Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Engelli Çocuk Hakları Ağı”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Çocuk Hakları Sözleşmesi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde benimsenmiş, 2 Eylül 1990 tarihinde de yürürlüğe girmiş bulunuyor. Türkiye de dâhil olmak üzere 197 ülkenin taraf olduğu bu sözleşme en fazla ülkenin onayladığı insan hakları belgesi olma unvanına sahip.

 

Türkiye’nin 14 Eylül 1990’da imzalamış olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi, 27 Ocak 1995 tarihli Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş durumda. Çocuk haklarının korunmasını amaçlayan bu sözleşmeyle, taraf devletlerin bu hakların yaşama geçirilmesi ile ilgili yükümlülükleri hükme bağlanıyor.

 

Türkiye’de ‘engelli hakları’ ve ‘insan hakları’ konusunda görev yapan Sivil Toplum Kuruluşları, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi, BM İnsan Hakları Sözleşmesi ve ilgili kanunlar bağlamında, ülkemizde engelli çocuk haklarını görünür kılmak ve hakların kullanımının hayata geçmesini sağlamak amacı ile bir araya gelerek bir ağ oluşturmuş bulunuyorlar.

 

Haberin Devamı

- Engelli çocuğa yönelik şiddet, sömürü, ayrımcılık, istismar ve ihmal konularına özel olarak dikkat çekmeyi ve cezasızlıkla mücadeleyi

- Sivil Toplum’un engelli çocuk haklarını koruma ve savunmaya yönelik izleme rolünü güçlendirmek üzere strateji ve yöntem geliştirmeyi ve uygulamayı

- Veri toplama ve değerlendirme yoluyla savunu faaliyeti yapmayı

 

hedefleyen bu işbirliği “Engelli Çocuk Hakları Ağı” (EÇHA) olarak isimlendirilmiş bulunuyor.

 

- Hükümet, kamu idaresi, yerel yönetimler ve diğer karar alıcıların çocuk hakları konusundaki politika, hizmet ve sorumluluklarını engelli çocuk yararına değiştirme konusunda baskı grubu oluşturmak

- Engelli çocuk hakları konusunda ulusal ve uluslararası kuruluşlara rapor hazırlamak

- Çocuklarla veya çocuklar için çalışan sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, üniversiteler ve aktivistler arasında etkin ortaklık kurmak, bu konuda farkındalık yaratmak ve bu ortaklığın sürdürülebilir kılınmasını sağlamak

Haberin Devamı

- Üyelerin kapasitesini arttırmak için sürdürülebilir programlar geliştirmek, fırsatlar oluşturmak

- Çocuk katılımını ağ çalışmalarında etkin kılmak

 

EÇHA’nın diğer hedeflerini oluşturuyor.

 

EÇHA çalışmalarını, BM Engelli Hakları Sözleşmesi ve BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde sözü geçen dört temel ilke:

 

- Yaşama ve gelişme hakkı

- Çocuğun yüksek yararının gözetilmesi

- Çocuğun katılımının sağlanması

- Ayrımcılık gözetmeme

 

rehberliğinde yürütecek.

 

Bağımsız bir örgütlenme olan EÇHA politikalarını tüm siyasi partilere eşit mesafede üretecek. Ağ üyeleri de çalışmalarda herhangi bir siyasi oluşumun çıkarlarını gözetmeyeceklerini taahhüt ediyorlar. Ağ’ın karar alma süreçleri katılımcılık ve şeffaflık ilkelerine uygun olarak gerçekleşecek. İlke olarak her türlü ayrımcılığı reddeden EÇHA toplumsal cinsiyet eşitliğini savunuyor.

 

Haberin Devamı

EÇHA üyeleri, Ağ kapsamında oluşturulan dört ayrı çalışma grubu içinde görev yapacaklar. Çalışma grupları:

 

- Yaşama ve Gelişme Hakkı Çalışma Grubu

- Eğitim Hakkı Çalışma Grubu

- Şiddet, İstismar ve İhmalden Korunma Çalışma Grubu

- Sosyal ve Kültürel Hayata Katılım Çalışma Grubu

 

olarak belirlenmiş bulunuyor.

 

EÇHA’nın çalışmalarında farklı alanlarda engelli çocuğun var olduğu, haklarının bulunduğu ve ihmal edildiği hususlarının topluma ve kamu otoritelerine anlatılmasına öncelik verilecek.

 

“Engelli Çocuk Hakları Ağı” BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin Türkiye’de tam anlamıyla uygulanabilmesi açısından çok önemli bir görev üstlenmiş bulunuyor. Çok sayıda sivil toplum kuruluşunun böyle bir görev için bir araya gelmiş olması son derece sevindirici bir durum. Ağ’ın başarısı engelli çocuklarımızın kazancı olacak…

 

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

 

Yazarın Tüm Yazıları