Tak sepeti koluna haydi kır yoluna

Pötikare örtümüz, içi dolu sepetimiz, mangalcımız, tüpümüz hazırsa istikamet en yakın piknik alanı! Bu işte ‘amatörseniz’ size dev hizmet: İşte yedi adımda pikniğin olmazsa olmazları!

Haberin Devamı

Adı üzerinde pötikare örtüsü, içi dolu sepeti... Benim listemin favorisi. Devir pötikare devri. Ama “Başımıza icat çıkarma” derseniz şöyle en floralinden masa örtüsü de olur. Maksat iki seksen yayılmak, yayıldıkça yayılmak, yayılırken de havalı takılmak.

Mekân önemli. Biz de önemini bildiğimiz için toplandık, toplaştık bu hafta sizin için ‘En İyi 10 Piknik Mekânı’nı seçtik. Çıkan var çıkmayan var. Benim favorilerim sağ baştan; çayırıyla çiçeğiyle, çimeniyle İzmirli Çiçekliköy... Pikniğin âlâsı Urla’dan Demircili Köy... Başkentten Karagöl... Temiz hava, bol lezzet Bolu’dan Yedigöller... Kuşbakışı piknik Ordulu Boztepe... En sevdiğim en sona. Çünkü bu piknikte kadınlar misafir, erkekler ev sahibi Antepli Dülükbaba Ormanları.

Yüksek lisansınız ‘mangal yakmak’ üzerine olsun! Dağilse, size yüksek lisansı ‘mangal yakmak’ üzerine olan biri lazım. Eş olur, dost olur, komşu olur, uzak, yakın akraba olur. Piknik yapmak milli sporumuzsa, mangalcımız da milli sporcumuz olur. Milli sporcuyu aceleye getirmeyin! Gerekirse bir-iki bahar, bir-iki piknik izleyin. Baktınız mangalı, kömürü, çırası, teli, fırçası, yelpazesi, maşası tam tekmil geziyor... Kömür çıra dengesini iyi kuruyor... Tutun kolundan, çekin götürün. Hatta maaşa bağlayın, her piknikte kadro verin.

Haberin Devamı

Tak sepeti koluna haydi kır yoluna

Yakartopçu abiler, eli lezzetli ablalar! Onlar olmazsa olmaz. O abiler ki onlar siz deyin yakartopun, ben diyeyim yakantopun kitabını yazdılar. Bu sevda uğruna her bahar, her piknik şort üstü pideci atlet gezdiler. “Yakartop yaktı geçti” derseniz voleybol olur, futbol olur, tek kale maç olur... “Topsuz olsun” derseniz o da olur. İp, hamak, iki ağaç arası salıncak, dağ tepe bayır uçurtma fevkalade olur. Ve tabii ki eli lezzetli ablalar... Önlerine ne verirseniz verin hemen doğrarlar. Jülyen doğrarlar, piyazlık doğrarlar, küp doğrarlar, domates kabuğundan çiçek, peynirden kalp yaparlar. Her pikniğin kahramanı olurlar.

Haberin Devamı

Ortamın en popüleri: Piknik tüpü! Tabii ki mangaldan sonra. Önlü arkalı kızartmaların, patatesin, patlıcanın, kuru köftenin, mangal üstü tavşan kanı çayın kankası. Etrafına toplanıp gıybet yapmak favorisi.

Gıybet team! Bir nevi piknik sporu da diyebiliriz. Çene kaslarını çalıştırır, hazmı kolaylaştırır. Yaşı, cinsiyeti yoktur. 2 ile 5 kişi arası ideali olur. Piknik tüpü etrafında, pötikareli örtü üzerinde saflar sıklaştırılır, kış boyu eteğe doldurulan taşlar bahar sevinciyle çayıra çimene dökülür.

Hem yiyin hem de yanında yatın lezzetler! Anne elinden çıkma kuru köfteler, köfte-patatesler, mercimek köfteleri, bileğe kuvvet çiğköfteler, pufbörekler, çiğbörekler, gülbörekler, hazır yufkadan da olur börekler... Ezmeler, mezeler, kalem gibi sarmalar, kısırlar, tam mevsimi otlar, renk renk salatalar, milli içeceğimiz köpük köpük ayranlar, ev yapımı limonatalar... Gençlere, ergenlere şarküterisi bol soğuk sandviçler... Benim favorime gelince... Pikniğin gözdesi, mangalın sevgilisi... Doğan Kitap’tan çıkan ilk göz ağrım ‘Bak Mutfakta Kim Var!’dan mayonezli patates salatası.

Haberin Devamı

Malzemeler:
Yarım kilo bebek patates
3 adet doğranmış taze soğan (yeşil yerleri)
2 diş dövülmüş sarmısak
5 çorba kaşığı mayonez
3 çorba kaşığı yoğurt
Tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Bebek patatesler yıkanır, kabuklarıyla haşlanır. Ortadan ikiye bölünür. Diğer tarafta bütün malzemeler karıştırılarak, patateslerle harmanlanır. Servis tabağına alınır.

Yazarın Tüm Yazıları