Dumansız Üniversite

Araştırmalara göre Türkiye’de erkeklerin yüzde 60’ı, kadınların yüzde 20’si sigara içiyor. Türkiye’de kullanım yaşı da giderek düşüyor.

Haberin Devamı

BİR sağlık yazarı olarak sigara içmenin zararlarını tekrarlamaya gerek yok. Bana gelen bilgilere göre acil servislere giden, yoğun bakım ve tedavisi, yatışı gerektiren hastaların yaklaşık yarısı akciğer problemi olan hastalar. Kronik bronşit, astım, anfizem gibi sigara içmeye bağlı hastalıklar. İleriki yaşlarda nefes zorluğu ve bu hastalıklar tiryakileri bekliyor.

DÜĞMEYE BASTILAR
31 Mayıs Dünya Sigara Bırakma Günü’nde Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Halk Sağlığı Birimleri, bir dizi etkinlikle ilgi odağı oldu. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Dumansız Üniversite” için düğmeye bastıklarını belirterek konu ile ilgili şu paylaşımlarda bulundu:
“Ülkemizde halkın sağlığını tütün ve mamullerinin zararlarından korumayı amaçlayan mücadelede, üniversiteler ve sağlık kurumları önemli sorumluluklar üstlenmektedir. Ege Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Halk Sağlığı Anabilim Dalı ve Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü bu konuda çalışmalar yürütmektedir.
Kurumumuzda, topluma yönelik eğitimler, sigarayı bırakmak isteyen kişilere tıbbi yardım ve teşvik çalışmaları yanı sıra şehrimizde tütün kullanmanın yaygınlığını azaltmak amacıyla izlenecek politikalarda sağlık çalışanlarının rol model olacağı bir yaklaşım planlanmıştır. Tüm yöneticilerinin tütün mamulü kullanmadığı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ‘Dumansız Ege Tıp İstiyoruz’ girişimi başlatılmıştır. Daha ileri hedefimiz ‘Dumansız Üniversite, Dumansız Kampüs’tür.

Haberin Devamı

REHBERLİK EDİYORUZ
Dünya Sağlık Örgütü’nün tütün kontrol çalışmalarına rehberlik etmesi için önerdiği politika paketi olan ‘mpower’ içerisinde yer alan ‘tütün kullanımının takip edilmesi, insanları sigara kullanımından korumak, sigarayı bırakmak isteyenlere destek olmak, sigaranın zararları konusunda toplumun uyarılması, tütün ürünlerinin reklamlarının önlenmesi amacıyla sigaranın her türlü reklamı, sponsorluğu, tanıtımı ve marka paylaşımının yasaklanması’ kriterleri ile kurumumuza uygun stratejiler geliştirilmiştir. Ege Tıp Fakültesi’nde öğrencisi, çalışanı, hasta ve yakınları ile topyekün kurumsal bir kültür geliştirilecektir. Başta geleceğin hekimleri öğrencilerimiz olmak üzere, akademisyen, sağlık çalışanı, idari personelin kurumda sigara kullanmamaları ve sigarayı bırakmaları için çalışmalar yapılacaktır. Kapalı alanlarda sigara içmeyenleri korumak için yüzde 100 dumansız ortamların sağlanması ile birlikte açık alanlardaki pasif etkilenme riskini ortadan kaldırmak için kurumumuzda açık alanlarda da tütün kullanımı sınırlandırılacak. Tüm bu uygulamalar hastaların, ziyaretçilerin ve çalışanların sağlık hakkını önceleyen çalışmalar olacaktır.”

Yazarın Tüm Yazıları