Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Engelli raporu ile ÖTV’siz araç satın almak

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Hepimizin bildiği gibi, Devletimiz engelli bireylerin hayatını kolaylaştırabilmek ve onları topluma kazandırabilmek amacıyla çeşitli fırsatlar oluşturmak ve çözümler getirebilmek için çalışıyor. Engelli raporu ile ÖTV’siz araç satın alınabilmesi de engellilere sunulan bu fırsatlardan biri. Ancak, bu haktan yararlanabilmek için bireyin en az % 40 oranında engelli olması gerekiyor. Bir önceki yazımda sözünü ettiğim özel teçhizatlı araçların alımında da yararlanılabilecek olan bu hakları, bir kez daha, kısaca özetlemek istiyorum.

 

Engelli raporuyla araç alımında, raporunda engelinin % 90 ve üzeri olduğu belirtilenler ÖTV indiriminden tamamen yararlanabiliyorlar. Durumu araç kullanmaya uygun olan bireyler satın aldıkları aracı kendileri kullanabiliyor, olmayanlar ise en fazla ikinci dereceye kadar akrabalarına veya özel şoförlerine kullandırabiliyorlar.

 

  1. 1.600 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip 87.03 tarife pozisyonunda yer alan binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep, steyşın vagon vb. taşıtların

 

  1. Eşya taşımaya mahsus, 2.800 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip 87.04 tarife pozisyonunda yer alan van, panelvan, kamyonet, pick-up vb. taşıtların

 

  1. Motor silindir hacmine bakılmaksızın, 87.11 tarife pozisyonunda yer alan motosikletlerin

 

Haberin Devamı

Engellilik derecesi % 90 veya daha fazla olan bireyler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk edinimi ÖTV’den muaf tutuluyor. Bu istisnadan yararlanabilmek için taşıtın özel tertibatlı olması, ya da engellinin kendisi tarafından kullanılması gerekmiyor.

 

Yukarıda üç madde halinde belirtilen araçların engellilik derecesi % 90’ın altında kalan bireyler tarafından alımında ise, ÖTV istisnasından yararlanabilmek için taşıtın özel tertibatlı olması ve engelli birey tarafından bizzat kullanılabilmesi gerekiyor.   

 

İstisnadan yararlanarak adlarına bir taşıt aracı tescil edilenlerin, ilk edinim tarihinden itibaren beş yıl süresince ÖTV ödemeden taşıt satın almaları veya ithal etmeleri mümkün olmuyor. Ancak, istisna kapsamında satın alınan araçların ilk edinim tarihinden sonra deprem, heyelân, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılması halinde beş yıllık süre dolmaksızın yeniden istisnadan yararlanılabiliniyor.

 

Haberin Devamı

Bilindiği gibi, 2016 yılına kadar engelli sürücülere H sınıfı ehliyet veriliyordu. Bu durum 2016 yılının başından itibaren değişti ve engelli sürücüler, engelli ibareli A ve B sınıfı ehliyetler kullanmaya başladılar.

 

Engelli sürücü ehliyeti alabilmek için, sürücü adaylarının engel durumlarını gösteren ve engelli sürücü belgesi alabileceklerini belirten sağlık raporunu ibraz etmeleri gerekiyor. Engelli sürücü ehliyeti için, ayrıca, 17 yaşını bitirmiş ve en az ilkokul mezunu olmak şartları da aranıyor. Yazılı ehliyet sınavını geçen engelli sürücü adayları; daha sonra engel durumlarına uygun donanımlı direksiyon eğitimini aldıkları özel aparatlı araçlar ile uygulama sınavına giriyorlar. Hem yazılı, hem direksiyon sınavlarının süreleri diğer sürücü adayları ile aynı.

 

Haberin Devamı

Engelli sürücü adayı yalnızca, tam teşekküllü devlet hastanesinden alacağı sağlık raporunda belirtilen, engeline uygun özel aparatlı ya da engeline göre sadece otomatik vitesli araç kullanabiliyor. Daha önce sürücü belgesi olan fakat bir kaza ya da hastalıktan dolayı engelli durumuna gelen bireyler yazılı sınavına tabi tutulmuyorlar. Bu bireyler sağlık durumları ile ilgili özel donanımlı araçlarla direksiyon sınavına girip B sınıfı ibareli ehliyetlerini alabiliyorlar.

 

1 Ocak 2016 tarihinden itibaren H sınıfı sürücü belgesi verilmiyor, ancak daha önce verilmiş olan H sınıfı sürücü belgelerinin değiştirme işlemlerinin 2021 yılının sonuna kadar yapılması gerekiyor. Bu sürenin uzatılma yetkisi ise İçişleri Bakanlığına bırakılmış durumda.

   

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları