç olarak ruhsatlandırılması konusunda bir süreç başlattı. Bizim bu konuda 25 yıla yakın bir deneyimiz var. Bu konu 5-6 ay içinde hayata geçecek. Bu hamleyle birlikte İTOB’daki fabrikamızda GMP normlarında ilaç ve ilaç hammaddesi üretecek bir yapı olacak” diyerek 2017’nin Naturin yılı olacağını paylaştı.

İşin fitilini o söz ateşledi



MAĞAZALŞMA HAMLESİ

DAĞITIM ve pazarlama ayağında RTMLIFE ismi altında ‘drog store’lar oluşturmayı hedeflediklerini ifade eden Mustafa Yaşar, “Buralarda Naturin’in üretmiş olduğu ürünleri bir mağaza konsepti içinde insanlara sunacağız. Kurumuzun eğitim faaliyetlerini yürütmek için kurduğumuz RTMAKADEMİ kapsamında hem sağlık profesyonellerine hem de halkımıza hizmet vermeyi hedefliyoruz. Ayrıca RTMLIFE veya Naturin’in üzerinden yürüteceğimiz franchise çalışmalarımız olacak” bilgisini aktardı.

Haberin Devamı


ÇUVALINI 50’YE ALIP GRAMINI
150 LİRAYA SATIYORLAR

TÜRKİYE’nin endemik bitki varlığındaki zenginliğine dikkat çeken Dr. Yaşar, “Bitki konusunda çok zenginiz ama bitkisel ilaç konusunda Avrupa bu işin başını çekiyor. Bizden çuvalını 50 liraya aldığı ürünü işleyerek gramını bize 150 TL’ye satıyor. Hammadesi bizde olan bir ürün var. Ama bunu yapamıyoruz. Dışa bağımlı hale geliyoruz. Ama biz bir adım attık ve bunun arkası gelecek” diyerek 25 yıllık bir deneyimle gelecekte daha da güçlenerek yollarına devam edeceklerinin mesajını verdi.

KISA KISA

* Hem klinik hem de üretim ayağında 70’e yakın kişiyi istihdam ettiklerini söyleyen Dr. Mustafa Yaşar, mühendisten doktora geniş bir kadrolarının bulunduğunu paylaştı.
* Ürünlerin dağıtımının şu an ağırlıklı olarak ilaç depoları ve eczaneler üzerinde gerçekleştiğini aktaran Mustafa Yaşar, Türk Cumhuriyetleri, Arap ülkeleri, Romanya ve Tunus’tan da taleplerin olduğuna dikkat çekerek, “5-6 ay sonra ihracat yapacağız” diyor.
* Bu işte önemli bir konunun da bitki temini olduğunu paylaşan Mustafa Yaşar, “Bitkilerin kimini biz yetiştiriyoruz, kimini de sözleşmeli tarım modeliyle yetiştirtiyoruz. Toplattırdıklarımız da var” bilgisini paylaştı.

Yazarın Tüm Yazıları