Hayatınızdaki toksiklerden kurtulma rehberi

Biliyor olabilirsiniz; Oxford, 2018’in kelimesini ‘toksik’ yani zehirli olarak seçmişti. Ben de bir süredir bunun üzerine düşünüyorum. Sizin için bir rehber hazırladım. Erkekler, ilişkiler, besinler, alışkanlıklar... Hayatınızdaki toksiklerden kurtulmaya hazır mısınız?

Haberin Devamı

‘Erkeklik’
Nam-ı diğer ‘zehirli erkekler’... Onlar hayatımızın her yerindeler. Eşimiz, dostumuz, sevgilimiz, komşumuz, akrabamız, iş arkadaşımız, işverenimiz... Aklınıza gelebilecek her roldeler. Fiziksel, psikolojik, ekonomik, cinsel, sözel... Her türlü şiddet eğilimi onlarda. Taciz ederler, kavga ederler, egoları hep şişkin gezerler... En değerli, en güçlü, en akıllı, en lider hep kendilerini bilirler.
Şifası: İlk hedefimiz; cinsiyetçi tutumumuz, dilimiz, algımız... Çocuklarımızı büyütme alışkanlıklarımız... ‘Sözünün eri ol’, ‘erkek sözü’, ‘erkeklik öldü mü’, ‘adamın dibi’, ‘kadın kısmı’, ‘kız başına’... Bunları unutalım, dilimize, kalemimize, aklımıza detoks olsun.

İlişkiler
‘Hep bana hep bana’cılar, her işe fitne fesat karıştıranlar, durmaksızın gıybet takılanlar... Modunuzu düşürenler, sürekli eleştirenler, vurdumduymazlar... Liste uzun, var mı artıran?
Şifası: Devekuşu gibi kafayı kuma gömmeye, bile bile lades demeye son! Bu insanlar, bu ilişkiler zararlı. Bugün, yarın ertelenmesin, o veda konuşması hemen yapılsın.Zararlı ilişkiler bizden uzak olsun.

Haberin Devamı

Besinler
Homini gırtlak yiyenler, “Su içsem yarıyor” diyenler... Pazartesi diyete girip salı çıkanlar, niyeti bir kare çikolataya bozanlar... Yemekten kalkıp tatlıya oturanlar, gece buzdolabının karşısında hazırolda duranlar... Midesel değil duygusal açlar...
Şifası: Önce açlık nedeni anlaşılsın, ‘midesel’ açlıkla duygusal açlık sakın ha karıştırılmasın. İşin uzmanından yardım almak fevkaladenin fevki olur. Yeme günlüğü tutmak, porsiyon azaltmak, yeme krizlerine 10’ar dakikalık süre vermek... Mevsiminde, renkli, çeşitli beslenmek, abur cubura, paketli gıdalara ‘yükselmemek’... Her gün yürümek, geçici değil kalıcı spor alışkanlıkları edinmek, suyu da ihmal etmemek bünyeye şifa olur. Toksik besinlere, ‘ aşırı yeme-içme’lere veda olur.

Alışkanlıklar
Birini söndürüp diğerini yakanlar... Lingo lingo şişeleri devirenler... “Bugün bırakıyorum, yarın bırakıyorum” diye ertelemeyi âdet edinenler...
Şifası: Buzdağının görünen kısmı tamam, peki ya görünmeyen kısmı? İşte asıl hikâye orada. Sizi toksik alışkanlıklara iten nedenler, ortamlar, kişiler... “Neden? Ne zaman? Nasıl? Kiminle? Hangi sıklıkla?” Kendinize sorun ve yanıtlarken dürüst olun. Sorulara cevap bulduğunuzda toksik alışkanlıklarınızı pozitif alışkanlıklarla değiştirin.

Yazarın Tüm Yazıları