Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Görme engelliler demokrasi istiyor”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Demokrasi istemeyen var mıdır? Sanırım yoktur…

Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ağva’nın da söylediği gibi, seçme ve seçilme hakkı engelli-engelsiz herkesin en temel insan haklarından biri. Ancak görme engelliler bu haktan tam olarak faydalanamıyorlar. Oysa ki bir engelsizin gizli oy kullanmasını gerektiren faktörler engelliler için de geçerli.

Bağımsız Seçim İzleme Platformu’nun 30 Mart 2014 Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Gözlem Raporu’nda dezavantajlı seçmenlerin yaşadıkları ihlâllere de değinilmekte. Söz konusu raporda; 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 74. Maddesi’nde “Sandığın konulacağı yerlerin belirlenmesinde, seçmenin oyunu kolaylıkla, serbestçe ve gizli şekilde verebilmesi göz önünde bulundurulur.” hükmü bulunmasına rağmen 30 Mart seçimlerinde engelli ve yaşlı seçmenlerin çoğunluğunun oy kullanacakları sandıkların bulundukları yerlere erişemedikleri, bu durumdaki seçmenlere ya kucakta sandık alanına taşınarak ya da sandık kurulu görevlileri nezaretinde açık alanda oy kullandırıldığı, bazı seçmenlerin ise oylarını kullanamadıkları ifade edilmekte. Oy kullanacakları sandıklara erişemeyen seçmenler için farklı uygulamalar yapıldığı; bazı yerlerde sadece oy pusulası ve zarfının sandık görevlilerince engelli seçmenlerin yanına götürülmüş, bazı durumlarda ise oy kullanma sandığının engelli seçmenlerin yanına götürülmüş olduğu; görme engelli seçmenlerin oy pusulasının görme engelliler için uygun olmaması sebebiyle oylarını bir yakınları, buna izin verilmediği durumlarda ise sandık kurulu görevlileri ile birlikte kullandıkları yine aynı raporda belirtilmekte.

Haberin Devamı

Sayın Lokman Ağva, bu konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşımış. Mahkemeden, görme engellilerin de seçimlerde gizli oy kullanabilmelerine yönelik bir karar bekliyor. Anayasa Mahkemesi yakın zamanda bir karar vermezse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceklerini söylüyor. Çok da haklı… Zira durum seçimlerin yaklaşması nedeniyle aciliyet taşıyor.

Haberin Devamı

2015’e yalnızca üç gün kaldı. Yeni yıl yaklaşırken herkesin yılbaşı gecesi planlarını yapmaya başladığı şu günlerde, Düşler Akademisi bizleri yeni yılın en anlamlı partisine davet ediyor. 30 Aralık akşamı Beyoğlu'nun seçkin mekânlarından Roxy'de gerçekleştirilecek olan partide ''Social Inclusion Band'' ‘Herkes için müzik’ diyecek.! Konuk müzisyenler ile jam session, DJ performans, pandomim gösterileri kısacası dans, müzik, eğlence ve çeşit çeşit sürprizler bu gecede bizleri bekliyor.

Herkes için müzik!" sloganıyla yola çıkan Social Inclusion Band, Düşler Akademisi bünyesinde gerçekleştirilen bir alt proje. Grup, engelli ve sosyal dezavantajlı bireylerin toplumsal hayata tam ve eşit katılımını sağlama hedefine, gönüllü sanatçılar ve yetenekli engelli bireyler eşliğinde ulaşmayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

Engelli ve Dezavantajlı gençlerin de tüm sosyal, kültürel ve spor olanaklarından eşit şekilde yararlanması düşüyle 14 yıldır projeler üreten Alternatif Yaşam Derneği tarafından bu yıl beşincisi düzenlenecek olan yılbaşı partisine katılmak için tek şart: Toplumsal değişimin bir parçası olmak istemek. Dernek, sosyal yaşamda önümüze koyulan engelleri kaldırmak isteyen, sosyal sorumluluk bilincine sahip herkesi 30 Aralık gecesi, hep birlikte yeni yılı kutlamak için Roxy'e bekliyor. Lütfen yanıt verelim bu davete…

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları