Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Engelli Milletvekili Aday Adayları

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Sosyolog, Avukat Turhan İçli ve Türkiye’nin ilk görme engelli bürokratı Kenan Önalan 7 Haziran’da yapılacak 25. Dönem Genel Seçimleri için aday adayı oldular.

CHP Milletvekili aday adayı olan Sayın Turhan İçli 1955 yılında Sivas’ta doğdu. 11 yaşında geçirdiği bir kaza sonucunda görme yeteneğini yitirdi. İlk ve orta öğrenimini Ankara Körler Okulu’nda, lise öğrenimini ise Ankara Kurtuluş Lisesi’nde tamamladı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde sosyoloji, Ankara Üniversitesi’nde hukuk okudu. 1989 yılına kadar Özel Öğretim okullarında öğretmenlik yaptı. 1989’dan beri de serbest avukat olarak çalışıyor. İçli, iyi derecede İngilizce biliyor.

Haberin Devamı

Turhan İçli engelli hakları için mücadeleye 1975 yılında başladı. Aynı yıl, bir grup görme engelli arkadaşıyla birlikte Körler Eğitim ve Kültür Derneği’ni kurdu. Altı Nokta Körler Derneği ve Türkiye Körler Federasyonu Genel Başkanlığı görevlerinde bulundu. Halen, tüm engellilerin çatı örgütü olan Engelliler Konfederasyonu Başkanlığı’nı yürütüyor.

18 Aralık 2010 tarihinde toplanan Olağanüstü Genel Kurul’da en yüksek oyu alarak CHP Parti Meclisi’ne giren İçli, 11 Haziran 2011’de yapılan genel seçimde Ankara 2. Bölge’den milletvekili adayı gösterildi; ancak, seçilemedi.

İçli, şimdi, Milletin Meclisi’nde engellilerin sesi olmaya aday.

Sakatlığı önleyici, tedavi ve rehabilite edici en etkin sağlık politikalarını hayata geçirebilmek
Engelliler ve tüm dezavantajlılar için daha erişilebilir bir çevre yaratabilmek
Daha çok engellinin iş bulabilmesi
Engellilerin daha iyi koşullarda eğitim olanağı bulabilmesi
Engellilerin sosyal hizmet ve yardımlardan hak temelli bir anlayışla yararlanabilmeleri
Engellilere yönelik her türlü ayrımcılığın önüne dikilebilmek
için tüm deneyim, bilgi ve becerilerini toplumun hizmetine sunmaya hazır. Yoksulluğun, işsizliğin yok edildiği, engelliler dâhil kimsenin “öteki” olmadığı, şiddetin her türünün tarihe karıştığı bir Türkiye özlemiyle dolu olduğunu söyleyen Sayın Turhan İçli; eşitlik, sosyal adalet, özgürlük ve insan hakları mücadelesinin bir neferi olmak için aday.

Haberin Devamı

AKP Milletvekili aday adayı olan Sayın Kenan Önalan 1976 yılında Malatya’da doğdu. Ailesindeki kan uyuşmazlığı nedeniyle 7 yaşında görme yetisini kaybetti. 1996 yılında İstanbul Yeşilköy 50. Yıl Lisesi’nden mezun olan Önalan, lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladı. Çok iyi derecede İngilizce biliyor.

Önalan, Boğaziçi Üniversitesi’nde eğitimine devam ederken Engelli Öğrenci Komisyonu’nda öğrenci temsilcisi oldu; aynı zamanda, sivil toplum kuruluşlarında engelliler için çalışmalara başladı. Türkiye’de görme engelliler için sesli betimlemeyi getiren ilk sivil toplum hareketi olan Boğaziçi Üniversitesi Sesli Betimleme Kulübü’nü kurdu ve uzun yıllar koordinatörlüğünü yaptı; bu alanda ilk ve önemli çalışmalara imza attı.

Haberin Devamı

Mesleki kariyerine 1995 yılında özel bir radyoda yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlendiği bir programla başladı. 1999 yılından itibaren 6 yıl Kanada ve ABD’de bulundu, Toronto’da radyo yayıncılığı yaptı, organizasyon ve reklamcılık alanlarında ticari faaliyette bulundu. Türkiye’nin geçirmiş olduğu sosyal dönüşüme bir sosyolog olarak katkıda bulunmak amacıyla, 2005 yılında sevdalısı olduğu yurduna dönüş yaptı.

2002 yılından itibaren Türkiye’de engellilik alanında atılan adımları büyük takdir ve heyecanla takip eden, sivil toplum örgütlerini temsilen çalışmalara katkı sunan Önalan; 2009 yılında, gelen teklif üzerine, Başbakanlık’ta Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri olarak göreve başladı. 2011 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kurulması üzerine Bakanlık Müşaviri görevine atanarak üst düzey göreve atanan ilk görme engelli bürokrat oldu. 2015 yılına değin sürdürdüğü bu görevden milletvekili aday adayı olabilmek için istifa etti.

Haberin Devamı

Müşavirliği süresince engellilerin ulusal çaptaki haklarının çerçevesini çizen Engelliler Kanunu’nun yeniden düzenlenmesi çalışmalarında aktif rol alan Önalan, Engellilerin fiziksel erişimi ve bilgiye erişimleri konularında etkin görevlerde bulundu. Gören Göz, 3.El, 3.Kulak gibi projelerin yer aldığı Bilgiye Engelsiz Erişim Platformu çalışmalarına faal olarak katıldı. Bakanlık ile sivil toplum kuruluşları arasında işbirliği fırsatları sağlanmasında önemli görevler üstlendi. Ankara Engelsiz Filmler Festivali’nin de düzenleyicisi olan Kenan Önalan; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki engellilerin toplum hayatına aktif katılımı ve engelli farkındalığına yönelik başarılı çalışmalarından dolayı 2013’de yılın müşaviri, 2014’de yılın bürokratı seçildi.

Haberin Devamı

Önalan, 2006–2012 yılları arasında Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. 2010 yılında görme ve işitme engellilerin bilgiye erişimlerinin sağlanması amacıyla Sesli Betimleme Derneği’ni kurdu. Dernekle birlikte işitme engellilere yönelik olarak altyazılı ve işaret dili tercümeli film, dizi vb. yayınların Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilmesi sağlandı. 2010 yılından bugüne Derneğin başkanlık ve eş başkanlığını yürütmekte.

“Engelsiz Yeni Türkiye Güçlü Gelecek” vizyonuyla yola çıkan Kenan Önalan, tüm bilgi ve deneyimlerini Meclis’e taşımak istiyor… Engellilerin sesi olmayı Milletin Meclisi’nde sürdürebilmek istiyor…

Umarım her iki aday da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girmeyi başarabilir. Çünkü o zaman, inanıyorum ki, engellilerin sesi daha çok ve daha net duyulacak.

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları