Bebek kataraktını göz ardı etmeyin

Haberin Devamı

Yaşlı hastalığı olarak bilinen katarakta bebeklerde de rastlanabiliyor. Prof. Dr. Süheyla Köse, geç farkına varıldığında katarakt tedavisinin mümkün olmadığını ve bu hastalığın çocuklarda kalıcı hasarlar bırakabildiğini belirterek, ebeveynleri uyardı. ocukluk kataraktlarının erken teşhis ve tedavi ile önlenebileceğine vurgu yapan Prof Köse şu bilgileri verdi: “Bebeklerde takip hareketleri hemen başlamaz. Yavaş yavaş bir iki ay içinde başlar. İzlem bir iki ay içerisinde olmuyorsa bu katarakta belirti olabilir. Anneler bebeklerinin gözüne baktığında, gözün ortasında kedi gözü gibi bir parlaklık görüyorsa çocuklarını mutlaka göz doktoruna göstermeli. Annede ya da babada doğumsal katarakt varsa, yüzde 30-35 kalıtsal geçiş gösterebiliyor. Yeni doğan bebeklerin ilk bir iki ay içerisinde göz kontrolünün yapılması gerekiyor. Özellikle tek taraflı doğumsal kataraktlarda ilk 4-5 aydan sonra cerrahi yapılsa dahi görme çok zayıf kalıyor. Bir göz gelişiyor, diğer gözün görmesi uyarım olmadığı için, beyindeki görme hücreleri uyarılmadığı zaman köreliyor. Bir daha algısı artmıyor” dedi.

Haberin Devamı

AMELİYAT ZOR
Katarakt ameliyatlarının çocuklarda erişkinlere oranla çok daha zor olduğunun altını çizen Prof. Dr. Köse, “Nedeni de gözün çok küçük olması ve göz bebeğinin genişlememesi. Çocukların anestezi almaları da riskli oluyor. Görmeyi artırıcı, gözlük, kontak lens gibi tamamlayıcı yöntemler kullanılıyor. Çocuk büyüdükten sonra 2-2.5 yaştan sonra göz içi merceği takabiliyoruz. Görmenin artması için kapama tedavileri çok önemli. Özel egzersizler verebiliyoruz” dedi.

ŞAŞILIK GENİ BİLİNMİYOR
Prof. Dr. Köse, günümüzde şaşılığın hangi genden geldiğinin henüz tam olarak bilinmediğini de belirterek “Böyle bir hasta geldiğinde ilk olarak altta yatan sebebini araştırıyoruz. Tedavisi yapılıyor. Olmazsa cerrahi müdahaleye başvuruluyor. Şaşılık sorunu olanlar estetik açıdan yüzde 95 şifa buluyor” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları