En ‘baba’ laflar

Duydum ki en popüler ‘anne sözleri’nden sonra babalar gönül koymuş. O zaman hem bayram hem de Babalar Günü vesilesiyle gönüllerini alalım. Buyurun size sık duyduğumuz 10 baba lafı ve bunları duyduğumuzda yapılacaklar rehberi...

Haberin Devamı

BABA OLUNCA ANLARSIN

“Neden? Niçin? Nasıl?” üçlüsünün kafadan cevabı. Açık ara liste başı. Sözde empati, özde maçı kurtarma. Tam siz baba olunca anlayacağınıza inanmışken, hop ikinci hamle gelecek...

HEP ANNENİN TARAFINI TUT ZATEN

Cümle böyle başlar, “Bu çocuğa hep sen yüz veriyorsun”, “Aynı annesinin kızı/oğlu” ile devam eder. Atara atar, gidere gider durumudur. Tavsiyem, bu toplara hiç girmeyin.

SEN BULMUŞSUN BENİM GİBİ BABAYI

Yapılacak tek hareketi söylüyorum: Öpüp başınıza koyacaksınız. Gereksiz kibir, gereksiz kıyas, gereksiz ergenlik yapmayın. Bir yetişkin babanın olmazsa olmaz ihtiyacı övgü, övgü ve yine övgü. Övünüz, seviniz, sayınız ve her fırsatta pohpohlayınız. Kilit cümleleri veriyorum: Aslan babam, canım babam, baba gibi baba, babanın dibi!

Haberin Devamı

BABAYA CEVAP VERİLMEZ

Taş olursunuz, taş! Cevap verecekseniz de “Peki babacım, tamam babacım, sen bilirsin babacım, sen haklısın babacım”dan dışarı çıkmayacaksınız. Hızınızı alamazsanız bir çay koyacaksınız, yanarlı, dönerli meyve tabağı yapacaksınız. İlla ki babaların gönlünü yapacaksınız.

BANA DA GÖSTERSENE ŞUNU

Kesmeyin şu babaların önünü. Açın, açılın... Belki bir fenomen doğacak, yeni bir ‘YouTuber’ doğacak... Facebook’tan Almanya’daki akrabaları bulacak, arama motorlarına ilk aşkını soracak...

HELE Bİ O GÜN GELSİN BAKARIZ

Fallardaki ‘üç vakte kadar’ın babacası, bir nevi erteleme politikası. O gün gelir mi gelmez mi bilinmez ama umut güzeldir. Umutlanınız... Babaları ha bire “O gün geldi mi gelmedi mi?” diye sıkıştırmayınız, bir nefes aldırınız.

NE PARASI? DAHA YENİ VERDİM YA

Hani “Kadınlar unutmaz... Kadınlar arşivcidir...” derler ya, sadece kadınlar değil, erkekler de unutmaz. Hele babalar verdikleri parayı hiç unutmaz. Bir hafta önce de verseler, daha dün gibidir. Üstelik para hesabı yılan hikâyesidir: “Ne yapacaksın o kadar parayı? Verdiğim para neyine yetmiyor? Yine mi para! Hadi al şu 50’yi, 20’sini geri getir...” İleri matematik, ikna ve iletişim gerektirir. Ata sporudur babadan-oğula devriyle bilinir.

DAHA TAKSİTİ BİTMEDİ

Haberin Devamı

Ekonomi yönetimine kaldığımız yerden devam. “Ne alındı? Kaça alındı? Kaç taksitle alındı? Banka ek taksit verdi mi, vermedi mi? Taksitler bitti mi bitmedi mi? Taksit üstüne taksit mi bindi?” Liste böyle uzayıp gider ve gün sonunda söz, “Daha taksiti bitmedi!” ile biter. Babadan yeni bir şey isterken, hafızaları hep meşgul eder.

SEN ADAM OLACAKSIN DA

Babanız da görecek... Şimdi bir de bardağa dolu tarafından bakalım. Şair burada ne demek istiyor? Şair burada hayat motivasyonu yapmak istiyor, hırslandırmak istiyor. “Acı yok Rocky!” diyor. Surat yapmayın, tavır yapmayın, yaşam koçu babalara kulak kabartın.

ÜZÜLME GÜZEL KIZIM/OĞLUM, CANIN SAĞ OLSUN

Haberin Devamı

Listenin en kıymetlisini en sona sakladım. Daha başka söze gerek var mı? “Üzülme güzel kızım/oğlum, canın sağ olsun!”dan daha büyük şifa var mı? Baba demek dağ demek, liman demek, güven demek... Sırtını, omzunu, ömrünü koca bir çınara yaslamak demek...

Gölgesinde hayat bulmak, kök salmak, çiçeklenmek demek... Baba demek öpülecek el demek, bayram demek... Yeryüzünde ya da gökyüzünde tüm babalara selam olsun... Bayramları, Babalar Günleri kutlu olsun.


Yazarın Tüm Yazıları