Oturarak muhalefet olmaz bu emek yoğun bir siyaset

Haberin Devamı

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel her an her yerde. Bir gün Soma’da madencilerle bir gün Yatağan’da eyleme destekte bir gün komisyonla cezaevi incelemesinde bir gün Yırca’da köylülerle kesilen zeytin ağaçları nöbetinde. Adı özellikle Soma ile bütünleşen kimileri tarafından Soma’nın kahramanı olarak adlandırılan Özel ile Manisa’da hem bu enerjisini hem de son gelişmeleri konuştuk...

Oturarak muhalefet olmaz bu emek yoğun bir siyaset

Her an her yerde görüyoruz sizi. Son zamanların milletvekili profili dışına çıktınız... Özellikle Soma’da bu çok ön plana çıktı. Soma ile ilk faciadan önce adınız gündeme gelmişti. Dedikleriniz hep doğru çıkıyor. Ne hissediyorsunuz?

Haberin Devamı


Soma çok büyük bir talihsizlik. Bir sürü şeyi görünür kıldı. Yerin 7 kat dibinde bir sürü insanın hak ihlali, emek sömürüsü yaşanıyor. Aslında bunların hepsi konuşuluyordu, ama Soma ile görünür oldu. İş güvenliği, işçi sağlığının tehlikede olması... Bunları hep bir milletvekili olarak gündeme getiriyordum zaten. Mesela Soma faciasından önce 11 soru önergem var. Ama zaten onlara yeterli cevap alamadığım için standart denetim yolları yetersiz diye, bir araştırma komisyonu kurulmasını önermiştim. Faciadan 6 ay önce önerdim, 15 gün önce meclis gündemine geldi. AKP milletvekili çıkıp ‘Gerek yok böyle bir şeye. Madenler güvenilir’ dediği ve 15 gün sonra da bizim dediğimiz çıktığı için haklı çıkmanın dayanılmaz ıstırabı içindeyim ben. Kimileri Soma kahramanı diyor, ama kahraman olmayı kabul etmiyorum. Öncesinde de sonrasında da bir milletvekilinin vermesi gereken emeği veriyorum bu işe. Keşke haklı çıkmasaydım. Hala da her an gerçekleşebilecek birçok şey var. Maalesef Türkiye’de faciadan, kazadan ölmeden söylenen sözün değerini, muhalefetin değerini kavrayamıyor insanlar. Belki yarın başka konuda haklı çıkacağım ama orada da yine bir sürü insan üzülecek.

Oturarak muhalefet olmaz bu emek yoğun bir siyaset

Haberin Devamı

Ankara’da oturan muhalefet yapamaz

Ankara’da çok sık durmuyorsunuz. Hep böyle mobil, sorunların tam içinde mi yaşıyorsunuz?


Manisa’da bir sürü tarihi olan geçmişi olan okulları, sadece ideolojik yaklaşımla imam hatip yapıyorlar. Bunları söylüyoruz, ama belki 20 sene sonra görülecek bunlar. Şöyle de bir durum var; Muhalefetin etkin olabilmesi için görünür olması lazım, görünür kılınması için dikkatlerin o yöne dönmesi gerekiyor. Soma bu açıdan bazı şeyleri görünür kıldı. Milletvekili olduğumdan beri CHP İnsan Hakları İhlalleri ve Cezaevleri İnceleme Komisyonu’ndayım. Mesela bugüne kadar 176 tane cezaevi ziyareti yaptık. Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve Muğla Milletvekili Nurettin Demir ile. Sonradan Erzincan Milletvekili Muharrem Işık da eklendi. Şimdiye kadar 100’den fazla rapor yazdık. Bunlardan iki tanesi kitaplaştı. Bizim muhalefet anlayışımız evde ya da mecliste oturmak değil. Benim Ankara’da bir evim yok. Manisa’da oturuyorum. Ankara’da misafirhanede kalıyorum. Meclis 3 günse, 2 gün kalıyorum. Ankara’da kalmaktan nefret ediyorum. Ankara’da muhalefet olanakları tıkanmış durumda. Ankara’da oturan muhalefet yapamaz. Bölgenizde bir şey yapacaksanız da böyle merkezde oturup, il binasına, ilçelere gidip olmuyor. Ben il binasına haftada 20 dakika uğruyorum. İlçelere gittiğimde de yarım saat kalıyorum. Ondan sonra sokağa çıkıp, köye, kahvelere ziyaretlere gidiyorum. Mümkün olduğu kadar vatandaşa temas ederek... Üzümcünün sorunu üzüm bağının arasında anlatırsa bir karşılığı oluyor. Manisa’nın tüm beldelerinde evde ve örgütlerin fiziki binalarının dışında hareketli bir muhalefet yolu izliyorum.

Haberin Devamı

Oturarak muhalefet olmaz bu emek yoğun bir siyaset

Amaç vatandaşın yanında olmak

Sadece bölgeniz değil komisyonlarla Türkiye’nin her yerine de gidiyorsunuz... Bu siyaset anlayışınızı nasıl tarif edersiniz?


Türkiye’de 170 cezaevi ziyareti yaptık. Binlerce şeye tanık olduk. Gezi olaylarında bayrakçıyı da bulduk. Bu bir emek yoğun siyaset. Siirt’te baraj kapakları açılıp, ölenlerin olduğu yerde, siren çaldı köylüler kaçmadı iddiasını da çürüten benim. Bu yerinde, aktif hareketli muhalefet anlayışı. Amaç doğruya doğru, yanlışa yanlış demek. Vatandaşın yanında olmak. Türkiye’de ses getiren ilk işimiz de yine Pozantı Cezaevi idi. Orayı kapattıran heyetteydim. “Üç gün geç gidin” dediler. Reddettik. Gittik çocuklara tecavüzü ortaya çıkardık. Aliağa’da süngerli oda yine ziyaretlerimiz sırasında ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Oturarak muhalefet olmaz bu emek yoğun bir siyaset


Dengeyi nasıl sağlıyorsunuz? Siyasi ranta çevirmeden...


Kendi ilinde olunca da orada oluyorsun. Hem Yırca’da, hem Soma’da sürekli bulunuyorum. Son cenaze çıkana kadar Soma’daydım. Daha sonra da meclisten Torba Yasa çıkana kadar Soma’dan hiç ayrılmadım. Binden fazla madencide telefonum var. Kuş uçsa haberim oluyor. Ben de hemen ulaşıyorum. Madencilerle aramızda bir güven ilişkisi var. Çünkü ben onları hiç kandırmadım. Gücümün yetmeyeceği şeyi söylemedim. Aktif muhalefet anlayışıyla yapmamız gerekeni yapıyoruz. Gerisini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Soma’da CHP açısından istismar etmeden muhalefet yapıldı. İnsanlar bunu anlıyor.


Soma’da son durum nedir?

Haberin Devamı


Soma’daki sıkıntı şu... Türkiye’nin yapmış olduğu kötü doğalgaz anlaşmasından dolayı yakarak elektrik üretilmesi gerekiyor. Soma kömürüne ihtiyaç var. Bir santral var. İkincisi yapılıyor. Yırca’daki kavga da oradan çıkıyor. Soma’nın kömürüne ihtiyaç var. Ayrıca bu hükümet üzerinde “paraya çevrilemez” yazan sosyal yardım kömürleri de Soma’dan. Bütün Türkiye’nin sosyal yardım vakıflarının dağıttığı kömür Soma’dan çıkıyor. Bu yüzden çıkarılmasını istiyorlar. İşin kötüsü Somalı işçiler de maden ocaklarındaki o kömüre muhtaç. Onlar eskiden tütünde, üzümde, pamukta çalışıyorlardı. Tarım bitti. Tarımın işçileri de patronları da madenlerin işçileri oldu. Dayı başı terimi de aslında tarım terimidir. Madene taşınmış... Madene mahkum, ucuz ve eğitimsiz işçi var. En büyük sıkıntı orada.

Oturarak muhalefet olmaz bu emek yoğun bir siyaset

Bir günde 6 şehir

Kendi hayatınıza, ailenize nasıl vakit ayırıyorsunuz peki?


Arabada ve uçakta uyuyorum. Kızım İpek 14 yaşında. Milletvekili olduğumdan beri sadece geçen sene üç gün tatil yaptık ailece. Emek yoğun milletvekilliği zor oluyor. . Bana benzeyen milletvekilleri CHP’de çok var. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun da desteklediği bir anlayış. Gittiğimiz her yerden bilgi ister, kendisine veririz. Görüşmek ister görüştürürüz. Bu tip yaptığımız işleri takip eder. Parti içi tartışmalara girmemeye çalışıyorum. O büyük enerji alıyor. Bir sürü ihbar geliyor, nerede haksızlık hukuksuzluk varsa beni arıyorlar. Paratoner gibi çekiyorum. Ama tabii insan aileyle geçirilemeyen bu zamanların zaman zaman geri gelmeyeceğini düşünüyor. Belki siyaset bu yüzden ileri yaşlarda yapılıyordur. Ama benim yaptığım siyaset de geç yaşta yapılmaz. Aynı anda 6 ilde olduğum oluyor. Bir sabah bir yerde uyanıyorum akşama kadar bir bakıyorum farklı gelişmeler olmuş 5-6 il değiştirmişim.

Yazarın Tüm Yazıları