Karadenizli tüm yetkililerin dikkatine…

Gerek ekonomi, gerek dış siyasette sancılı günler yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz; öyle görünüyor.

Haberin Devamı

Yazımın başlığından anlaşılacağı üzere Karadenizli bir vatandaş olarak bölgeme ait sorunları kaleme alacağım bugün.

Sorularımla ilgili hiç bir ayrım yapmıyorum. Maddeler hâlinde sıralayacağım sorunlarla ilgili olarak; ister bir Cumhurbaşkanı olarak Tayyip Bey, ister bir milletvekili, isterse bir belediye başkanı olsun herhangi bir Karadenizli yetkiliden cevap rica ediyorum.  

 

  • Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan’ın dile getirdiği üzere Ayder, Uzungöl gibi turistik yaylaların hâli içler acısı. Gelişigüzel yapılaşma çirkin görüntülere sebep oluyor. Açıklamalardan önlem alınacağı anlaşılıyor. Lâkin turistik olmayan yaylalarda dahi müthiş çarpık bir yapılaşma söz konusu. Geçtiğimiz gün köyümüzün yaylasına çıktık, elektriği olmayan kendi hâlinde bir yayla. Allah’ım! O ne hal? Yollar çamur, her yer inşaat. Herkes kafasına göre ev yapıyor. Daha önce cüzi bir bedel karşılığı açılan ve şikâyet üzerine kapatılan ev yerleri tekrar açılıyor. Denetim yok, her şey serbest. Kocaman binalar, taş duvarlar arasında kaybolan yeşillik... Kimse dur demeyecek mi bu duruma? Yaylaların yok olup gitmesine seyirci mi kalacağız? Eskiden bir hanenin bir yayla evi olurdu, şimdi hanenin tüm çocukları ev yapma yarışına girmiş durumda. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun bu husustaki hassasiyeti  ve kararlılığı neden devam etmedi? Ayrıca turistlerin gittiği yaylaların yolları yapılıyor. Fakat köylülerin gittiği yaylaların yollarıyla neden ilgilenilmiyor?

 

 

  • Her yıl Trabzon’un Maçka İlçesindeki köyüme, meşhur su sorununun çözülmüş olacağını ümit ederek geliyorum. Zira son 3-4 yıldır her geldiğimde; gerekli tüm çalışmaların tamamlandığını, suyun köye dağıtılmasının önünde herhangi bir engel olmadığı söyleniyor. Fakat her ne hikmetse tüm işlemleri tamamlanmış su bir türlü evlere verilemiyor. Tam bir yıl önce kaleme aldığım sorunu tekrar yazmayı hakikaten yakıştıramıyorum. Hemen hemen her köyde su sorunu var. Bol yağış alan bir bölgenin insanları neden su sorunu yaşıyor?

 

  • Trabzon Maçka ilçesindeki Ömer Burhanoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi büyük bir hastane ancak bölümleri sınırlı... Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ağırlıklı açılmış bir hastane ama; Çocuk Hastalıkları, Kadın Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz, Kalp Hastalıkları gibi alanlar yok. Sadece yazları geldiğimiz köyle yürümekte zorlanan annemin hasta olmaması için dua eder hâle geldim. Ultrason için bile hastalar Trabzon’a gönderiliyor. Maçka’ya bağlı 50 küsur köy var. Bu kadar yoğun bir nüfusu olan bir bölgede önemli birimlerin olması vatandaşlar açısından kolaylık olacaktır. Trabzon’da yeni yapılan büyük hastaneler var. Fakat yaşlı, engelli, çocuklu insanların o hastanelere ulaşımı öyle çok kolay bir iş değil. Sağlık alanında büyük adımlar atılırken ulaşım gibi hususların göz ardı edildiğini düşünüyorum. Ve Sağlık Bakanlığı’nın Maçka insanının sorununa çözüm bulmasını istirham ediyorum.

 

  • Yıllar önce Karadeniz’e ulaşım sadece havadan ve karadan değil, deniz yoluyla da sağlanıyormuş. Bugün neden yok bilemiyorum. Gemi turlarının rağbet gördüğü günümüzde deniz ulaşımının tekrar başlatılmasının faydalı olacağına inanıyorum.

 

  • Son olarak, hangi milletten olursa olsun turistler başımızın tacı. Lâkin  iki-üç kat fiyatına Araplara daire satan müteahhitler ve satış yapan esnaf mutlu olsun diye Karadeniz’in  mahvedilmesini doğru bulmuyorum. Herkesin cebini düşündüğü günümüzde, yetkililerin geleceğimizi düşünmesini, endişelenmesini ve önlem almasını istiyorum.

 

Yazarın Tüm Yazıları