Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Sinema kapıları görme engelliler için de aralandı…

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

“Turkcell Hayal Ortağım”, Young Guru Academy (YGA) ve Turkcell işbirliği ile görme engelli abonelerin hayatlarını kolaylaştırmak üzere hayata geçirilmiş bir mobil uygulama. Bu uygulama; Turkcell’in istihdam, sosyal sorumluluk, ürün ve çözümler gibi alanlarda engelli vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırmak, onları hayatın içine katmak için oluşturduğu “Engel Tanımayanlar” çatısı altında yer alıyor.


Turkcell, Hayal Ortağım ile engelli kişilerin yaşadığı iletişim problemlerini en aza indirmede faydalı çözümler sunuyor. Görme engelliler bu hizmet sayesinde haberlere, güncel köşe yazılarına, eğitimlere, kitaplara, konum bilgilerine, kapalı alan navigasyonu gibi pek çok içeriğe sesli olarak ulaşabiliyorlar. Haberler ve köşe yazıları için içerik desteği Medya Takip Merkezi tarafından sağlanıyor. Sadece engelli abonelerin faydalanabildiği Turkcell Hayal Ortağım servisi tamamen ücretsiz. Sesli yanıt sistemi üzerinden erişilen servis, Android ve iPhone kullanıcıları için uygulama olarak da yine ücretsiz sunuluyor.


Geçtiğimiz hafta “Turkcell Hayal Ortağım”a Turkcell tarafından YGA işbirliği ve Sesli Betimleme Derneği (SEBEDER) desteğiyle geliştirilen yepyeni bir uygulama eklendi. “Turkcell Hayal Ortağım”a eklenen“Cepten Sesli Betimleme” hizmeti, dünyada ilk kez bir mobil uygulama üzerinden sunuluyor. Filmlerde diyalogsuz sahnelerin ayrıntılarıyla anlatıldığı “Cepten Sesli Betimleme” sayesinde, görme engelliler vizyon filmlerini artık sinemada izleyebilecekler.

Haberin Devamı


İlk olarak 9 Ekim’de vizyona giren BKM yapımı “Hayat Öpücüğü” filmi ile hayata geçirilen ve Türkiye’deki tüm sinema salonlarında geçerli olacak “Cepten Sesli Betimleme” hizmeti, önümüzdeki dönemde pek çok vizyon filminde uygulanacak.


“Cepten Sesli Betimleme” uygulaması; filmin kilit noktası olan çevre, mekân, kişi ya da objeye dair özelliklerin ve diyalogsuz sahnelerin sesle aktarılabilmesi ve bu sayede görme engellilerin kesintisiz film keyfi yaşaması amacıyla geliştirilmiş bulunuyor. Uygulamada, anlatıcı ses ortamı ve oyuncuları ayrıntılarıyla tasvir ediyor. Böylece görme engelliler de filme ilişkin bilgilere diğer sinema izleyicileri kadar sahip oluyorlar ve sinemada bulunmaktan daha fazla tat alabiliyorlar. Görme engellilere sevdikleriyle birlikte sinemaya gitmenin keyfini yaşatan “Cepten Sesli Betimleme” uygulaması Türkiye’nin dört bir yanındaki sinema salonlarında aynı anda hizmete girmiş durumda.

Haberin Devamı


“Cepten Sesli Betimleme” uygulaması, 21 Ekim Çarşamba günü Zorlu Cinemaximum’da düzenlenen bir toplantı ile tanıtıldı. Toplantıda; “Turkcell için ‘Engel Tanımayanlar’ çatısının durağan bir imkânlar bütünü değil, değişen teknoloji ve sosyal şartlara paralel olarak sürekli gelişen bir yapı olduğunun” altı çizildi. “Cepten Sesli Betimleme” uygulamasının da bu hedef doğrultusunda, görme engelli bireylere keyifli bir sinema deneyimi yaşatarak sosyal yaşamlarını güçlendirmek; aileleri, arkadaşları ve tüm sevdikleriyle mutlu anlarını çoğaltmak amacı ile geliştirildiği ifade edildi.


“Cepten Sesli Betimleme” uygulamasına öncülük eden -başrollerinde Ali Sunal ve Hatice Şendil’in yer aldığı- Hayat Öpücüğü filminde, konuşma ya da diyalogların yer almadığı sahneler SEBEDER’in desteğiyle görme engelliler için sesli betimlemeyle aktarıldı. Bu teknolojiden yararlanarak filmi izlemek isteyen görme engelliler, Turkcell Hayal Ortağım mobil uygulamasını cep telefonlarına indirdikten sonra “Sinema” menüsünden ilgili filmin sesli betimlemesine ulaşabiliyorlar. Görme engellilerin, filmin oynadığı sinema salonuna gidip film başlarken Turkcell Hayal Ortağım mobil uygulaması üzerinden “Cepten Sesli Betimleme”yi başlatmaları ve kulaklıklarını takmaları yeterli. Sonrasında, Turkcell Hayal Ortağım uygulamasında yer alan sesli betimleme filmle eşzamanlı olarak ilerlemek suretiyle kullanıcının filmi betimlemeli takip etmesini sağlıyor. Hatta ara verildiğinde ya da filmde bir kesinti olduğunda bile, “Cepten Sesli Betimleme” hizmeti çalışmasını filmle aynı senkronizasyonda devam ettiriyor.


Turkcell Hayal Ortağım servisine iki farklı yoldan üye olunabiliniyor:
www. hayalortagim.com/ adresindeki ‘üye ol’ linkinden üyelik formunu doldurarak ya da
iOS veya Android işletim sistemli cihazlarla Hayal Ortağım uygulamasını indirdikten sonra, uygulamada yer alan üyelik formunu doldurarak. Servisin tüm içeriklerinden yararlanabilmek için, görme engelini belgeleyen raporun;
— Web sitesinde yer alan üye ol linkindeki üyelik formu üzerinden
— Mobil uygulamadaki kayıt formu içerisinden, raporun fotoğrafını çekerek
— Verilen numaraya fakslayarak
— horapor@yga.org.tr adresine mail atarak
Turkcell’e ulaştırılması gerekiyor.

Haberin Devamı


Hayal Ortağım uygulamasına entegre edilen “Cepten Sesli Betimleme” hizmeti hem Turkcell bünyesinde çalışan hem de Young Guru Academy’den katılan görme engelliler tarafından test edilmiş. Görme engellilerden alınan geri dönüşler doğrultusunda geliştirilen, değiştirilen ve yenilikler eklenen “Cepten Sesli Betimleme” hizmetine bu şekilde son hali verilmiş. Uygulama tamamen ücretsiz olarak sunuluyor. Servis sadece Turkcell’lilere değil, diğer operatörlerdeki görme engelli abonelere de açık.


Turkcell, bu yeni teknolojisiyle birlikte kendisi ile aynı duyarlılıkta olan tüm yapımcıların filmlerinin betimlemesini yaptırarak bu hizmete dâhil olmasını hayal ediyor. Şirketin hedefi; 2016 yılının sonuna kadar, Türkiye genelinde bulunan 800 bin görme engellinin bu teknolojiyi aktif olarak kullanmasını sağlamak.

Haberin Devamı

Turkcell’in engellilerin yaşamını kolaylaştırma yolundaki çalışmalarının diğer şirketlere örnek olmasını ve benzer uygulamaların çoğalmasını umuyorum.

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

 

Yazarın Tüm Yazıları