5 maddede sapyo-seksüellik

Sapyoseksüel kimdir, kime denir? Ortak özellikleri nedir? Acaba siz de bir sapyoseksüel olabilir misiniz? Vitrine değil zekâya âşık olanları tanıyalım... Mikrofonu psikiyatri uzmanı Dr. Mustafa Güveli’ye uzattım.

Haberin Devamı

 Sapyoseksüellik ne demek?
Çiçeği burnunda bir terim. Geçen haftalarda sevgili Ertuğrul Özkök’ün köşesinden yaptığı açıklamayı hatırlayalım: “Artık hedef kitlem sapyoseksüel kadın!”. Özkök’ten aldığım ilhamla ben de merak ettim ve konunun peşine düştüm. İki Latince kelimenin aşkından dünyaya gelmiş; ‘sapien’ ve ‘sexualite’. Sapien Latincede zekâ demek. Sexualite de hepimizin malumu... Dolayısıyla sapyoseksüelin anlamı, karşı tarafın zekâsını, aklını, fikrini sevmek, ondan cinsel olarak etkilenmek, zekâsını çekici ve tahrik edici bulmak, kısacası “Ben senin zekânı sevdim” demekmiş.
5 maddede  sapyo-seksüellik
Varoluşçu Jean Paul Sartre ile feminist filozof Simone de Beauvoir’ın 51 yıllık ilişkisi, entelektüel birlikteliğin sembolü gibi.
 Sapyoseksüellerin ortak özellikleri nedir?
Aptallığa dayanamayanlar, aptallıktan buz gibi soğuyanlar... Zekice yapılmış espriyi yerlere, göklere sığdıramayanlar... Öz farkındalığı tavanda olanlar... Genel kültürü kastan, fizikten, altın orandan üstün tutanlar... Kolay kolay beğenmeyenler, seçiciler... Ayrıntıcılar, mükemmeliyetçiler... Öküz altında buzağı arayanlar... Soranlar, sorgulayanlar... Toplumsal olaylara farklı açıdan bakanlar... Kalıpların dışında takılanlar... İşte nur topu gibi sapyoseksüeller...
Bir sapyoseksüeli nasıl tavlarız?
Bir kere yeterince zeki değilseniz kafadan kaybettiniz. Zekâ pırıltınız spontan olarak hayatınızın her anında görülmeli. Öyle bir defalık, rasgele zekâyla olmuyor yani. Bir sapyoseksüelin kalbine giden yol hazırcevaplardan, güçlü ifadelerden, espri yeteneğinden, -de ve –da’ları doğru ayırmaktan, popülerlikten uzak takılmaktan, selfie’ye değil akla yatırım yapmaktan, özgüvenden yani kısacası beyinden, zekâdan geçiyor.
Kadınlar daha sapyoseksüel!
Beyefendilere duyurulur. Oksijen maskenizi önce beyninize, sonra kaslarınıza takın. Kası, baklavayı da kafaya çok takmayın. Peki, sapyoseksüelliğin yaşı var mı? Her yaşta olurmuş ama insan yaş aldıkça, olgunlaştıkça artış eğilimi gösteriyor.
Son tahlilde iyi mi kötü mü?
“Sapyoseksüellikte tavan yapanlar için hayat zor be kardeşim!” diyor doktorumuz. E, haklı da! Normal yollardan uyarılıp, tahrik olmuyorsanız, etkilenmiyorsanız... Hele bir de bu devirde derdiniz beyinse, zekâysa vay halinize...

Haberin Devamı

MİNİ TEST
Ne kadar sapyoseksüelsiniz?
Soruları okuyun, kendinize 0 ile 10 arasında puan verin. 0 hiç uymuyor, 10 kesinlikle bana uygun demek. Eğer kısmen uygunsa ara puanları verin. Mesela eh biraz uyuyor 2, 3, 4. Yarı yarıya uyuyor 5, 6, 7 gibi.
( 1. Harika bir vücut yerine etkili konuşma yeteneği beni cezbeder.
( 2. Dış görünüşünden ne kadar etkilensem de bir kişinin saçma
konuşmaları beni ondan uzaklaştırır.
( 3. Özel ilgi duyduğum kişiler zekâsıyla ön planda olanlardır.
Ne kadar güzel ya da yakışıklı oldukları pek de önemli değil.
( 4. Dudaklardan çıkan sözler beni o dudakları öpmeye iter.
Dolgun dudaklar umurumda değil.
( 5. İlişki yaşayacağım kişinin ilk önce zekâsına hayran kalmam
ve saygı duymam gerekir.

Değerlendirme:
40 puan ve üzeri: Evet, siz bir sapyoseksüelsiniz.
20-30 puan arası: Sapyoseksüel adayısınız.
20 puan altı: Sapyoseksüellik size uzak.

Yazarın Tüm Yazıları