Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Hadi Oyuna”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Bilindiği gibi, Otizm; yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren karmaşık gelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanıyor. Araştırmalar günümüzde 60 bebekten birinin otizmli olarak doğduğunu söylüyor. Ve otizm, ne yazık ki, anne karnında tespit edilemiyor. Yani her yeni doğan bebek otizm riski taşıyor.

Bebek bekleyen herkesin otizm konusunda bilgi sahibi olması erken tanı açısından büyük önem taşıyor. Zira erken ve yoğun eğitim otizm için tek çözüm. Sosyalleşmek ise otizm konusunda bilinen en kesin ilerleme yöntemi.

Çocuklarla geçirilecek kaliteli zaman onların eğitimlerinin önemli bir parçası oluyor. Bu durumu dikkate alan Trakya Üniversitesi Bilinç-Fikir Topluluğu, Kocaeli Üniversitesi Gönüllüleri, Karabük Üniversitesi Gönüllüleri, Hatay-Mustafa Kemal Üniversitesi Toplum Gönüllüleri ve 12 Farklı Üniversite Kulübü, Otizmli Çocuklar ile Üniversiteli Gönüllüler’in sosyal aktiviteler çerçevesinde bir araya gelebilecekleri bir sosyal sorumluluk projesine imza atmış bulunuyor. “Hadi Oyuna” adlı bu Proje’nin amacı Otizmli Çocuklar ile Üniversiteli Gönüllüler’in birlikte olabilecekleri zaman dilimleri oluşturmak ve çocukların ilgi alanları ölçüsünde projeler üretmek.

Haberin Devamı

Proje kapsamında Üniversite Gönüllüleri ve Otizmli Çocuklar, ilk aşamada, en az iki haftada bir ev/okul dışında birlikte vakit geçirecekler. Örneğin; bir AVM’ye ya da hava durumu elverdiğinde bir parka gidecekler. Daha sonra, çocukların ilgi alanlarına göre, belediyelerin ve üniversitelerin olanaklarından yararlanılarak farklı etkinlikler de yapılabilecek. Her çocuğun, tüm buluşma ve etkinliklere en az bir ebeveyni eşliğinde gelmesi şart.

“Otizmli çocuğunuzun Proje’ye dâhil olabilmesi” ya da “Gönüllü olarak Otizmli Çocuklar’la vakit geçirebilmek” için son başvuru tarihi 19 Mart.

Başvuru linki:https://goo.gl/forms/5BdU5yG62LYfn7xs1

Benzer bir proje olan “Best Buddies”, ülkemizde, engelliler ve sosyal dezavantajlı gruplar yararına alternatif ve yenilikçi projeler üretip uygulayan Alternatif Yaşam Derneği tarafından 2011 yılından beri başarıyla yürütülüyor.

Haberin Devamı

Best Buddies, 1989 yılında Anthony Kennedy Shriver tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulmuş. Türkiye bu programa, 50. uygulama noktası olarak, “Best Buddies Turkey” adı ile dâhil olmuş bulunuyor. Uluslararası bir sivil toplum girişimi olan Best Buddies, zihinsel ve gelişim engelli bireylerle gönüllüleri arkadaş yapan bir program. Program, toplumdaki zihinsel ve gelişim engelli bireylerin oldukları gibi kabul edilmeleri yolunda bir adım atılmasına aracı olmayı amaçlıyor.

Best Buddies Programları Ortaokul, Lise ve Üniversiteler için ayrı ayrı yapılıyor. Programa katılmak için Best Buddies Türkiye Merkezi’ne okulların başvuru yapmaları gerekiyor. Merkez bu okulların kendisine engelli bir arkadaş edinmek isteyen öğrencileri ile teker teker görüşüyor ve onları kendilerine uygun kişilerle eşleştiriyor. Katılımcı okulların öğrencileri, kendi okulları için özel olarak düzenlenen bir törenle, eşleştirildikleri arkadaşlarla toplu olarak tanışıyorlar. Programa herhangi bir okula bağlı olmayanlar da “gönüllü” olarak başvurabiliyorlar. Bu kişiler “vatandaşlık” programına kabul edilerek uygun engellilerle eşleştiriliyorlar.

Haberin Devamı

Bu proje kapsamındaki her arkadaşlık bir yıl devam ediyor. Bu süre içinde gönüllüler arkadaşları ile haftada en az bir defa herhangi bir iletişim kanalı (telefon, e-posta, SMS, mektup vb.) ile görüşüyorlar. Yine bu bir yıl içinde ayda en az iki kez herhangi bir sosyal etkinliği paylaşmak üzere karşı karşıya geliyorlar. Bir yılın ardından program sona eriyor ve her Buddy’e, yani Arkadaş’a, bir sertifika veriliyor. Uluslararası geçerliliği olan bu sertifika gönüllülük faaliyetinin dünya çapında tanınmasını sağlıyor. Programın sona ermiş olması arkadaşlığın sona ermesi anlamına gelmiyor. Söz konusu arkadaşlık yalnızca Proje dâhilindeki takip ve bilgilendirme safhasından ayrılmış oluyor. İsteyenler birbirlerini görmeye devam edebiliyorlar.

Haberin Devamı

Bu gibi programların hayata geçirilmesi engellilerle ilgili farkındalığın arttırılması ve bir arada yaşama kültürünün oluşturulması açısından büyük önem taşıyor. Gençlerin konu ile ilgili duyarlılıkları umutlarımı giderek arttırıyor.

Kim bilir, engelli-engelsiz ayırımı yapılmayan bir dünyada “hep beraber” yaşama hayalimin gerçeğe dönüşmesi çok yakındır belki de…

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları