Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Öteki Beriki İlerisi Gerisi”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

27 Mart 2017 tarihinde yayımlanan “Başka Dünyaların Ustaları” başlıklı yazımda hayata dezavantajlı başlamış olan gençlere ve çocuklara destek vermek üzere geliştirilmiş bir sosyal sorumluluk projesinden söz etmiştim sizlere.

Bu proje kapsamında otizm tanılı 40 çocuk ve gence, uzmanlar gözetiminde, dört farklı alanda sıradışı bir eğitim veriliyor. Söz konusu eğitimler müzik, tiyatro, fotoğraf ve seramik konularındaki atölye çalışmaları ile gerçekleştiriliyor. 40 otizm tanılı çocuk ve gence atölye çalışmalarında, çeşitli disiplinlerden gelen uzman ve sanatçıların yanı sıra, gönüllü “arkadaşlar” da eşlik ediyor. Gönüllü “arkadaşlar”ın tümü, otizm konusunda bilgilendirilmiş İBB Şehir Tiyatroları Çocuk Eğitim Birimi mezunu öğrenciler. Otizm tanılı çocuk ve gençlere tüm atölyelerde kendileri ile aynı yaşlarda olan bu öğrenciler eşlik ediyorlar.

Haberin Devamı

İşte bu yüce gönüllü, yetenekli çocuklar ve gençler 23 Nisan Pazar akşamı Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde sergiledikleri oyuna davet ettiler beni. Tabii ki beni çok heyecanlandıran bu daveti memnuniyetle kabul ettim. Ve gösteri akşamı, henüz Türkiye Kas Hastalıkları Derneği’nin “Engelsiz Bir Dünya İçin Benim Fikrim” konulu Resim Yarışması Ödül Töreni’nin bana yaşattığı heyecan ve mutluluk anlarının etkisinden kurtulamamışken, tiyatro salonundaki yerimi aldım. Yeni bir heyecan için hazırdım…

“Öteki Beriki İlerisi Gerisi”

İBB Şehir Tiyatroları Çocuk Eğitim Birimi 2016 mezuniyet oyunu olan “Öteki Beriki İlerisi Gerisi” adlı oyundu izleyeceğim. Çocuk Eğitim Birimi tarihinde sezon içinde sergilenen ilk mezuniyet oyunu olma özelliğini taşıyan bu oyun çocukların gözünden yetişkinlere sesleniyordu. Diyordu ki: “Her birimiz tek, eşsiz ve kendimiz gibiyiz. Başka türlüsü mümkün mü? Buna direnir, kendimizi, diğerlerini, bizden farklı gördüğümüzü ötekileştirirsek bu dünyanın neresine sığacağız? Oysa hepimize yer var. Ve bizim en gerçek halimiz çocukluğumuzda gizli. Çocukluğumuzun elini hiç bırakmayalım, hayatın sırrı gerçekten orada saklı.”

Haberin Devamı

-          Neresine Sığacağım Ben Bu Dünyanın!

-          Hayat Bazen Bizi Kendiliğinden ‘Öteki’ Yapar

-          Değişebiliriz Ama Dönüştürülemeyiz

-          Ma, Me, Mi, Mu?

-          Diğerine Bakmak

-          Sıradışı Düşünceler; Gölge

-          Güneş Gözlü Çocuklar

-          Kapılar

isimli sekiz epizod, oyunda rol alan çocukların “Farklılıklarımızla yaşamayı öğrenebilir miyiz?” sorusuna aradıkları cevapları, önermeleri ve göndermeleri seyre açan bir fark ediş hikâyesi sunuyor izleyicilere.

Oyunun Yazarı Yonca İnal, aynı zamanda “Başka Dünyaların Ustaları” adlı sosyal sorumluluk projesinin hem Atölyeler Sanat Yönetmeni, hem de Tiyatro Eğitmeni. Oyunun müziklerini yapan Uskan Çelebi de aynı sosyal sorumluluk projesinin Müzik Eğitmeni.

Haberin Devamı

“Öteki Beriki İlerisi Gerisi” adlı oyunda rol alan yetenekli çocuklara ve gençlere gelecek olursak: Onların oyunda vermek istedikleri mesajı görev aldıkları “Başka Dünyaların Ustaları” projesine sunmakta oldukları katkı ile çoktan doğrulamış olduklarını düşünüyorum. Ve bu güzel çocuklar ve gençler gelecekle ilgili umutlarımı yeniden yeşertiyorlar…

“Öteki Beriki İlerisi Gerisi”
                                                                        

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları