Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Hiçbir kadın ve kız çocuk geride kalmasın”

Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’nin (EHİS) 40. Maddesi taraf devletlerin her yıl bir araya gelerek çalışmalarını ve planlarını gözden geçirmelerini ve paylaşmalarını öngörmekte.

Haberin Devamı

Bu çerçevede, 11. Taraf Devletler Konferansı 12–14 Haziran 2018 tarihlerinde Birleşmiş Milletler ’in New York’ta bulunan merkezinde gerçekleştirildi. Konferansın ana teması “EHİS ’in tam olarak uygulamaya geçmesiyle kimseyi geride bırakmamak” olarak belirlenmişti. Konferansta ayrıca, engelli bireylerin haklarını tam olarak alabilmeleri için, engel durumuna göre sağlam veri istatistikleri oluşturulmasının önemi üzerinde duruldu. Konferans boyunca çeşitli dillerde simültane çevirmenlerin yanı sıra işaret dili tercümanları da görev aldı.

Konferansta ele alınan diğer konular ise üç alt başlık altında toplanmıştı:

1- Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’nin uygulanmasını desteklemek üzere ulusal bütçeden pay ayrılması, kamu-özel sektör ortaklıkları ve uluslararası işbirliği

Haberin Devamı

2- Engelli kadınlar ve kız çocuklar

3- Siyasete katılım ve yasalar önünde eşitlik

11. Taraf Devletler Konferansı’na Bulgaristan BM Daimi Elçisi Georgi Panayotov başkanlık etti. Konferansta ülkemizi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Mehmet Karabay başkanlığında bir heyet temsil etti. Konferans, “Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme ’yi tam uygulayarak kimseyi arkada bırakmamak” ana teması ile gerçekleştirildi.

Ülkemizi temsil eden heyet üyelerinden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ayşe Kardaş, “Engelli Kadınlar ve Kız Çocuklar” konulu ikinci oturumda yaptığı konuşmada, engelli kadınların toplumsal yaşama katılımda hem engelli olmaktan hem de kadın olmaktan dolayı çifte ayrımcılığa maruz kaldığının altını çizerek çok önemli bir konuya parmak bastı. Kardaş, engelli kadınların güçlendirilmesine yönelik olarak ülkemizde, özellikle son yıllarda, önemli çalışmalar başlatıldığını ifade etti. Konuşmasında hak temelli yaklaşımın ortak bir yol haritası ile engelliler açısından anaakımlaştırıIarak tüm sektörlerde hayata geçirilmek üzere Ulusal Engelli Hakları Stratejisi Belgesi ve Eylem Planı hazırlıklarının başlatıldığını dile getirdi. Kardaş. 2018–2023 yıllarında uygulanmak üzere Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nın engelli kadın ve kız çocuklarını kapsayıcı bir anlayışla oluşturulmasının amacının da; ülkemizde kadınların güçlendirilerek insan onuruna yaraşır bir hayat sürmeleri, eğitim, bilim, siyaset, ekonomi ve çalışma hayatı başta olmak üzere her alanda etkin bir şekilde yer almaları olduğunu anlattı.

Haberin Devamı

Taraf devletlerin sayısı 177’yi bulmuş durumda, bu da Birleşmiş Milletler’ e üye devletlerin tamamına yakınının engelli haklarına büyük önem verdiğini gösteriyor. Bu konferansa her yıl devlet temsilcilerinin yanı sıra dünyanın dört bir yanından sivil toplum kuruluşlarından da temsilciler katılıyor. Bazı konuşmalara göz atarken, Çin’de engelli kadınlar ve kız çocuklar konusunda faaliyet gösteren One Plus One (Bir Artı Bir) adlı sivil toplum kuruluşunun temsilcisinin konuşması dikkatimi çekti. Kendisi de engelli olan bu kadın araştırmacı, Müsteşar Ayşe Kardaş’ın altını çizdiği konuların dünya genelinde sorunlar olduğunu ve benzer çözümler gerektirdiğini bir kez daha ortaya koyuyordu. Çin’de engelli kadınlar ve kız çocukları hakkında verinin çok kısıtlı olması; engelli kadınların eğitim düzeylerinin, istihdam oranlarının ve sosyo-ekonomik seviyelerinin engelsiz nüfusa ve engelli erkek nüfusuna oranla çok daha düşük kalması; engelli kadınların aile içi şiddetin ve cinsiyete dayalı şiddetin çeşitli biçimlerine maruz kalmaları gibi konuların genellikle göz ardı edilmesi aslında dünyanın her yerinde, özellikle de kırsal ve dar imkânlı bölgelerde yaşanan sorunlar. One Plus One da bu sorunların ancak hak temelli yaklaşımlar ve güçlü kamu- özel sektör -STK işbirliği ile çözülebileceği görüşünde. Tıpkı bizim gibi onlar da Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’nin tam olarak uygulamaya geçmesini istiyorlar ki “hiçbir kadın ve kız çocuk geride kalmasın!”

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

 

Not: Konu hakkında daha detaylı bilgiye T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Conference of States Parties to the Convention on the Rights of Persons with Disabilities internet sitelerinden ulaşılabilir.

 

Yazarın Tüm Yazıları