Festival gibisin, katılmak istiyorum İZMİR!

15 yaşımdan beri bağlasan durmaz bir bünyem var benim.

Haberin Devamı

Önce harçlıklarımdan sırt çantasıyla “interrail” (gençler için ucuza trenle Avrupa turu) ardından üniversiteden mezun olup çalışmaya başlayınca maaşımla ucuz uçak bileti peşinde koştum hep. Ne uçak bulduysam uçtum, ne hostel (Avrupa’da öğrencilerin ucuza konaklayabilmesi için öğrenci yurtlarına benzer bir sistemle çalışan pansiyonlar, ama şimdi artık her yaştan insan konaklayabiliyor) bulduysam kaldım.
Belki bir küçük ev ya da bir araba parası harcadım bu 20 yıl içinde seyahate. Hala bir evim yok. Ama hiç pişman olmadım. Asla olmayacağım. Tüm bunları yaparken dünyayı görmek dışında bir amacım daha vardı. “Dünyadaki festivalleri görmek”. Ya festival bulup gittim ya da gideceğim şehirlerde o ara ne festival var diye araştırdım. Torino Çikolata Festivali’nden tutun da Hong Kong Film Festivali’ne kadar pek çok etkinliği, yerinde yaşama şansı verdi bana hayat.

Haberin Devamı

Festival gibisin, katılmak istiyorum İZMİR


Sonra geçtiğimiz hafta ulusal bir seyahat dergisi röportaj yaptı benimle, temmuz sayısı için. Sorulardan biri, “dünyada en sevdiğiniz festival hangileri”ydi. Bir anda ağzımdan hem de hiç planlamadan Uluslararası İzmir Festivali çıkıverdi.
Röportajı yapan da belli ki, dünyanın çok havalı bir şehrinden cevap bekliyor olmalıydı ki şaşırdı. “Evet ya” dedim kendi kendime. Dünyadaki en sevdiğim sanat festivallerinden biri, Uluslararası İzmir Festivali benim.
Düşünsenize, dünyanın en ünlü müzisyenlerini, orkestralarını, bale temsillerini bu şehirde izledim ben İKSEV sayesinde. Omara Portuanda’yı Çeşme Kalesi’nde, New York Flormoni Orkestrası’nı Adnan Saygun’da, Paris’te parasızlıktan, New York’ta bilet bulamamaktan gidemediğim Martha Graham Dans Company’yi evimin dibindeki Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu’nda izledim. Hayatta daha büyük zenginlik olabilir mi?
Diyeceğim şu ki, bir Uluslararası İzmir Festivali daha geldi çattı. Programlar, konserler başladı, başlayacak... www.iksev.org sitesine girin, tüm program orada var. Bu yaz da yine festival gibisin katılmak istiyorum İzmir.

Haberin Devamı

Festival gibisin, katılmak istiyorum İZMİR

 
Festivalde kimler var?
Kimler yok ki? Örneğin büyük sanatçı Fazıl Say’a Viyana Oda Orkestrası eşlik edecek, dünyanın en ünlü dans tiyatrosu Dani Pannullo İzmir’e gelecek, 9 Haziran cuma akşamı ise Çeşme Kalesi’nde dünyanın sayılı acappella topluluklarından Alti & Bassi’yi konser verecek. Ve daha kimler kimler.

 
Bir yürek işi!
Zor günlerden geçiyoruz. Ve hemen hiç bir yabancı sanatçının ülkemize koşarak gelmeye gönüllü olmadığı bu ortamda, böyle ululsararası festivalleri kotarmak gerçekten yürek işi. Bravo Filiz Eczacıbaşı Sarper, bravo Sirel Ekşi ve helal size tüm festival ekibi...

Yazarın Tüm Yazıları