Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Engelsiz Yeni Hayata!”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Türkiye Sağlık Turizmi Derneği; ülkemizde sağlık turizmine hak ettiği değeri kazandırarak ülke kalkınmasına sağlık alanında hizmet etmek, konu ile ilgili sektör ve talepçiyi buluşturmak, sistematik bilgi ve kaynağına ulaşımı sağlamak amacı ile çalışıyor.

Söz konusu dernek, Kocatepe Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin desteği ile, “Engelsiz Sağlık Turizmi ile Yeni Hayatlar” adlı bir proje başlatmış bulunuyor. Proje kapsamında dezavantajlı/engelli bireylere Çağrı Merkezi Operatörlüğü Eğitimi, Kat Hizmetleri Eğitimi ve Mesleki İngilizce Eğitimi veriliyor.

“Engelsiz Yeni Hayata!” diyerek başlatılan proje, sunduğu eğitim olanakları ile katılımcılarının mesleki beceri ve gelişimlerine destek veriyor. Uygun mesleklere yönelik olarak eğitilecek dezavantajlı/engelli bireyler, istihdam edilebilirliklerini de arttırmış olacaklar.

Haberin Devamı

Türkiye Sağlık Turizmi Derneği tarafından Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nın (IPA-Instrument for Pre-Accession Assistance) hibe desteği ile geliştirilen “Engelsiz Sağlık Turizmi ile Yeni Hayatlar” projesi ile 66 bireye üç aylık eğitim ve iki aylık staj olanağı sunuluyor. Bu proje engelli bireylerin sağlık turizminde istihdamına olanak sağlamak üzere planlanmış bulunuyor. Projenin bir diğer amacı ise, toplumda engelli ve dezavantajlı kişilere karşı oluşmuş önyargıların kırılması. Projenin hedef kitlesi 18-45 yaş arası, en az ilkokul mezunu, kişisel bakımına özen gösteren ve kendini geliştirmek isteyen dezavantajlı/engelli bireyler. Eğitim verilecek 66 bireyin mesleki becerilerini geliştirmelerinin yanı sıra sosyal uyum, kendine güven, bağımsız olma ve ekonomik özgürlük gibi artıları da hayatlarına katmaları hedefleniyor.

Proje Kapsamında Verilecek Eğitimler:

-  Çağrı Merkezi Operatörlüğü Eğitimi: Kaliteli iletişimin engel tanımadığını etkili biçimde anlatan eğitim modeli sayesinde, kursiyerlerin iletişimin gücünü keşfederek bu özelliği iş sahasına taşıyabilmeleri sağlanacak. Bu eğitimi alan kursiyerler mesleki becerilerini geliştirerek istihdam edilebilirliklerini arttırmış olacaklar.

Haberin Devamı

-  Mesleki İngilizce Eğitimi: Kursiyerlerin, İş İngilizcesi olarak adlandırılan eğitim modeli ile mesleki İngilizcelerini geliştirmeleri, güncel terimleri öğrenmeleri mümkün olacak. Programa dâhil olarak eğitim alan katılımcılar, modern iş dünyasında meslek dilleri ile ön plana çıkma şansını yakalayacaklar.

-  Kat Hizmetleri Eğitimi: Konaklama tarzı işletmelerde temizlik, düzen ve bakım becerisi kazandıracak bu eğitim, katılımcılar için iyi bir eleman olma şansı yaratacak; sonrasında ise konaklama tesisleri, acenteler ve temizlik şirketlerinde görev olanağı sunacak. Üç ay sürecek olan Kat Hizmetleri Eğitimi’nden sonra da uygun tesislerde iki aylık uygulamalı eğitim gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

“Engelsiz Sağlık Turizmi ile Yeni Hayatlar” projesi kapsamında sunulacak eğitimler süresince, katılımcıların mesleki gelişimleri düzenlenecek anketlerle sürekli olarak izlenecek. Sınavda başarı gösteremeyen katılımcıların takviye dersler alması sağlanacak ve kendilerine ek sınav hakkı tanınacak.

Yukarıda sözü edilen eğitimleri alan dezavantajlı/engelli bireylerin niteliklerinin arttırılması, iş gücü piyasasında etkili olarak yer almalarının sağlanması projenin önde gelen hedefleri arasında. Proje eğitimlerini başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan katılımcıların büyük oranının istihdam edilmesi amaçlanıyor.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen söz konusu hibe programı; sözleşme makamı olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte ve izlenmekte. Programın operasyon faydalanıcısı ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü. Türkiye Sağlık Turizmi Derneği tarafından yürütülmekte olan “Engelsiz Sağlık Turizmi ile Yeni Hayatlar” projesinin toplam bütçesi 485.000.- TL.

Haberin Devamı

Bilindiği gibi, ülkemizdeki engelli/dezavantajlı istihdamı ve iş olanaklarının yetersizliği ciddi bir problem. Dezavantajlı grupların mesleki bilgilerden yoksun bulunması, eğitim durumlarının düşük olması ve toplumun genel algısı onların çalışma durumlarının önündeki en büyük engel. Bu şartlarda gelişmek ve ilerlemek isteyen engelli/dezavantajlı bireyler için fırsat eşitliği yaratılması son derece önemli. “Engelsiz Sağlık Turizmi ile Yeni Hayatlar” projesinin gereken fırsat eşitliğinin sağlanması yolunda önemli bir gelişme olduğu söylenebilir.

“Engelsiz Sağlık Turizmi ile Yeni Hayatlar” projesinin engelli bireylerin çalışma hayatında verimli olabileceklerini gösterebilmeleri için iyi bir fırsat yarattığını düşünüyor ve bu projedeki anlayışın Türkiye genelinde hâkim olmasını umuyorum…     

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları