Göz dibi muayenesiyle şeker ve tiroid teşhisi

Yoğun damar ve sinir dokusu içeren gözün, birçok hastalıkta bulgu verdiğini belirten Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Ayrıntılı bir göz dibi muayenesiyle bazı hastalıkların erken teşhisi mümkün” dedi

Haberin Devamı

Özel Retina Göz Hastalıkları Dal Merkezi’nin kurucusu Prof. Dr. Süleyman Kaynak, gözün yoğun damar ve sinir dokusu içerdiği için birçok sistemik hastalıkta bulgu verdiğini vurguladı. Özellikle sistemik damarsal olayların, retinada en çok tutuluma neden olan hastalıklar olduğuna dikkat çekti.

Şeker hastalığının ince damarları tutan bir hastalık olduğunu belirten Dr. Tülin Kaynak da, bu nedenle retina damarlarında erken dönemde bozulmalar olabileceğini söyledi.

Diyabetin habercisi
Dr. Kaynak, tedavi edilmeyen hastalarda ya da tedavi edildiği halde kan şekeri düzeninin yetersiz olduğu olgularda tekrarlayan göz içi kanamaları ve retina dekolmanı ile görme fonksiyonunun ileri derecede bozulacağını kaydetti. Kaynak, geçici bulanık görme, gözde kayma, çift görme ve sık arpacık çıkmasının da bazen şeker hastalığının habercisi olabileceğine dikkat çekti.
Graves hastalığının tiroid hormonlarının aşırı salınmasıyla belirgin ve göz bulgularına neden olan bir hastalık olduğunu dile getiren Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Olguların yüzde 10-25’inde herhangi bir tiroid bozukluğu oluşmadan gelişebilir. Göz muayenesi sırasında böyle bir hastalık olduğu saptanabilir” diyerek, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Tiroid belirtisi mi?
“Göz kapaklarında çekinti, gözün öne doğru çıkıntı yapması ve bu nedenle göz kapaklarının kapanmaması, buna bağlı olarak göz yüzeyinde kuruma ve ülserlerin olması, görme sinirinde kuruma (optik atrofi) gibi belirtiler bir tiroid hastalığının belirtisi olabilir. İyi bir muayene sırasında, hastalık erken dönemde fark edilerek bir endokrinoloğa sevk edilirse hasarsız veya minimal hasarla tedavi imkanı doğabilir.”

Tümörde erken tanı
Tüberküloz (verem), lepra (cüzzam), sifilis (frengi) ve AIDS hastalıklarında da gözde belirtiler olacağını kaydeden Dr. Tülin Kaynak ise, “Tavuk karası veya gece körlüğü genel olarak bir göz hastalığı olarak bilinse de, beraberinde bazı diğer organ tutulumları ile bazı sendromların bir parçası olabilir” dedi. Dr. Kaynak, konuyla ilgili olarak şu vurguları da yaptı:
“Kafa içinde yer kaplayan oluşumlarda (tümörler, kistler) beyin-omurilik sıvısı basıncının artmasıyla görme sinirinde ödem olur. Bu durumda görme fonksiyonu genellikle bozulmaz. Görme sinirinin görüntüsü göz hekiminin, örneğin beyin tümöründe erken tanı koymasını sağlar.”

Yazarın Tüm Yazıları