Aktif şehir Karşıyaka’da 24 saat

İzmir’de olgun nüfusun en yoğun yaşadığı yer Karşıyaka.

Haberin Devamı

Üstelik tüm bu güzel insanlar son derece bilgi, görgülü ve kibar. Hepsinin eğitim düzeyi de tavan. Karşıyaka, güzelliklerine bir yenisini ekledi: ‘Aktif şehir’ oldu...

Bugünlerde Karşıyaka’da müthiş bir hareket var, hayat var, enerji var! Karşıyakalılar yürüyor, koşuyor, zumba yapıyor, yelken kullanıyor, masa tenisi oynuyor, bisiklete biniyor, turlara, turnuvalara, yarışlara katılıyor… Bunca hareket Frankfurt merkezli uluslararası organizasyon, ‘Herkes İçin Spor’un (TAFİSA) da gözünden kaçmadı ve geçtiğimiz hafta Karşıyaka’yı ‘Aktif Şehir’ seçti. Peki, nedir bu ‘Aktif Şehir’? En basit haliyle bir kentin rutin hayatından çıkıp aksiyona geçmesi! Karşıyaka’nın aksiyon hikâyesinde genç, aktif, yerinde duramayan, ilklerin başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ın rolü büyük! Bir kere yürüyüş ekibiyle her sabah yürüyor, bisiklete biniyor hatta çoğu zaman belediyeye bisikletle gidiyor. 7’den 77’ye bisiklet turu, bisiklet yarışı, bisikletle şehir turu gibi etkinlikler düzenliyor. Bir yerde aktivite varsa, öyle takım elbiseleriyle uzaktan bakmıyor, giyiyor spor kıyafetlerini Karşıyakalıların arasında aktifleşiyor.

 

Haberin Devamı


Nasıl aktif şehir olunur?
—Bir kere analiz yapmak, şehri ve insanları tanımak önemli. Mesela Karşıyaka Belediyesi ‘Fiziksel Aktivite Seviye Tespit Anketi’ yapıyor. Anket Kasım ayında tamamlanacak, kim tembel kim aktif ortaya çıkacak!
—Mevcut durum analizi üzerinden stratejik plan oluşturmak da şart. “Anket yapıyorlar” demiştim ya işte o anketin sonucunda ‘Aktif Şehir Karşıyaka Stratejik Plan ve Eylem Planı’ hazırlanacak.
—Plan sonucunda hedefler, etkinlikler, faaliyetler ortaya çıkacak. 7’den 77’ye bisiklet turu, Ata’dan Ana’ya saygı koşusu, Karşıyakalıların gözdesi zumba, yelken kupası, masa tenisi turnuvası derken yeni nesil etkinlikleri de merak ediyorum.
—Gençler zumba yaparken, olgun Karşıyakalılar yürüyüş yapacak. Gerçi Başkanın dediğine göre 70’likler zumbayı kimseye bırakmıyormuş. Karşıyaka aktif şehir olmasın da ne olsun! Karşıyaka’da yaş 70 ama iş bitmemiş!

Haberin Devamı

**
KUTU 2
Karşıyaka’da dolu dolu bir gün
İzmir’e yapılan her yolculuk 35’i 35,5 yapmadan eksik kalacaktır…

Cuma
18.00
Küçük bir valiz hazırlıyoruz, öyle teferruata gerek yok. Çünkü İzmir’e gidiyoruz. Denizin, körfezin havası, insanının sohbeti yeter! Uçaktan iner inmez ilk durak Bostanlı. Gençliğin, eğlencenin, dozunda gece hayatının kalbi!

20.00
Kültür sanat tutkunları hiç vakit kaybetmeden doğru Bostanlı Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu’na… Aktif Karşıyaka’nın etkinliklerine, sanat hayatına bir göz atmaya…

21.30
Yoldu, yolculuktu derken haliyle karnımız acıktı! Et sevenler doğru Boğaziçi Restoran’a. Balık da var ama ben tercihinizi etten yana yapın derim. İyi ciğer, iyi sohbet diyenler, biraz da salaş sevenler Ciğerci Suat Usta’ya. Envai çeşit meze isteyenler, denizden babası çıksa yiyenler Ayvalık Balıkçısı Kerem’e. Fasılcılar, fix menücüler Taş Plak’a!

Haberin Devamı

23.00
Karınlar doydu, mutluluk tavan oldu… Kahve, tatlı hakkınızı İzmir’in simgesi Sevinç Pastanesi’ne saklayın, çilekle böğürtlenin aşkı Pavloya’yı yerken çatalınızı korkak alıştırmayın derim. Dondurma tutkunlarına da Bravo Pastanesi’ni öneririm!

24.00
Yeme-içme faslını kapattıysak, eğlence faslını açabiliriz. Redcat, Öküz ve Blakjack! Gözünüze hangisini kestirirseniz hiç düşünmeden girin içeri.

01.00
İnsanın ne zaman hangi saatte karnının acıkacağı belli olmaz! Neyse ki Bostanlı’dasınız. İzmir usulü kokoreç denemek isteyenler meşhur Baki Usta’ya! Bir de söğüş var tabii! Söğüş deyince aklınıza dilimlenmiş domates, salatalık gelmesin. Söğüş İzmirliler için proteinin kralıdır! Haşlanıp soğutulan sakatat parçaları ince ince doğranır. Maydanoz, soğan, domates, kimyon, pul biber, naneyle kucaklaşır. Çift kat lavaşın kollarına sarılır. En kral adresi de hiç tereddütsüz Söğüşcü Aco’dur!

Haberin Devamı

Cumartesi
07.00
Gece eller havaya yaptık diye günü uykuyla öldürmek yok! Madem Aktif Şehir Karşıyaka’dayız öyleyse gereğini yapacağız. Hemen eşofmanlarımızı, spor ayakkabılarımızı giyiyoruz kendimizi Bostanlı sahile atıyoruz. Başkan Hüseyin Mutlu Akpınar’ı buluyoruz, peşine takılıp bir saat yürüyoruz.

08.00
Yürüyüşü yaptık diye hemen yayılmıyoruz. Hemen bir koşu zumba dersine katılıyoruz, Karşıyakalılarla kaynaşıyoruz. Zumbadan hal kalırsa bisikletlere davranıyoruz. Pedala kuvvet Bostanlı sahilde 3-5 tur atıyoruz.

10.00
Aktif şehrin aktivitelerine katıldık tabi haliyle acıktık. Şimdi ödül zamanı! Sıkı bir Ege kahvaltısına hazır mısınız? Öyleyse doğru ‘Tuzu Biberi’ne… Çeşit çeşit omletler, sıcacık puf puf pişiler, peynirler, zeytinler, karadut reçelli lorlar, isteyene tostlar…

Haberin Devamı

11.00
Bana sorarsanız sabah kahvesini sahile saklamalısınız… Martılarla bakışıp, denizle selamlaşmalısınız. Bunun için de Bostanlı sahildeki Yasemin Kafe on numara!

12.00
Kahveden sonra yine pedallara kuvvet! İlk istikamet Mavişehir sonra Sasalı Doğal Yaşam Parkı.

15.00
Hep beraber Karşıyaka’nın kalbine gidip, Çarşı’da kalabalığa karışalım mı? Tiyatro Sokağı’ndaki Pan Kitapevi’yle Kırmızı Kedi Kitabevi’ni unutmayalım.

16.00
Sözüm inceden acıkanlara lütfen acele etmeyin, Arabacılar Sokağı’nda turşu suyunu hüpletin. İnceden bı tık fazla acıkanlar çeyrek ekmek kokoreç ya da İzmir usulü midye yiyebilirler.

17.00
Melek Pasajı’na gidiyoruz; kapanmadan Köfteci Erol’a yetişiyoruz. Ve Karşıyakalılar’ın lezzet sırrını açıklıyoruz: Köfteci Erol’un köftesi, piyazı, yoğurdu… Köfte yemem diyenlere de Sakıpağa’da mis gibi döner, balık tutkunlarına da Alesta Balık’ta mezgit öneriyoruz.

18.00
Artık veda vakti! Şansımız varsa Karşıyaka maçına denk geliriz, bir de güzel ‘Kaf kaf’ çekeriz.

Yazarın Tüm Yazıları