Enginarın kalbi Urla’da atıyor

Uluslararası Urla Enginar Festivali bu yıl ikinci yaşını kutluyor. Festival dün başladı. Bugün ve yarın da devam edecek. Mis gibi enginar yemeklerini, Michelin yıldızlı şefleri, atölyeleri, mutfak sohbetlerini kaçırmayın!

Haberin Devamı

Tadım atölyelerinin mönüsünde ne var?

 

Fransa, Belçika, Hollanda, Fas, Letonya... Dünyaca ünlü şefler festivalin ve enginarın kalbinde buluşacak! Bugünün mönüsü: Cevizli susam, kaju soslu Napoleon usulü enginar ve sarı pancar, enginarlı karnıyarık, enginarlı salata, Hollandez soslu enginar, Fas usulü mor enginar... Yarının mönüsü: Ançüezli vinegret sos eşliğinde Urla sakız enginarı, enginar çorbası, panelenmiş yeşil kuşkonmaz eşliğinde ceviz tartar, enginarlı kiş, enginarlı büzgü börek, enginar kroket... Daha sayayım mı?

 

Mutfak sohbetlerinde kimler var?

 

Mutfak sihirbazlarının lezzet sırlarını öğrenmeye hazır mısınız? Dünyaca ünlü şefler Karim Ben Baba, Rolan Theimer, Joseph Viola, Barış Torcu, Yunus Emre Akkor ve Semen Öner Tamirhane Binası’nda sizi bekliyor.

 

Haberin Devamı

Peki ya mutfak atölyeleri?

 

Urla’nın tarihi çarşısı Malgaca bu festival bir harika! Yeme-içme, sohbet bir arada. Bugün 10.00 ile 11.30 arası Şef Süleyman Dilsiz’den papaz erik ve İzmir tulumuyla çekilmiş pesto sos yatağında ızgara enginar ve levrek... Sonrasında ‘Sağlıklı Yaşam ve Enginar Atölyesi’... Urla Beğendik Abi’de Handan Hanım’ın mutfağından lezzetler... 15.30-17.00 arası Özlemaki ile ‘Ege’de enginar’... Kapanış Şef Elif Tapan’la ‘Mutlu Mutfak Atölyesi’nde tabii ki enginarlı lezzetlerle... Pazar 12.00-14.30 arası ‘Nineden Toruna Urla Mutfağında Enginar Yemekleri’... Annelerin, ninelerin lezzet sırları kaçmaz! 15.00-16.30 arası çerez niyetine

 

‘Enginarlı Atıştırmalıklar’...

 

Veeee müzik! Tabii festival boyunca Grup USYAD & Grup Son Dakika, Grup Ancak & Ancak canlı müzik yapacak. Ama asıl eğlence yarın: 18.00-20.00 arası kapanış partisi var!

 

Haberin Devamı

Damağa lezzet, hastalıklara şifa

 

10 numara 5 yıldız afrodizyaktır.
Akciğeri korur, temizler.
Kolesterol seviyesini düzenler.
Damar sertliğini, kalp hastalıklarını önler.
Vücuda dinçlik verir, sinirleri güçlendirir.
Mide ve bağırsakları temizler, sindirim sistemini, böbreklerin çalışmasını düzenler. Ha detoks ha enginar yani!
Şeker hastalarının olmazsa olmazıdır! İçindeki bir tür nişasta olan ‘inülin’ kandaki şekeri düşürür.
Akşamdan mı kaldınız? Çare enginar! Alkolün izlerini siler süpürür.
Cildi bebek yapar. Enginarı haşladınız diyelim, suyunu atmayın, hemen yüzünüze davranın.

 

Zeus’un eski karısı

 

Efsaneye göre Zeus, ölümlü güzel Cynara’ya âşık olur ve onu Tanrıça yapar. Birlikte tanrıların dağı Olimpos’ta yaşamaya başlarlar. Ancak bir süre sonra güzel Cynara ailesini özler ve Zeus’un aşkını reddeder. Bu işe çok bozulan Zeus, Cynara’yı ‘devedikeni’ne çevirir ve onu Olimpos’tan dünyaya atar. Devedikeninin olgunlaşmamış çiçeğidir ‘enginar’. Yani Zeus’un öfkesiyle Olimpos’tan atılan genç ve güzel Cynara. Bu aylar tam da onun ayları. Şimdi Ege’de, Urla’da, pazarlarda, manavlarda, sofralarda yer gök enginar. Bir de güzel festival!

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları