Şifam olsun, oh oh!

Tarihi insanoğlu kadar eski... Ancak çoğumuz ondan bihaberiz... ‘Şifa Orucu’ Psikoterapist Zaza Yurtsever’le 20–28 Kasım tarihleri arasında Marmaris’te hayat bulacak.

Haberin Devamı

Hayatın stresi, koşuşturmacası hiç bitmiyor! Aksine her geçen gün daha da artıyor, dörtnala üzerimize geliyor. Teknoloji bir yanda, çılgın kalabalıklar bir yanda... Ne yapsak olmuyor, bir türlü bedenimizi, ruhumuzu, zihnimizi arındıramıyoruz. Pimi çekilmiş insan bombacıkları gibi etrafta dolanıyoruz. Gelin hikâyeye burada bir nokta koyalım... Siniri, stresi, bedenimizde ve ruhumuzda birikenleri 2015’in peşine takıp gönderelim... Bu yılı martılar kadar özgür, tazecik bitirelim... Uzman Psikolog-Psikoterapist Zaza Yurtsever’in ‘Şifa Orucu’yla hem arınalım hem de şifa bulalım... 

Nedir bu şifa orucu? 

Şimdi diyeceksiniz ki: ‘Bir şifa orucumuz eksikti... Nerden buldun çıkardın?’... Dostlar, durun sakin olun... Amerika’yı yeniden keşfetmedim. Şifa orucunun tarihi insanoğlu kadar eski... Ancak modern tıbbın alanına girmesi Hipokrat ile başlıyor. Ama ne yazık ki birçok metot gibi ilaç endüstrisinin gelişmesiyle yok oluyor. Daha sonra yeniden Amerika’da keşfediliyor. Bugün şifa orucunun birçok uygulama tarzı var. Zaza ise Alman doktor Buchinger tarafından geliştirilen yöntemi uyguluyor. Bu oruçta dinsel motifler yok! Şehirden uzak, doğayla kol kola bir merkezde 12–20 kişilik gruplar halinde yapılıyor. Bir hafta sürüyor. Kampta sadece su, taze meyve suyu ve sıcak meyve suyu içiliyor. Üstelik kimse acından ölmüyor, aksine performansları artıyor. Günlük kalori miktarı 250 kaloriyi geçmiyor. Çünkü beden ancak bu durumda dış beslenme modundan iç beslenme moduna geçiyormuş ve depolarından besleniyormuş. Zaza öyle diyor... Yeme-içme pardon sadece içmenin dışında yoga, meditasyon, hipnoz seansları yapılıyor ve uzun yürüyüşlere çıkılıyor. 

Haberin Devamı

Meditasyon ve hipnoz

Meditasyon tamamiyle beden farkındalığıyla ilgili... Her sabah yapılıyor ve her sabah başka bir organınızla ilgileniyorsunuz. Mesela bir gün kalbinizle, başka bir gün omurganızla... Nasıl mı? Meditasyonda kalp kırıklıklarınızı hatırlıyorsunuz ve kalbinize şifa veriyorsunuz... Hipnoza gelince burada söz konusu olan hepimizin kafasını meşgul eden konular. Affetmek hipnozu, akışına bırakmak hipnozu, korkularla başa çıkmak hipnozu gibi... Zaza bu çalışmaları hem Berlin’de hem de Türkiye’de düzenli olarak yapıyor. Kasım ayında kendilerine mekân olarak Marmaris Cettia Beach Resort’u seçmişler. 

 

Haberin Devamı

Kahve-alkol yasak

Şifa orucu kampına katılmaya karar verdiniz... Ama öncesinde hazırlık yapmak şart! Kahve, alkol, ağır yiyecek ve içecekleri yasaklılar listesine yazmalısınız. Sonra sağlıklı olmalısınız. Bu kampa her isteyen katılamıyor. Mesela hamileler, yüksek tansiyonu olanlar, beyin damar hastalıkları olanlar, tiroidi çok çalışanlar, tip-1 diyabeti olanlar, aşırı zayıflar, romatizma ilaçları alanlar, kortizon alanlar... Bir de Zaza diyor ki: “Umarım yakın zamanda erkekler de şifa orucuna ilgi gösterir...” Ben de umuyorum ama zaman hakkında bir şey söyleyemiyorum. Çünkü erkeklere sorarsanız onlar şifanın ta kendisi...

 

İyi de ne işe yarar?


Zararı yok, yararı çok! Bu oruçta beden bir tapınak... Bir kere bedenimiz biriktirdiği bütün toksinlerden ve birçok ufak hastalıktan arınıyor, bağışıklık sistemimiz güçleniyor... Sonra bağ dokumuz esnekleşiyor. Kadınlar müjde! Artık ters ışığa bahaneye bulmaya son! Selülitlerimizden kurtuluyoruz... Ve en belirgin etki cildimizde oluyor. Çünkü bedenimiz şifa orucu boyunca fazla miktarda büyüme hormonu üretiyor ve cildimiz gençleşiyor. İşin psikolojik tarafına gelirsek... Maddeden bağımsızlaşıyor, kendimizi hayatla bir bütün olarak algılıyoruz... Ve en güzeli akışına bırakıyoruz, affetmeyi öğreniyoruz... Eve her anlamda arınarak, bedensel ve zihinsel toksinlerimizden kurtularak dönüyoruz. Hani kamp boyunca her sabah yapılan meditasyonlar, uzun soluklu doğa yürüyüşleri, akşamları yapılan grup terapisi ve hipnozları var ya; onlar da bizi ruhsal ve zihinsel olarak arınmaya teşvik ediyor! 

Yazarın Tüm Yazıları