Jenifır’cığım bu yaz muhakkak bekliyoruz!

GEÇEN hafta tam da “sen istiyor dünya markası olmak, uzatacak sezon” yazım yayınlanmışken, üzerine bu güzel haber geldi: New York Times, 2016’da dünya üzerinde mutlaka gidilmesi gereken destinasyonlar listesini yayınladı.

Haberin Devamı

Jenifır’cığım bu yaz muhakkak bekliyoruz

Çeşme yarımadası, bu 100 maddelik listeye, 14. sıradan girdi. Gerçekten büyük başarı. Ben de boş durmadım; Amerikalı Jenifer ile sevdiceği Bob, bu yaz Çeşme’ye gelsinler diye oturdum bir mektup yazdım.

“Sevgili Jen;
Duydum ki, sizin New York Times, bizim memleketi 2016’da gidilecekler listesinde 14. sıraya koymuş. Öncelikle Allah bin kere razı olsun. İnşallah sen, Bob, Jeyk, Maykıl, Hale, Jale bütün mahalle toplaşıp gelirsiniz. Ancak maazallah, temmuz–ağustos aylarını tercih edersiniz diye arkadaşın olarak bir kaç uyarı yazmam şart! Kural 1; gözünüzü seveyim araç kiralayın. Mümkünse 5 ay önceden rezerve edin, parasını da peşin ödeyin. Yoksa sezon ortası, büyük kazıklanırsınız. Çeşme’de arabasız sen bir hiçsin Jenifır. Olur da orta sınıf bir araç kiralarsan yine hiçsin. Trafik kurallarına uyarsan da hiçsin. Diyelim ki uydun, Çeşme Merkez’den Alaçatı’ya ulaşman yaklaşık 1.5 saatini alacağından en yakın bakkaldan Türk ehliyetini al ve kendini yollara at. Zira biz hepimiz Çeşme’ye gelirken ehliyeti bakkaldan alıp geliyoruz.

Lüks arabanı kiraladın, otellerde zar zor bir yer buldun, zannetme ki, Çeşme’nin serin suları seni bekliyor. Önce soyadlı bir arkadaş bulman gerekiyor. Soyadı tanınan arkadaşın yoksa ailecek hiçsiniz. Bizim buralarda denize girip serinleyebilmek için soyadının iyi biliniyor olması şart.

Biiç istemezsen, Boyalık Plajı var, Ilıca Plajı var, güzeller güzeli Paşa Limanı koyu var. Ancak bu yaz yettiniz, yettiniz; talandı, 15 katlı dev rezidanstı, inşaattı, çöp dökmekti, halk plajını çevirip paralı plaj yapmaktı, hepsi bizde var. Artık hangisini tercih edersen.

Sakın markasız çanta, markasız-topuksuz terlik, markasız güneş gözlüğü ile yaz ortasında Çeşme’ye geleyim deme. Mümkünse kocanı bile marka değilse yanında getirme. Saçın fönsüz, gözün rimelsiz, mayon pulsuz; plajda gezme. Denize zinhar girme.

Şahane restoranlarımız var evet, yiğidi öldür hakkını yeme. Ancak, istisnalar hariç, temmuz ve ağustosta iyi yemek bekleme. Yiyemediğin iyi yemeğin faturası gayet iyi geliyor, hiç bıdı bıdı etme. Nasıl diyoğ siz? ‘Aşkta ve savaşta heğ şey mübahtır’ Çeşme’de de öyle.

Kısacası baldan tatlı Jenifır’ım, sen iyisi mi bizim buralara baharda gel. Başına kötü şeyler gelebilme ihtimalinden değil, maksat sezonumuz uzasın.”

Haberin Devamı

Şehir’de güzel şeyler

Haberin Devamı

1. Mövenpick’te Karadeniz Lezzetleri Festivali: 11-23 Ocak tarihleri arasında Margaux Restorana konuk olacak Trabzonlu şefler, yöresel lezzetlerini İzmir’e taşıyacaklar. İki hafta boyunca hazırlanan yöresel tatlar, öğlenleri açık büfe, akşamları a la carte olarak sunulacak.

2. LA Mahzen dünyanın en iyileri arasında: Benim de çok sevdiğim Torbalı’daki Lucien Arkas Bağları ve LA Mahzen; İtalyan Paolo Basso’nun “Sömelye’nin Cenneti: Dünyanın En İyi Mahzenleri / Sommeliers Heaven - The Greatest Wine Cellars Of The World” kitabında yer aldı. Kitapta Avrupa’dan Güney Amerika’ya birçok farklı coğrafyadan sadece 66 mahzen var.

Yazarın Tüm Yazıları