Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Engelinizi Yüksek Seçim Kurulu’na bildirdiniz mi?

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

16 Nisan’da yapılacak Anayasa Değişikliği Referandumu’na ilişkin olarak 16 Şubat Perşembe günü başlamış olan süreç 26 Şubat Pazar günü saat 17.00’de sona erecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden görme ve ortopedik engelli seçmenlere ait bilgiler çevrim dışı alınarak SEÇSİS’e işleniyor. Böylece bu seçmenlerin aileleri ile birlikte sandık alanlarının giriş katlarında oy kullanmaları sağlanıyor. Seçmen kütüğünde kayıtlı olunup olunmadığı, varsa engellilik durumu <www.ysk.gov.tr > internet adresindeki “Seçmen İşlemleri” bölümünden veya e-Devlet Kapısı’ndan öğrenilebiliyor.

Yüksek Seçim Kurulu’nun internet sitesinde ya da bağlı olduğunuz muhtarlığın askı listesinde “Engelli” olarak kayıtlı değilseniz, <www.ysk.gov.tr> internet adresinden indirdiğiniz “Engelli Beyan Formu”nu doldurarak bizzat veya bir yakınınız aracılığı ile İlçe Seçim Kurulu’na veya İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na gönderilmek üzere Muhtarlığa veya Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü’ne başvuru yaptığınız takdirde seçmen durumunuz “Engelli” olarak güncelleniyor. Ancak bu işlemi 26 Şubat Pazar günü saat 17.00’ye kadar yapmış olmanız gerekiyor. (“Engelli Beyan Formu” için tıklayınız.)

Haberin Devamı

Engelli kaydı olan seçmenlerin oy kullanacakları sandıklar –oylarını kolaylıkla kullanabilmeleri için- binaların giriş katlarına konuluyor. Görme engelliler, felçliler veya bu gibi bedenî engelleri açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa herhangi bir diğer seçmenin yardımı ile oylarını kullanabiliyorlar. Bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemiyor. Gebelere, hastalara, engellilere ve yaşlılara sıra bekletilmeden oy kullandırılıyor.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından engelli seçmenlerin bilgilendirilmesi amacıyla çeşitli broşür ve afişler hazırlanmış bulunuyor. Görme ve işitme engelli seçmenler broşür ve afişlerin üzerindeki QR kodu okutarak seslendirme ve işaret dili anlatımlı videolara ulaşabiliyorlar.

Haberin Devamı

Söz konusu broşür ve afişleri Yüksek Seçim Kurulu’nun <www.ysk.gov.tr> adresli internet sitesini ziyaret ederek görüntüleyebilirsiniz. Bunun için önce internet sitesinin ikinci sayfasının sol üst köşesinde yer alan “Erişilebilirlik Paneli”ni tıklamalı, sonra da karşınıza gelen şıklar arasından “Tanıtım Videoları”nı seçmelisiniz. Afiş ve broşür videoları ile kare kodlu afiş ve broşürler burada yer alıyor.

Referandum için gümrük kapılarında ve yurtdışı temsilciliklerde oy verme işlemine 27 Mart 2017 tarihinde başlanacak. Oy verme işlemi; yurtdışı temsilciliklerde 9 Nisan 2017’de, gümrük kapılarında ise 16 Nisan 2017 (Saat 17.00)’de sona erecek.

Dilerim bu Referandum ülkemiz için hayırlara vesile olur…

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları