SP - CHP ittifakı ve tartışılan adayların bilinmeyenleri

Saadet Partili arkadaşlar nezaket ziyaretine geldiler. Ziyaretçiler siyasetçi olunca haliyle sohbette siyaset oluyor. Hele aday listeleri yeni açıklanmış, dumanı üstünde tütüyorken...  Merak ettiklerimi sordum onlar da cevapladı. Özellikle eski DGM savcısı Albay Tanju Güvendiren’le ilgili duyduklarım beni bir hayli şaşırttı.  Sohbet aramızda kalmasın istedim, okurlarımızla paylaşma iznimi aldım.

Haberin Devamı

Önce size kendilerini kısaca tanıtayım.

İstanbul 3. Bölge milletvekili adayı ve İstanbul Kadın Kolları Başkanı Nagehan Gül ASİLTÜRK,  İstanbul 2. Bölge milletvekili ve GİK üyesi Fatma Nevin GÖKÇE,  İstanbul 1. Bölge milletvekili adayı, Dicle ŞİT.

Saadet Partisi’nin CHP ile birlikte hareket etmesine tepkili bir kesim var. Saha çalışmalarında karşılaşıyor musunuz bu tarz bir tepkiyle?

Evet, küçük de olsa bir kesimin ittifaka tepkisi var. Ama doğal bir tepki değil medya etkili bir tepki. Biz parti olarak CHP ile işbirliği yapıyoruz, tıpkı geçmişte Erbakan Hoca’nın yaptığı gibi. CHP, ittifak görüşmelerinde bizden kimliğimizi bırakmamızı istemedi. Birlikte hareket etmek başka bir şey, kimliğini bırakmak başka bir şey.

Bunun yanında Cumhurbaşkanlığı için açtığımız stantlara gelen, farklı kesimlerden çok olumlu tepkiler aldık ve almaya devam ediyoruz. Bize “Sizinle fikirlerimiz uyuşmayabilir ama parti olarak siz ülkenin geleceği için ideallerinden vazgeçmeden de bir araya gelinebileceğini gösterdiniz.” diyorlar. Altı gün boyunca o kadar çok üye yaptık ki.

Haberin Devamı

İmza sayısında hedefinize ulaştınız mı?

Bizim hedefimiz 500 bin imza toplamaktı, 170 bin imza toplandı. Elbette 170 bin de büyük bir rakam ama hedefimize ulaşmamıza en büyük engel Devlet Bahçeli’nin açıklamaları oldu. İnsanlar fişlenmekten korktular. Özellikle gençler “KPSS’ye gireceğiz ileride bir sorun yaşamak istemiyoruz.” diyerek imza atamayacaklarını ama destekleyeceklerini söylediler. O kadar etkilenmiş ki insanlar, Temel Bey için arkadaşlarla imza atmaya gittiğimizde fotoğraf çekelim dedik. Görevli memur o kadar uzağa gitti ki fotoğraf karesine girmemek için. Yani, bunlar üzücü şeyler.

Peki, çok konuşulan bir adayınız var. 28 Şubat darbesi sonrası Refah Partilileri tutuklayan eski DGM savcısı emekli Hâkim Albay Tanju Güvendiren Ankara’dan aday,  üstelik 1. Sıradan. Bu durum sizi rahatsız etmiyor mu?

Biz geçmişe dair kimseye nefret beslemiyoruz. Siyasi parti olarak kapımız herkese açık, inancımız da bunu gerektiriyor zaten. Ama kamuoyunun bilmediği ya da yanlış yönlendirildiği bir hususu da atlamayalım. Tanju Bey, Erbakan Hocamızın konutuna sık sık gelen, DGM davalarında hukuki mütalaalar veren, görüşler yazan ve savunma hazırlamasından destek olan bir isimdir. Ayrıca Refah Partisi yöneticilerinin yargılandığı davada kişileri serbest bırakan hâkimdir. Sincan Davası’nda nöbetçi ilk sorgu hâkimiyken Çevik Bir’in baskısı ile tutuklama kararı vermiştir. Tutuklama kararına rağmen o zamanki baskı ortamına rağmen Erbakan Hoca’ya “Şu şekilde savunma yapsınlar” diye yönlendiren isimdir. Tanju Bey; Şevki Yılmaz’ı, Ahmet Tekdal’ı, Hasan Hüseyin Ceylan’ı, İbrahim Halil Çelik’i serbest bırakan hâkimdir.

Haberin Devamı

Ziyaretçilerimden Dicle Şit’in, Leyla Zana’nın ve HDP Milletvekili İmam Taşçıer’in akrabası olduğunu öğreniyorum bu arada. Neden HDP’den değil de Saadet Partisi’nden aday olduğunu sordum;

Biraz aileden kaynaklanıyor. Babam Milli Görüşçü bir insandı, biraz da yaşanmış mağduriyetlerin canlı şahidiyim. 90’lı yıllarda Diyarbakır’daydım. Evlerin kapılarının önünde insanlar ölürdü. Ben etnik kimlik üzerine kurulu bir siyasetin ülkemiz için kurtuluş olacağını düşünmüyorum. Saadet Partisi, medeniyet ve inanç değerleri üzerinden değerlendiriyor ama HDP biraz daha sol ve milliyetçi zihniyet üzerinden değerlendiriyor. Sanırım bu yüzden kendimi oraya yani HDP’ye ait hissetmiyorum.

Haberin Devamı

Leyla Hanım’la veya İmam Bey’le siyasi parti tartışmaları oluyor mu?

Leyla Hanım’la çok sık görüşemiyoruz. İmam Taşçıer eniştem olur, kendisiyle görüştüğümüzde konuşuruz ama asla birbirimizi kırmayız ve tartışmayız.

Altan Tan’ın Saadet Partisi’nden aday olmasını nasıl değerlendiriyorsun?

Altan Tan, Refah Partisi döneminde GİK üyesiydi. Bir anlamda yuvasına döndü. Altan Tan’ın partimizden aday olması Kürt kardeşlerimize karşı hassasiyetimiz açısından önemli. Zira Saadet Partisi, Türkiye’nin tümünü temsil ediyor. Bizler bu ülkenin renkleriyiz.

 

Ve misafirlerim; “Madem bizi yazacaksın, o zaman bir hususun altını çizelim.” dediler. “İstanbul’da 19 kadın adayız üstelik seçilecek yerlerden.  Genel Başkanımıza bu hassasiyetinden dolayı teşekkür ediyoruz. Biz bu seçimin gülen yüzüyüz.”

Yazarın Tüm Yazıları