Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Bir İşaret Bin Umut”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Araştırma Geliştirme Dairesi Başkanlığı verilerine göre İstanbul’da 14.090 işitme ve konuşma engelli birey yaşıyor. Bu bireylerin adalete erişiminde ne gibi sorunlar yaşadığı bilinmiyor. Zira bu konuda yapılmış herhangi bir saha araştırması bulunmuyor.

 

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği’nin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın desteği ile yürüttüğü “Bir İşaret Bin Umut” projesi kapsamında işitme ve konuşma engellilere yasal hakları ile ilgili eğitim verilecek.

 

Proje kapsamında bilirkişi işaret dili tercümanları 16 saatlik Sertifikalı Ceza Hukuku Bilinci Eğitimi alacaklar. Sahada edinilen deneyimler karar vericilerin, alandaki dernek temsilcilerinin ve akademisyenlerin de katılacağı bir çalıştayda değerlendirilecek ve bu çalıştayda dile getirilen sorunlar ve sunulan çözüm önerileri bir raporda toplanacak. Bu rapor başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı gibi ilgili kurumlara gönderilerek işitme ve konuşma engellilerin adalete erişimleri için gerekli önerilerin hayata geçmesi talep edilecek.

 

Haberin Devamı

Ayrıca söz konusu proje kapsamında hedef kitlenin ilgisini çekmek için işaret dili tercümanlığı tanıtım filmi ve Türkiye’de bir ilk olan erişilebilir yasal haklar broşürü hazırlanacak. Broşürdeki yazıları anlayamayan işitme engelliler, karekod okutarak işaret dili tercümanlığı yasal haklar videosuna ulaşabilecekler.

 

“Bir İşaret Bin Umut”

 

Proje logosundaki eller Türk İşaret Dili’nde tercüman işaretini simgeliyor. Dairenin çevresindeki kırmızı renk ceza davalarına, yeşil renk hukuk davalarına, ellerin bulunduğu siyah renk ise tüm renklerin kaynaşıp erimesinden oluşan adalet kavramına gönderme yapıyor. 

 

Haberin Devamı

“Bir İşaret Bin Umut” projesi Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupa Aracı (DİHAA) Fon’u kapsamında maddi olarak desteklenen, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği (ESHİD) tarafından yürütülmekte olan “Ayrımcılıkla Mücadelede Engellilerin Adalete Eşit Erişimlerinin Desteklenmesi Projesi” alt hibe programı kapsamında finanse ediliyor.

 

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

 

 

Yazarın Tüm Yazıları