Barbaros Tapan

Müşteri eşini bırakır berberini bırakmaz

15 Eylül 2023
Merhum sanatçı Cüneyt Arkın’ın da müşterisi olduğu Kuaför Sadettin Çelikçioğlu, sadece Türkiye’de değil, Amerika dahil birçok ülkede dikkat çekiyor. Güler yüzlü esnaflığıyla bilinen “Sadettin Abi”, çıraklıktan ustalığa uzanan yolcuğunu, galeri gibi dükkânında Barbaros Tapan’a anlattı.

Öncelikle sizi tanıyalım...

- 1956, Düzce doğumluyum. Düzce’de berber çıraklığımı yaptım ve kendimi yetiştirdikten sonra İstanbul’a geldim. 1977’de Maçka Oteli’nde berber oldum. Sonrasında Teşvikiye’de dükkânımı açtım ve tam 38 senedir hizmet veriyorum. 25 senedir kadromuz aynı. 20 senedir yurtdışından gelen ve burada tıraşını olan müşterilerimiz hiç değişmedi. Dükkânımız açıldığı günden itibaren caz müziği çalar ve renkli tablolarımız da hâlâ ilk günkü gibi dikkat çeker.

Mahallenin neredeyse fahri muhtarı gibisiniz. Bu renkli simanız ve sanata olan merakınız nereden geliyor acaba?

- Daha çırak olduğum zamanlarda radyolarda senfonileri dinlerdim. Cumali Sanat Galerisi’ni çok merak ederdim. Yıllar sonra İstanbul’a gelip dükkânı açtığımda bir galerici arkadaşımıza söyledim. Ertesi gün Cumali Sanat Galerisi’nden bir adam geldi ve Cumali’nin abisi olduğunu söyledi. Bana bir tablo hediye etti, o tablo hâlâ dükkânımızda asılı bir şekilde yerini koruyor. Ressam tanıdıklarım ve müşterilerim çoğaldıkça eskicilerden, antikacılardan ve galericilerden tablo ve resim almaya başladım.

CÜNEYT ARKIN 45 SENE BANA GELDİ

Rahmetli Cüneyt Arkın’la yakın bir dostluğunuz vardı. Biraz onunla arkadaşlığınızdan bahseder misiniz?

- 1977’de Maçka Oteli’nde kalfalık yaparken Cüneyt Arkın’ı tıraş ettim. Ediş o ediş... Bir daha başka birinde tıraş olmadı. 45 sene boyunca bana geldi. Buraya geldiğinde dükkânın önü insan kaynardı. Sonra ameliyatlar geçirdikçe gelememeye başladı. Bu sefer tıraş etmeye ben onun evine gittim. İyi bir dostluğumuz vardı.

Yazının Devamını Oku

İkisi de karizmatik ve ikna ediciydi

10 Eylül 2023
Ödüllü serbest gazeteci ve yayıncı Nick Wallis, 2020 yılında özellikle Amerika başta olmak üzere dünyada viral olan Johnny Depp ve Amber Heard davasıyla yakından ilgilendi ve “Reporting Depp v Heard” adında internet sitesini kurdu. 2023 yılının mayıs ayında “Depp V Heard: Gerçek Olmayan Hikâye” adlı kitabını yayımladı. Büyük skandal yaratan davayı sahadan takip eden ve raporlayan Nick Wallis, Johnny Depp ve Amber Heard hakkındaki duygu ve düşüncelerini Barbaros Tapan aracılığı ile Hürriyet Kelebek okurlarına anlattı.

Davayı her gün televizyonda, dergilerde ve gazetelerde takip etme fırsatımız oldu. Sizi bu davayı araştırmaya iten şey ne oldu?

- Derine inmek istedim. Kitabın, olayı derinlemesine incelemenin ideal bir yolu olduğunu düşündüm. İlişkileri ve dava sırasında ne olmuştu? Konuyu biraz ete kemiğe büründürmekten ve bunu sıradan bir okuyucu hatta davanın derinlerine inmiş ancak her gün her saatini görme fırsatı bulamayan biri için de  yapmaktan keyif aldım. Tanıklık etmeye değerdi.

Kitabınızı nasıl yorumluyorsunuz?

- Tüm duruşmanın ve tüm davanın aynı anda hem gerçek hem de gerçek dışı hissettirmesi çok farklı bir histi. Rahatsız edici bir gerçeklik duygusu... Bu yüzden bunun üzerine gittik. Umarım sizi de içine çeker.

Bu kişilerin birer aktör olduğunu unutmanız ve gerçeğe odaklanmanız beni şaşırttı...

- Gerçeğin tam olarak ne olduğunu ayrıştırmak zor bir iştir. Duygusal olarak anlatılmış bir hikâye duymak harika ama ne zaman biri başına gelenlerle ilgili bir hikâye anlatsa hafızasında o değişir. Belgesel, kanıtların kutsal olmadığını öğretti. Size sadece bir “hikaye” anlatıyor olabilirler. Bu hikâyeye hararetle inansalar bile size sadece temelde doğru ve ilişkili olmayan bir şey anlatıyor olabilirler...

İŞLERİNE GİTMİYOR DURUŞMAYA GELİYORLARDI

Yazının Devamını Oku

Ülkemizin dünyaya açılan kapısı diziler

7 Eylül 2023
Hollywood Türk Film ve Drama Günleri (HTFD), 4-5 Kasım’da Los Angeles’taki ikonik Sony Stüdyoları’nda yapılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle hayata geçirilecek etkinliğin başkanı Barbaros Tapan ve direktörü Elif Zorlu’yla organizasyonun detaylarını konuştuk.

 Hollywood Türk Film Festivali yeni formatla geri geliyor. Artık organizasyonda TV dizileri de var. Neden eklemek istediniz?

- Elif Zorlu: The Weeknd ve Lily-Rose Depp’in HBO dizisi “The Idol”ın prömiyeri bu yıl Cannes Film Festivali’nde yapıldı. Artık daha fazla film yapımcısı televizyona iş yapıyor. Bizim formatımız belirgin. Yeni bir oluşumuz. Gelişime ve yeniliklere açığız. Yani dünyanın nereye gittiği konusunda açık fikirli olmalıyız. O nedenle ülkemizin dünyaya açılan kapısı diziler de bu etkinliğin bir parçası olmalı diye düşündük.

 Organizasyonu biraz anlatır mısınız?

- Elif Zorlu: Oyuncular, yapımcılar ve yönetmenler dışında akademisyenlere, eleştirmenlere, programcılara ve sinemaseverlere açık etkinliğimizi kültürel ve sanatsal bir kutlama organizasyonu olarak tasarlıyoruz. 20 yılı aşkın süredir Hollywood’da eğlence dünyasının bir parçasıyız. İyi yapımların tutkulu hayranlar sayesinde nasıl büyük etkilere sahip olduğuna yakından şahit olduk. Keza Güney Kore, “Parazit”in Oscar zaferinden sonra kültürel turizmde inanılmaz yerlere geldi. Hollywood’un Kore’ye bakış açısı değişti. Yatırımlar arttı. Kore dizileri ve K-Pop’un ülke ekonomisine muazzam katkısı var. Bu başarı bir anda gelmedi, yıllar süren yatırım ve çalışmaların sonucu. Bizim de amacımız sinema ve televizyonun cazibesini kullanmak, kültürel etkileşim ve tanıtıma odaklanmak.

 Ülkelerin sinemanın geleceğine yatırım yapmaları neden önemli?

- Elif Zorlu: Geçtiğimiz mayıs ayında Fransa Kültür Bakanı Rima Abdul-Malak, Cannes’da önümüzdeki 7 yıl içinde Fransa’nın film ve TV sektörüne 350 milyon dolar yatırım yapacağını duyurdu. Sorunuza dönersem; sinema bir sanat dalı, evet ama aynı zamanda bir sektör, bir endüstri. Bu nedenle sanayiye yapılan yatırımlar kadar sanatı destekleyen kamu politikalarının da olması çok önemli.

Yazının Devamını Oku

Birçok muhbir sessizce acı çekiyor

3 Eylül 2023
Amerikalı veri mühendisi-muhbir Frances Haugen, 2006 yılında Google+’da çalışmaya başladı ve ‘arama sonuçlarının sıralamasını ayarlama yöntemi’ için bir patent hazırlayan yazılımcılardan biri oldu. 2015’te Pinterest platformunda çalışmaya başlayan Haugen, 2019 yılında Facebook’a geçti. Facebook’ta çalıştığı dönemde, bu platformun sosyal iyileştirmeye ihtiyacı olduğunu düşünen Frances Haugen, 2021’de ayrılarak Facebook’un on binlerce belgesini ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na ve The Wall Street Journal’a ifşa etti. Büyük ifşasından sonra Amerika Birleşik Devletleri Senatosu Ticaret Komitesi’nin Tüketicinin Korunması, Ürün Güvenliği ve Veri Güvenliği Alt Komitesi, ardından Birleşik Krallık Parlamentosu ve Avrupa Parlamentosu önünde ifade verdi. 2023 yılında “The Power of One: How I Found the Strength to Tell the Truth and Why I Blew the Whistle on Facebook” (Birinin Gücü: Gerçeği Söyleme Gücünü Nasıl Buldum ve Neden Facebook’ta Islık Çaldım?) adında anı kitabını çıkardı. Haugen, yeni kitabı, yaşadığı zorlukları ve Facebook hakkındaki bilgileri sızdırmaya nasıl karar verdiğini Hürriyet Kelebek okurlarına anlattı.

 Facebook reklamlarının etkileşim oranlarına dayandığı ve Facebook’un içerik zarar verici olsa dahi daha fazla etkileşim için bunları öne çıkardığını iddia ettiniz...

- Öne sürdüğüm birçok açıklama şaşırtıcı değildi. Açıklamalarımda ortaya çıkan sorundan şikayet eden birçok insan vardı. İnsan kaçakçılığı veya organize suç kartelleri platformda açıkça faaliyet gösteriyor. Değişen şey, artık Facebook’un bunları bildiği gerçeğinin sorun olduğuna dair kanıtımız olmasıydı. Çözümleri olduğunu biliyorlardı, onunla ilgilenmemeyi seçiyorlardı. Ama teknoloji değişti. Hâlâ Google’dan bile önce yazılmış yasalarla uğraşıyoruz. 1996’dan çıkardığımız yasalar, 80’lerin teknolojisi...

“Vay canına, bu ciddi bir durum” dediğiniz andan ve gerçekten halka açıldığınız zamana kadar geçen süreç hakkında konuşabilir misiniz? Sizin için nasıldı?

- O zamanlar Facebook’ta bir şeylerin gerçekten ama gerçekten yanlış olduğunu biliyordum ama ne yapacağımı bilmiyordum. 2020’de COVID’in ilk altı ayında Iowa’da ailemle yaşadım. ABD’deki seçim döneminde Iowa parti toplantılarında, kullanılması gereken yazılım ve duruma göre segmentlere ayırma yeteneğine sahip değildi. Gerçekte ne olduğunu veya Iowa’da neyin hedef alındığını görme yeteneğim yoktu, ki bu kulağa şok edici geliyor değil mi?

Bundan sorumlu olan kişiyle konuştum. Ve bana, “Swing eyaletlerini destekleyeceğiz” dedi

Cumhuriyetçilerin 2020’deki adayı Trump’tı ve tam anlamıyla sadece boş bir ifadeyle yüzüme baktı.

Neden bahsettiğim hakkında hiçbir fikri yoktu. Teknolojinin seçimlere etkisini ve toplum için sonuçlarının ne olacağını anlamak için yeterli siyaset bilimi farkındalığına sahip değillerdi.

Yazının Devamını Oku

COVID bize çok yakıştı

27 Ağustos 2023
“Asteroid City”, hem bilimkurgu hem de romantik komedi-drama kategorisinde yerini aldı. 16 Haziran’da ABD’de vizyona giren “Asteroid City”nin yönetmenliğini Wes Anderson üstlendi. Teknoloji takıntılı ailesiyle birlikte ‘yıldız izleme etkinliği’nde yarışmak için küçük kırsal Asteroid City’ye seyahat eden bir babanın hikâyesini anlatan filmin kadrosunda Scarlett Johansson, Tom Hanks, Bryan Cranston, Jason Schwartzman, Maya Hawke, Rupert Friend, Steve Park, Jeffrey Wright gibi yıldız isimler yer aldı. İlk gösterimini 76. Cannes Film Festivali’nde yapan “Asteroid City”nin yönetmeni Wes Anderson ve oyuncu kadrosu, Barbaros Tapan ile bir araya gelerek Kelebek okurları için filmi anlattı.

◊ Daha önce filmin COVID pandemisinden etkilendiğini söylemiştiniz. Kamera arkasında sanatçıların kendi kaygı ve korkularındaki mücadeleye de odaklanıyorsunuz. Bu pandemi sırasında olanlara dair bir öz-yansıtma mıydı?

- Wes Anderson: COVID salgınının gerçekten yoğun olduğu dönemde senaryoyu yazıyorduk. Bunu deneyimlemeseydik, hikâyede bir karantina olmayabilirdi. Tüm bu sürecin doğaçlama kısmı da olduğunu hissediyorum, çünkü film hiçbir şeyin olmadığı bir ana dayanıyordu... Çekim süreci de COVID zamanındaydı. Hâlâ COVID protokolleri vardı ve bu durum gerçekten bize çok yakıştı. Benim açımdan çok iyi çalıştık. Birlikte kalmamızı ve uzun bir masada oturup akşam yemeği yemeyi seviyorum. Setimiz çok büyüktü. Elimizde olan şeylerden şikâyet etmek yerine onları iyi yönleriyle kullanmayı tercih ettik.

◊ Çok özel bir görsel-işitsel dil kullanıyorsunuz. Prodüksiyonun yüzde 90’ı ya CGI ve süper kahramanlar ya da ejderhalar... Gelecek nesle bakarken; başka bir Wes Anderson’ın var olma olasılığını nasıl görüyorsunuz?

- Wes Anderson: CGI tekniği, bir bakıma, oyuncular için yaratmak istediğim atmosferi sağlıyor... Ve bu durum, onu oynayan insanların deneyimini değiştiriyor. Scarlett bunun bir tiyatro oyununda olmak gibi olduğunu söylediğinde, bu bana iyi geliyor. Gerçek bir alan yaratmak için harcanan tüm bu çabaya değer. Eski tekniklere de ilgi duyuyorum. Çalışma şeklimiz muhtemelen şu anda yapılan çoğu filmden çok 1930’da çekilen bir filme benziyor. Bu, genç birini nasıl bilgilendirir, bilmiyorum. Bence artık insanlar çok az imkânla çok fazla şey yapma yeteneğine sahip ve ben film yapmaya başladığımda olmayan pek çok teknik var. Ve bir bakıma, bunun bir sonu yok.

TİYATRO PARÇALANMIŞ DÜNYAMIZI YENİDEN İNŞA EDECEK

◊ Filmde herkesin yakaladığı pek çok fantastik metafor vardı. Neden filminizde tiyatroyu kullanmaya karar verdiniz? Tiyatronun parçalanmış dünyamızı yeniden inşa etmemize yardımcı olabileceğini düşünüyor musunuz?

Yazının Devamını Oku

İşimin en acımasız kısmı Cannes için film seçmek

20 Ağustos 2023
1960 doğumlu Thierry Frémaux, uzun yıllardır Cannes Film Festivali’nin direktörlüğünü yapıyor. Frémaux aynı zamanda Fransız filmlerinin tanıtılması amacıyla kurulan Institut Lumière ve aynı kuruluş tarafından düzenlenen Lumière Film Festivali’nin de yönetmeni. 76’ncı Cannes Film Festivali’nde bir araya geldiğimiz Thierry Frémaux ile etkinliği ve unutamadığı anılarını konuştuk.

Cannes Film Festivali, pandemiden sonra geçen yıl oldukça etkili bir şekilde geri döndü. Geçen yıl ve bu yılki festivale ilişkin neler söylemek istersiniz?

- Öncelikle sizlerle birlikte burada bulunmaktan çok mutluyum. 2020 yılında elbette festival yoktu. 2021’in temmuz ayında gerçekleşen festival bizim için oldukça zorlu geçti. Ve geçen sene; harikaydı.

Herkes 2-3 yıllık sıkıntılardan sonra Cannes’a döndüğü için mutluydu. Bu yıl ilgi o kadar büyüktü ki gelmek isteyen binden fazla kişiyi geri çevirdik. Çünkü Palais des Festivals elbette büyük ama gelip film izlemek isteyen herkesi ağırlayacak kadar değil...

Merak ediyorum, Cannes’a dair en güzel hatıranız nedir?

- Çok fazla güzel anım var. Baz Luhrmann, Nicole Kidman ve Ewan McGregor ile kırmızı halıya çıktığımız an mesela... Martin Scorsese’yi 20 dakikalık “Gangs of New York”ta karşıladığımız ve onunla birlikte 2 bin kişinin önünde sahneye çıktığımız an...

Cannes’da kalabalığa konuşmak, pek olağan olmayan bir şey. Ve Marty’nin özellikle kendi 20 dakikalık “Gangs of New York”unu göstermekle ilgilenmediğini, bunun yerine Billy Wilder’a saygılarını sunmakla ilgilendiğini hatırlıyorum. Çünkü Billy Wilder 1 ay önce ölmüştü.

YouTube’un kısa konseri de hayatım boyunca hatırladığım anılardan. Bono’nun “Where The

Yazının Devamını Oku

Annemin bana hediyesi: Normal bir çocukluk

13 Ağustos 2023
Sean Hepburn Ferrer, sinema ikonu Audrey Hepburn ile aktör, yönetmen ve senarist Mel Ferrer’in oğlu. Annesiyle babasının yeteneklerini taşıyan Ferrer, sinema endüstrisinde yapımcılık ve yazarlık yapıyor. Başta Audrey Hepburn Çocuk Fonu olmak üzere birçok hayır kurumunda da sorumluluk üstlenen Ferrer, annesinin hatırasına kurulan bu kuruma sahip çıkmayı sürdürüyor. Audrey Hepburn’ün kült filmi “Roma Tatili”, 70’inci yıldönümünde 76’ncı Cannes Film Festivali’nde kutlandı. Sean Hepburn, Kelebek aracılığıyla Barbaros Tapan’ın sorularını yanıtladı...

 Audrey Hepburn’ün aramızdan ayrılmasının üzerinden 30 yıl geçti, ancak o kadar zamana rağmen etkisi halen sürüyor. Annenizi bu kadar özel kılan neydi sizce?

- Audrey Hepburn’ün mirası, güzel bir piramit gibi üç ana yönden oluşuyor. Birincisi, elbette aktris olarak bıraktığı miras. Yaptığı işi çok ciddiye alıyordu ama kendini o kadar ciddiye almıyordu. Elizabeth Taylor’ın Hollywood’un “Kleopatra”larında olduğu bir dünyada, annem küçük siyah elbisesiyle dünyaya açıldı. İnsanlar onu kendilerinden biri olarak gördü. İkincisi, stil ve zarafet mirası. Hiçbir zaman moda düşkünü olmadı. Şimdiki gençler, büyük moda makinelerine karşı isyan ediyor. Kullanılmış giysiler alıyor, kıyafetleri yeniden değerlendiriyorlar. Audrey Hepburn yıllar önce aslında tam da bunu yapıyordu. Üçüncüsü ve en önemlisi, sahip olmayan insanlar olduğunu fark etmenin lütfu. O kadar çok şeye sahip olduğunu hissetti ki, şükredecek çok şeyi vardı. Ömrünün sonunda UNICEF elçisi olarak geçirdiği 5 yıl, bence bu mirasın üçüncü ayağı. Bu, modayı takip etmemesine rağmen, zarif olma, kapsayıcı olma, katılımcı olma, yardım etmeye çalışma, çocuklar için geleceğimizi değiştirmeye çalışma modasını başlattı...

Audrey Hepburn’ün klasik filmlerinden “Roma Tatili”nin 70’inci yıldönümü. Annenizle bu film hakkında hiç konuştunuz mu?

- Burada filmi yazanlardan bahsetmeliyim, çünkü onların sayesinde bu film zamanın testinden sağ çıktı. Demek istediğim, Greg (başrol oyuncularından Gregory Peck) harikaydı, annem de çok iyiydi ama senaryo olağanüstüydü. O zamanlar bir sihirle, bir parıltıyla yazılıyordu filmlerin çoğu. İnsanların yağmurlu bir pazar akşamında yeni filmleri izlemektense “Roma Tatili”ni tercih etmelerinin nedeni bu. Annemin Roma ile ilişkisi çok karmaşıktı. Oraya ailesiyle birlikte gitmeye başladı. 30’lu yıllarda Fregenae’deki sahile giderlerdi. Tabii o zamanlar ailem, o anın ideolojisini desteklemekle meşguldü. O günlerde çok fazla seçeneğiniz yoktu. Savaş başlayınca ve o ideolojinin gerçek uygulamalarını fark ettiklerinde her şey karmaşık hale geldi. Ama annem bu karmaşıklığa rağmen Roma’ya geri döndü ve bu olağanüstü filmi çekerek bir nevi kariyerini başlattı. Bence Roma’da kendini her zaman evindeymiş gibi hissetti. Oradayken merkeze gitmeyi ya da alışverişe çıkmayı severdi. Bunu İsviçre’de de hep yapıyordu ama Roma’da dünyanın başka hiçbir yerinde bulamayacağınız yumuşak ve harika bir şey var. “Roma Tatili”ni bugün hâlâ izleyebiliyor ve hayal kurabiliyoruz.

Audrey Hepburn o filmde prenses rolündeydi. Sizce bugünün dünyasında prenses ya da kraliçe imajı hakkında ne düşünürdü?

- Sana ne düşündüğümü söylersem, bundan hoşlanmazsın... Çünkü benim için tüm dünya o kadar kokuşmuş ki, ondan uzaklaşacağım. Ama sana ailemden bahsedeceğim. Annem de babam da asildi. Annem bir barones olabilirdi, çünkü büyükannem öyleydi ve babam İspanyol tarafında bir konttu. İkisi de bunu bırakmaya karar verdi. Ailemizdeki asaletin sonu buydu. İlginç bir şekilde, annem Kensington Sarayı’na ilk gittiğinde Prenses Anne, Kraliçe Elizabeth’e doğru eğildi ve “O bizden biri” dedi. Ama bu onun tahminiydi. Annem bütün bunlardan etkilenmemişti. Herkese saygı ve nezaketle davranırdı. UNICEF için yaptığı çalışmalar sırasında, ideolojinin ne olduğunun çok farkındaydı. İdeolojinin bir bütün olarak insanlığa yaptığı çok önemlidir. İster siyasi, ister dini, herhangi bir ideoloji... Ve 62 yaşında burada oturup size bunların hiçbiri olmadan büyüdüğümü, temiz olduğumu ve çocuklarımın da herhangi bir ideoloji olmadan büyüdüklerini söylüyorum. Bu gezegen için tek bir şey diliyorum. Yaşadığımız sorunların araç, yetenek veya yetenek eksikliğinden değil, irade eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyorum.

Yazının Devamını Oku

Kıyafetin oyunculuk üzerinde etkisi çok güçlü

9 Ağustos 2023
Prada’nın özel davetinde Taro Emir Tekin ile bir araya geldim. Genç aktör, modanın oyunculuğa etkisini şöyle anlattı: “Beni daha çok etkileyen bir kıyafetin sizi manipüle etme yetisi. Kıyafetin oyuncunun performansı üzerinde çok güçlü bir duygusal ve duyusal etkisi var.”

Prada mağazasının Bodrum Yalıkavak Marina’da açılışı Villa Maçakızı’nda verilen davetle kutlandı.
Arzu Demirer’in davetiyle katıldığım Cennet Koyu manzaralı bu özel davette modanın renkli etkisine tanık oldum.
Birçok eski dostla da bir araya geldim.
Konu moda olunca gözlüğü, yüzükleri ve seçtiği parçalarla kendi tarzını yaratan Taro Emir Tekin’le gecenin temasını konuştum.
Genç oyuncu, “İnsanın iç dünyasına sadık ve dürüstçe giyinmesinin, çok güçlü bir iletişim aracı olduğunu düşünüyorum. Modanın hayatımda böyle bir fonksiyonu var. Hızlı tüketim üzerine kurulan moda anlayışının hiçbir zaman bende çok karşılığı olmamıştır” dedi.

Yazının Devamını Oku