Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Engelsiz Filmler Festivali 2017

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Puruli Kültür Sanat, “kültürel belleğe ve birikime uzun vadede değer katacak projeleri hayata geçiren bir kültür operatörü” olarak tanımlıyor kendisini. Kültür aktörleri, sanatçılar ve seyircilerin bir araya geldikleri ve kültürel üretimde bulundukları karşılaşmalar tasarlayıp gerçekleştiren kuruluş, bu anlayışla; film festivali, film gösterimi, atölye çalışmaları, sergi gibi etkinlikler düzenliyor. Söz konusu etkinlikler yoluyla, yaygın dolaşıma dâhil olmayan sanatın mümkün olduğu kadar fazla kişiye ulaşmasının sağlanması amaçlanıyor.

“Ankara Engelsiz Filmler Festivali” ilk kez 2013 yılında, herkesin kültürel yaşama katılma hakkına sahip olduğu gerçeğinden yola çıkan Puruli Kültür Sanat tarafından gerçekleştirildi. Bu Festival ile engelli bireylerin sosyal ve kültürel haklarını kullanabilecekleri koşulların yaratılmasının bir zorunluluk olduğunun hatırlatılabilmesi hedefleniyordu. O günden bu güne Festival kapsamındaki bütün film gösterimleri, atölyeler ve diğer yan etkinlikler tüm izleyicilere erişilebilir olarak sunuluyor. Güncel sinema örnekleri görme engelli bireyler için sesli betimlemeyle, işitme engelliler için işaret dili ve ayrıntılı altyazıyla gösteriliyor. Film sonrası söyleşilerde ise Türkçe işaret diline çeviri yapılıyor. Tüm Festival mekânları ortopedik engelli bireylerin gereksinimlerine uygun olarak seçiliyor.

Haberin Devamı

Ankara Engelsiz Filmler Festivali kuruluşunun beşinci yılından –yani bu yıldan- itibaren “Engelsiz Filmler Festivali” adıyla Türkiye’yi dolaşmaya başlıyor. Festival, 2017 yılında; 5–7 Mayıs tarihlerinde Eskişehir, 12–14 Mayıs tarihlerinde İstanbul, 18–23 Mayıs tarihlerinde ise Ankara’da seyircilerle buluşacak.

Engelsiz Filmler Festivali’nde bu yıl da erişilebilir gösteriler ve atölyeler çocukları bekliyor olacak. Festival boyunca her gün ücretsiz olarak gerçekleştirilecek çocuklara özel gösterimler engelli ve engelsiz çocukları aynı salonlarda buluşturacak. Eskişehir’de Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Taşbaşı Kültür ve Sanat Merkezi Kırmızı Salon, İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu SineBu, Ankara’da ise Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu ev sahipliğinde gerçekleştirilecek gösteriler; sesli betimleme, işaret dili çevirisi ve ayrıntılı altyazı ile takip edilebilecek.

Haberin Devamı

Festival kapsamındaki etkinliklerden biri olan “Kahramanların Animasyonu” Atölyesi, çocuklara kendi animasyon filmlerini yaratma, sinema yoluyla kendilerini ifade etme fırsatı verecek. Atölye’de 9–12 yaş grubunda 12 işitme engelli çocuk kendilerini betimledikleri karakterler tasarlayacak ve bu karakterlerle kısa birer animasyon film yapacaklar. Çocuklar, böylece, ”Kahraman” olarak katıldıkları Atölye çalışmasında sınırsız bir ifade biçimi olan canlandırma tekniğini deneyimlemiş olacaklar.

Engelsiz Filmler Festivali’nin ana destekçisi, Açık Toplum Vakfı. Vakıf, hedeflerini ortaya koyarken, “Açık toplum ideali, farklı fikirlere açık olmayı, değişime açık olmayı ve aynı zamanda şeffaf, rekabetçi ve dayanışmacı bir toplumu hedefler. Açık toplum, bireylerin bilgiye ulaşabilme ve bilgiyi yayabilme özgürlüğüne sahip olduğu toplumdur.” diyor.

Haberin Devamı

Engelsiz Filmler Festivali, bence, Açık Toplum Vakfı’nın bu hedefine ulaşmış olduğunu belgeliyor.

Festival’in çocuklar için seçkisi, bu yıl da, küçük takipçileri için farklı dünyaların kapılarını aralayacak; onların hem farklı gerçekliklere tanıklık etmelerini, hem de düşler kurmalarını sağlayacak. Çocuklar bu kapsamda dört ayrı film izleyecekler.

Kaynağını bir İrlanda halk masalından alan “Denizin Şarkısı – Song of the Sea”, etkileyici müziklerle olağanüstü görüntüleri bir araya getiren bir özgürlük hikâyesi. En İyi Animasyon dalında Oscar’a aday gösterilen film; karada insan, denizde fok olabilen mitolojik yaratıkların (Selkie’lerin) son üyesi Saoirse’nin hikâyesini anlatıyor. “Deniz’in Şarkısı – Song of the Sea” adlı canlandırma film, “Otizm Dostu Gösterim” kapsamında, otizm spectrum bozukluğu yaşayan çocuk ve gençlerin rahatlıkla izleyebilmeleri için loş bir salonda, ses seviyesi düşük tutularak gösterilecek. Seans öncesinde herhangi bir tanıtım filmi ya da reklâm olmayacak; seyirciler gösterim sırasında salonda yiyecek ve içecek bulundurabilecekler ve diledikleri gibi hareket edebilecekler. Böylece, öğrenme güçlüğü ya da duygusal problemler yaşayan çocuklar ve yakınları bu gösterim sayesinde birlikte film izleme olanağı bulmuş olacaklar. Otizm Dostu Gösterim İstanbul’da 12 Mayıs Cuma günü saat 12.00’de Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu SineBu’da; Ankara’da ise 22 Mayıs Pazartesi günü saat 12.00’de Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

“Hayalet Çocuk – Phantom Boy”, gizemli hastalığı sayesinde görünmez olup uçabilen 11 yaşındaki Leo ile tekerlekli sandalyedeki bir polis memurunun New York’u kurtarmak için verdikleri çabayı anlatıyor. Film, çizgi roman estetiği ile çocuklara olduğu kadar yetişkinlere de hitap edecek. 

“Kabakçığın Hayatı – My Life as a Courgette”, zor çocukluklara adanmış dürüst bir öykü. Yeni geldiği yetimhanede kendine bir yer bulmada zorlanan, ancak edindiği arkadaşlar sayesinde zamanla güvenmeyi ve gerçek sevgiyi bulmayı başaran Kabakçık’ın hikâyesini anlatıyor.

Seçkinin son filmi ise “Robinson Crusoe”. Bu film ile Daniel Defoe’nun eskimeyen klasiği ilk kez animasyon olarak beyaz perdeye taşınmış oluyor. Ancak bu sefer çocuklar dünyanın en meşhur, en sevilen hikâyelerinden birini hayvanların gözünden izliyor olacaklar.

(İsteyenler, 

Haberin Devamı

https://www.flickr.com/photos/122594523@N07/sets/72157678669549803/

adresli linkten sözü edilen bu dört filme ait görselleri izleyebilirler.)

Engelsiz Filmler Festivali 2017’nin:

-          Engelsiz Yarışma Bölümü’nde; Mehmet Can Mertoğlu’nun “Albüm”, Kıvanç Sezer’in “Babamın Kanatları”, Reha Erdem’in “Koca Dünya”, Rıza Sönmez’in “Orhan Pamuk’a Söylemeyin Kars’ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var” ve Seren Yüce’nin “Rüzgârda Salınan Nilüfer” adlı filmleri yarışacak.

-          Engel Tanımayan Filmler Kategorisinde; Anatole’ün “Küçük Tenceresi”, “Çok Uzak Çok Yakın”, “Doğal Düzensizlik”, “Duy Beni”, “Duyu”, “Kör Vaysha”, “Körlük Üzerine Notlar”, “Luka’yı İyileştirmek”, “Makropolis”, “O An”, “Sadece İki Dakika” ve “Sözcüklerin Ötesinde” adlı filmler gösterilecek.

-          Dünyadan Kategorisinde; “Kaptan Fantastik”, “Satıcı” ve “Truman” adlı filmler gösterimde olacak.

-          Türkiye Sineması 2017 Bölümü’nde; Umut Vedat’ın “Kara Atlas” ve Ümit Köreken’in “Mavi Bisiklet” adlı filmlerine yer verilecek.

-          Sinema Tarihinden 2017 başlığı altında; Giuseppe Tornatore’nin “Cennet Sineması” ve Zeki Ökten’in “Sürü” adlı filmleri izlenilebilecek.

-          Uzun Lafın Kısası 2017 Kategorisinde ise; Hakan Hücum’un “Büst”, Volkan Güney Eker’in “Kemik”, Melisa Üneri’nin “Patates Olmasın”, Hasan Can Dağlı’nın “Siyah Çember”, Yağmur Altan’ın “Tavşan Kanı” ve Umut Beşkırma’nın “Yeryüzündesin. Bunun Bir Tedavisi Yok” adlı filmleri görülebilecek.

Yinelemek gerekirse; Puruli Kültür Sanat tarafından düzenlenen Engelsiz Filmler Festivali’nde bütün filmler göremeyenler için sesli betimleme, duyamayanlar için işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile erişilebilir mekânlarda buluşuyor izleyicileriyle. Üstelik, Festival kapsamındaki tüm gösterim ve etkinlikler ücretsiz.

2013 yılından beri 112 filmi erişilebilir olarak izleyicilerine ulaştıran Ankara Engelsiz Filmler Festivali, artık “Engelsiz Filmler Festivali” adıyla Türkiye’yi dolaşmaya başlıyor. Bu anlamlı Festival’in gerçekleştirildiği illerin giderek çoğalmasını, engelli bireylerin sosyal ve kültürel haklarını kullanabilecekleri koşulların yaratılmasının bir zorunluluk olduğunun herkes tarafından bilinir hale gelmesini yürekten diliyorum.

İnanıyorum ki; tüm bireylerin kültürel yaşama eşit olarak katılma hakkına sahip olabilmesi adına çıkmış olduğu bu yolda Puruli Kültür Sanat’ı yalnız bırakmayacak başka kurum ve kuruluşlar da olacaktır.                                                                           

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları