F.Bahçe gelecek için kötü sinyal veriyor

İlerleyen haftalarda sarı lacivertlilerin savunma sıkıntısı, kalibresi yüksek takımlara karşı nüksedecek gibi.

Haberin Devamı

SORU: Ligde ilk mağlubiyetini alan Fenerbahçe’nin eksikleri nelerdi?
YANIT: Sezonun bu döneminde yapılan puan kayıplarının telafisi vardır mutlaka. Ama gözüken şu: Fenerbahçe ilerleyen günler için olumsuz sinyaller vermeye başladı. Fenerbahçe için temel problem, öndeki 3 forvet ve arkalarında oynayan, yine ofansif bir oyuncu olan Diego’nun takım savunmasında yarattığı zafiyetler olarak gözüküyor. Fenerbahçe teknik heyetinin bu sorunu bir şekilde çözmesi lazım. Saha içindeki ana sorun bu. Diego mutlaka çok kariyerli ve fark yaratabilecek bir oyuncu. Ama özellikle uyum sürecinde bu tip sorunlarla karşılaşılması kaçınılmazdı, öyle de oldu. İlerleyen haftalarda bu sorun, özellikle kalibresi yüksek takımlara karşı nüksedecek gibi görünüyor.
SORU: Fenerbahçe bu hafta belki de ilk defa kendisine karşı kapanmayan, kendi futbolunu oynayan, üzerine gelen bir rakiple oynadı. Nasıl bir maç öngördünüz?
YANIT: Bu maç 4. haftanın liderinin belirleneceği bir karşılaşmaydı. Henüz ligin başında sıralama, liderlik çok fazla belirleyici olmaz tabii ki ama gerçekten iki takıma baktığımız zaman, Akhisar ne yaptığını bilen, oturmuş kadrosuyla kendi oyununu oynamaya çalışan bir takım. Fenerbahçe de zaten son bir kaç yıldır belli düzeyde bir futbol oynayan, ve ne yaptığını bilen oyunculardan kurulu bir takım.

Haberin Devamı

Pozisyon bulamadı

İki takımın kadrosunda geçen sezona göre farklı olan oyuncular Fenerbahçe’de sadece Diego, Akhisar’da ise Douglau ve Zokora idi. Akhisar maçı Fenerbahçe için tam anlamıyla bir test maçıydı. Her yerde ve her şartta kendi oyununu oynayan, bundan hiç vaz geçmeyen Akhisar, Fenerbahçe için ciddi anlamda gücünü test edeceği bir rakipti.

SORU: Maç öncesi için yaptığınız bu tespitler maça nasıl yansıdı?
YANIT: Maç beklendiği gibi başladı. Fenerbahçe ayağa paslarla, topun ve oyunun kontrolünü elinde tutmak istedi. Ama pozisyon bulamadı. Akhisar ise çalışılmış ve bilinen akıcı hücumlarıyla etkili olmaya çalıştı. Onlar başarılı oldu ve bir kaç etkili girişimden sonra, beklenen oyuncuların katkısıyla golü buldular. Fenerbahçe golden sonra, aslında maçın başında yapmak istediğini daha etkili şekilde sahaya yansıtmaya ve tüm gücüyle Akhisar’ı kendi sahasına doğru itmeye başladı. Tehlikeli ataklarla birlikte, gol pozisyonları da buldu.

Haberin Devamı

AKHiSAR’I TEBRiK EDiYORUM

SORU: Devre arasında soyunma odasına nasıl bir hava hakim olabilir? İkinci yarıya nasıl çıktı Fenerbahçe?
YANIT: Soyunma odasında en çok konuşulan şey, çok iyi kontra atak yapabilen Akhisar’a karşı 2. golü yememek ve oyun disipliniyle beraberlik ve galibiyet gollerini aramaktır. Sahanın merkezindeki defansif zayıflığı azaltmak ve saldırganlığı arttırmak önceliki hedeftir Ama 2. yarı da Fenerbahçe için kötü başladı. Daha ilk frikikte, hızla golü bulma motivasyonuyla top yekûn ceza sahasına giderek ölümcül bir hata yapıldı ve ikinci gol geldi. Bundan sonra oyun Fenerbahçe’nin şuursuz baskısı ile geçti. Burada kendi oyununu oynama ısrarını ortaya koyan Akhisar’ı tebrik ediyorum.

Haberin Devamı

EMRE’NiN YERi DOLMADI

SORU: İsmail Kartal’ın kadro tercihini nasıldı?
YANIT: Oyuncularla yaşayan, onları bilen, son kararı veren kuşkusuz İsmail Hoca’dır. Emre ve Volkan’ın sakatlığında tercihler beklendiği gibi oldu. Mert elinden geleni yaptı ama Alper beklentilerin altında kaldı. Sezona çok iyi başlayan Emre’nin yerini dolduramadı. Emenike-Webo kararı ise tamamen teknik adam tercihiydi. İki oyuncu birbirinden farklı oyun karakterlerine sahip.
Emenike, oyun yapısı itibarıyla topu sürekli öne doğru isteyen, standart üstü kuvvete ve hıza sahip bir oyuncu. Webo ise tam tersi set oyununa daha hakim, sırtı kaleye dönük oynamayı seven ve zaman zaman topu tutarak takımının sahaya yerleşmesine yardımcı olan bir oyuncu. Ancak son bölüm hariç, Webo’nun beklenen özelliklerini sahaya yansıtabilecek şekilde gelişmedi. Söylediğim gibi oyuncu değişiklikleri skorun getirdiği tercihler oldu ama bir sonuç vermedi.

Haberin Devamı

Kongre G.Saray’ı negatif etkiledi

SORU: Galatasaray bir kongre sürecine girmiş durumda. Bu durum sarı kırmızılı futbolcuları olumsuz etkiler mi?
YANIT: Her ne kadar etkilenmeyeceği söylense de oyuncular etkilenmediklerini söyleseler de etkilenirler. Bir bütün olarak görmek gerek. Yukarıdaki sıkıntılar ve sorunlar doğal olarak aşağıya doğru iniyor. Futbolcuların da etkilenmeme şansı yok...
Galatasaray genel olarak bu sezon dağınık gözüküyor. Bunun temel nedenlerinden bir tanesi antrenör değişikliği ile gelen değişiklikler. Bu sıkıntılı bir süreç ve düzelmesi için zaman ister. Yeni gelen antrenör değişikler yapar ve bu takıma sirayet eder. İkinci sıkıntıları da kongre aşaması. Bu da genel anlamda takımı negatif etkiler. Zaten bunu da görebiliyoruz.

Haberin Devamı

BEŞIKTAŞ’IN EN BÜYÜK SORUNU ZEMIN

SORU: Beşiktaş’ın zemin ve stat problemi hala devam ediyor. Bu konu siyah beyazlıları size göre nasıl etkiliyor?
YANIT: Sezon başında gözlemlediğimde Beşiktaş’ın en belirgin sıkıntısı stat olarak gözüküyordu. Geçen sezon başından bu yana yetenekli genç yerli oyuncuları vardı. Bunların tecrübe kazanmaları ile futbolları bir adım öne çıkacaktı. Bu oyuncular bu sezon geçen seneye göre çok daha iyi olacaktı. Ama stat dezavantajları var. Şampiyonluğa oynayan takımlar için iç saha maçları çok önemlidir... Havayı devam ettiren ve sağlayan maçlar iç saha maçları olur. Beşiktaş bundan yoksun gözüküyor. Sezon başından beri benim gördüğüm en büyük sorun stat olarak görünüyor. Bunu tolere etmek ve o havayı yakalamaları için futbolcuların ekstra çaba harcamaları gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları