Esra Gürses ile 5 soru 5 cevap

Genç tasarımcı Esra Gürses... Kısa sürede bir çok tasarımı, ünlü isimler üzerinde dikkatleri çekti.

Haberin Devamı

Esra Gürses ile 5 soru 5 cevapBir çok ünlü ismin üzerinde onun tasarımlarını görebilirsiniz. “Uzak Doğu seyahatinde gördüğüm çiçek, bana bir mont olarak dönebiliyor. Şehirli, güçlü, stil sahibi ve cesur bir kadın tasarlıyorum hep” diyor. Sevgili Esra Gürses ile keyifli bir sohbet oldu.

Esra Gürses modayı nasıl yorumlar?
Bence moda kitlesel beğenilerle şekillenen bir kavram olduğu için sosyolojik bir olay. Kültürel dinamikler üzerinden, genel trend eğilimlerini inceleyip, tasarım içgüdüme hitap eden başlığı seçerek odaklanıyorum. Bazen bir uzakdoğu seyahatinde gördüğüm çiçek, bana bir mont olarak dönebiliyor. Algımı tasarım anlamında besleyecek seyahatler, moda kültürünü yorumlamamda etkin rol oynuyor.

Haberin Devamı

Moda yolculuğunuz nasıl başladı?
Moda, sanat olmasa da bir içgüdü işi. İktisat alanında akademik eğitim alsam da, öğrencilik yıllarımdan itibaren hep modaya ilgi duyan biriydim. İlk olarak aksesuar tasarlayıp öğrenci harçlığımı çıkarıyordum. Sonrasında bu üretim yetmemeye başladı. O aksesuarı takan kadını giydirmek de istedim. Biraz idealist bir yapım olduğu için, teorik ve pratik bilgiye aynı anda hakim olmadan bir işe kalkışmayı göze alamadım. Özel bir moda okulundan aldığım eğitimler sonrası kendi adıma bir koleksiyon hazırladım. Önce yavaş yavaş başlayan yolculuk, bir showroom oluşturarak devam etmemi gerektirdi. Tasarımlar beğenilip rağbet görünce, markalaşma sürecim doğal seleksiyonda oluştu.

Sizin tasarımlarınızı ünlü isimlerden kimler giyiyor? Ve dünya yıldızlarından kimlerin giymesini istersiniz?
Markamın bilinirliğinde ünlü isimlerin tasarımlarımı kullanması bana çok destek olan bir durum. Ajda Pekkan, Deniz Akkaya, Dilan Çiçek Deniz, Özge Ulusoy, Damla Colbay gibi isimler kişisel gardıroplarında koleksiyonuma yer verirken, Bade İşçil, Şevval Sam, Aybüke Pusat, Demet Özdemir gibi isimler yer aldıkları projelerde sıklıkla tasarımlarımı kullandılar. Benim için ezberbozan celebrity çalışması, kişisel olarak da hayranlıkla takip ettiğim Mabel Matiz’le çalışmamdır. Erkek tasarımı yapmak, beni ilk etapta zorladı. Fakat ortak dil geliştirip, sanatçının duruşuna hakim olduğunuzda iş çözülüyor. Dünya klasmanında bir star düşününce beni en çok heyecanlandıran isim Lady Gaga ve Kendall Jenner. Umarım bir gün çalışma fırsatı yakalarız.

Haberin Devamı

Esra Gürses ile 5 soru 5 cevapTasarımlarınızın farkı nedir? Nasıl kumaşlar tercih ediyorsunuz?
Farkındalığımı yakalayan değer, sanırım renkleri kullanışım ve cesur kalıplara gidişim. Ergonomiyi ön planda tutan işlevsel parçalar tasarlıyorum bu ara. Global anlamdaki mülteci kültürü etkiliyor beni. Yaşayan ve kişiyle uyumlu parçalar çıkıyor o yüzden. Yakın zamanda yaptığım Uzak Doğu seyahati bu anlamda beni çok besledi. Renk kullanımında cesur tercihler yapıp, zıtlık içinde bir armoni yakalamayı hedefliyorum. Benim kadınım güçlü bir kadın. Öyle pek dramatik bir romantizm yok. Şehirli, güçlü, stil sahibi ve cesur bir kadın tasarlıyorum hep. Dolayısıyla da alternatif dikiş teknikleri ve iddialı kalıplar çıkıyor ortaya.
Bedene uyumlu dokular, tasarımı vurgulayacak kumaşları tercih ediyorum. Asla gerçek deri ve kürk kullanmıyorum. Yaşayan, gerçek ve güçlü bir kadın yaratırken, diğer canlıların yaşam hakkına saygı göstermek benim için önemli. Rugan etkisine, kürk ve deri görünümüne bolca yer verdim son kış koleksiyonumda. Ama dediğim gibi doğayla uyumlu. Genel hatlarıyla da tasarıma göre şekillenen tercihlerim oluyor.

Haberin Devamı

Nasıl kıyafetler giyersek daha ince ve fit görünürüz?
Bu değerler her bedene göre değişir. Temel mantık, oran ve orantı. Basenli bir vücut tipiniz varsa, omuzlarınıza vurgu yaparak görüntünüzü simetrikleştirebilirsiniz. Genel hatlarıyla bedeninizin güvendiğiniz kısımlarına vurgu yapıp, kamufle etmek istediğiniz alanlarda basic parçalara yönelebilirsiniz. Ayrıca biz tasarımcılar her ne kadar model bedeninde tasarım yapsak da, ben tüm kadınların bedenleriyle barışmaları taraftarıyım. Kimseye fitlik borcumuz yok bence.

AYSUN KABA’YA SORUN

SORU: Saçlarımı kâkül kestirmek istiyorum ama cesaret edemiyorum. Yüzüm biraz geniş, siyah saçlı, beyaz tenliyim. Bir değişime girmek istiyorum özellikle saçlarımda. Sizce?
Yelda ÇAVUŞ

Haberin Devamı

CEVAP: Yelda hanım değişime açık olmak çok güzel. Değişelim, gelişelim, izleyelim dünyayı. Kâkül kestirin. Daha dinamik ve daha genç görünürsünüz. Yüzünüz daha küçülür ve daha ince durursunuz. Değişim her zaman saçlarla başlar.

Yazarın Tüm Yazıları