Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Başka Dünyaların Ustaları”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta sonu çok anlamlı bir sosyal sorumluluk projesinin atölye çalışmalarına konuk oldum. General Klima’nın farklı gelişen çocuklar için oluşturup Ocak 2017’de hayata geçirdiği “Başka Dünyaların Ustaları” adlı bu projenin ilk periyodunun sonuçları Haziran 2017’de gerçekleşecek bir performansla sergilenecek.

Hayata dezavantajlı başlangıç yapan bireylere destek vermek arzusundan doğan “Başka Dünyaların Ustaları” Projesi’nin Fikir Sahibi ve Genel Koordinatörü Yazar Onur Orhan. Proje kapsamında otizm tanılı 40 çocuk ve gence, uzmanlar gözetiminde, dört farklı alanda sıradışı bir eğitim veriliyor. Müzik, tiyatro, fotoğraf ve seramik konularında dört farklı atölyeden oluşan eğitimler Kadıköy Belediyesi Tasarım Atölyesi’nde (TAK) gerçekleştiriliyor. Ekibin süpervizörlüğünü, uzun yıllar otizmli yetişkinler ve çocuklarla çalışmış olan deneyimli Psikolog Çiğdem Aydın yürütüyor.

Haberin Devamı

“Başka Dünyaların Ustaları”

40 otizm tanılı çocuk ve gence atölye çalışmalarında, çeşitli disiplinlerden gelen uzman ve sanatçıların yanı sıra, gönüllü “arkadaşlar” da eşlik ediyor. Çocuk ve gençlerden oluşan gönüllü “arkadaşlar” ın tümü, otizm konusunda bilgilendirilmiş, İBB Şehir Tiyatroları Çocuk Eğitim Birimi mezunu öğrenciler. Otizm tanılı çocuk ve gençlerle aynı yaşlardaki bu öğrenciler, onlara destek olmak üzere tüm atölyelere katılıyorlar.

“Başka Dünyaların Ustaları”

20 Şubat 2017 tarihli “Farkında mısınız?” başlıklı yazımda da ifade etmiş olduğum gibi, otizm; yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşim ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren karmaşık gelişimsel bir bozukluk. “Başka Dünyaların Ustaları” Projesi kapsamındaki atölyeler, otizm tanılı çocuk ve gençlere sosyalleşme ve birebir iletişim kurma olanağı veriyor.

Haberin Devamı

“Başka Dünyaların Ustaları”

Atölye çalışmaları klasik öğreten-öğrenen ilişkisinden ziyade daha esnek ve interaktif olarak yürütülüyor. Bu çalışmalardaki temel yaklaşım; otizmli bireylerin bilgi, beceri ve yatkınlıklarını tanımlayarak bu yolda özenle hareket edebilmek. Bu doğrultuda; atölyelerin başındaki uzman ve sanatçılar katılımcı çocuk ve gençleri tanıdıkça, gündemleri gözden geçirip revize ediyorlar ve gerekirse ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden şekillendiriyorlar. 

“Başka Dünyaların Ustaları”

“Başka Dünyaların Ustaları” Projesi kapsamında eğitim alan çocuk ve gençlerin ebeveynleri, çocuklarının bu eğitimlere büyük bir istekle katıldığını ve atölyeler sırasında huzurlu ve mutlu olduğunu söylüyorlar. Ebeveynler, özellikle, eğitimlerde verilen küçük roller ve görevlerin çocuklarının sorumluluk duygusunu geliştirmesi ve onları mutlu etmesi açısından çok önemli olduğunu düşünüyorlar ve bu konudaki memnuniyetlerini dile getiriyorlar. “İlk günlerde eğitim süresince çocuklarımızın yanından ayrılamazken artık ders saati bitimine kadar kendimize vakit ayırabiliyor, eşimiz ya da herhangi bir arkadaşımızla birlikte gönlümüzce zaman geçirebiliyoruz.” diyorlar.

Haberin Devamı

“Başka Dünyaların Ustaları”

Ben, geçtiğimiz hafta sonunda, yalnızca fotoğraf atölyesinin çalışmasını izleyebildim. Fotoğraf Hocası Mehmet Aşık ünlü tabloların fotoğraflarını getirmişti o günkü ders için. Öğrenciler önce dört gruba ayrıldılar ve bu fotoğrafları incelediler. Sonra da poz vererek seçtikleri fotoğrafta gördükleri resmi canlandırdılar ve fotoğrafladılar. Sanırım, bu deneyim onlara poz vermenin yanı sıra kompozisyon oluşturmayı ve ışığı ayarlamayı da öğretmiş oldu.

“Başka Dünyaların Ustaları”

Ebeveynlerin söyledikleri ve konuk olduğum atölye çalışmaları sırasındaki izlenimlerim; tüm Proje Ekibi’nin samimiyeti, sevgisi ve ilgisi ile oluşan pozitif ortamın çocukların hareketlerini iyileştirmeye ve toplumda kabul görmelerini kolaylaştırmaya katkı sağladığını ortaya koyuyor. Ayrıca ben, “Başka Dünyaların Ustaları” Projesi’nin toplumumuzun otizm tanılı bireyler konusundaki farkındalığını da artıracağına inanıyorum.

Haberin Devamı

“Başka Dünyaların Ustaları”

 

“Başka Dünyaların Ustaları”

Başta General Klima olmak üzere Proje’nin, künyesinde yer alan, tüm gönüllü destekçilerini yürekten kutluyorum. Dilerim bu anlamlı Proje örnek teşkil eder ve benzerlerine yol açar…      

Proje’nin künyesine gelecek olursak:

Fikir geliştirme ve Koordinasyon: Onur Orhan

İletişim Desteği: Pozitif PR Halkla İlişkiler

Proje Süpervizörü: Psikolog Çiğdem Aydın

Atölyeler Sanat Yönetmeni: Yonca İnal

Atölye Eğitmenleri: Yonca İnal (Tiyatro), Özen Gün (Seramik), Uskan Çelebi (Müzik), Mehmet Aşık (Fotoğraf)

Atölye Asistanları: Ahsen Büke Sümerol, Merve Keleş, Ceren Kaçar, Ozan Demir Doğanay Kadayıfçı

Atölye İş Ortakları: Kadıköy Belediyesi Engelliler Merkezi, Kadıköy Belediyesi Tasarım Atölyesi (TAK), Otizm Güçlü Aile Derneği (OGAD), Otizm Dernekleri Federasyonu (ODFED), Özel Çocuklar Eğitim Derneği (ÖÇED) vb.

Haberin Devamı

Gönüllü “Arkadaşlar”: İBB Şehir Tiyatroları Çocuk Eğitim Birimi Mezunu Öğrenciler  

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları