Keşke sözcüğü yerine “Bir daha ki sefere” demeyi dene

Günaydın hepinize yepyeni bir haftadan…

Haberin Devamı

18 Şubat haftasındayız ve artık bahar aylarına doğru ilerliyoruz. Zaman nasıl geçiyor böyle. Sizi böyle anlarda ne hüzünlendiriyor bilmem.

Benim direk aklıma “yaşanması mümkünken bir şeylerin yaşanmaması” hüzünlendiriyor.

Bir insan için bu yaşamda her şey mümkün olabilirken neden bu kadar umutsuzdur diye düşünürüm.

Dedem hep büyük adam olun derdi.

Derdim dedem ne istiyor bizden, Sürekli büyük adam olun derken…

Bir bardak su verirdim büyük adam olasın derdi ve bardağı havaya kaldırırdı…

Çok hoşuma giderdi. Mest olurdum…

Bir gün sordum. Büyük adam derken cumhurbaşkanı gibi mi olmam lazım dede dedim.

Atatürk gibi olmaktan filan bahsediyorsun herhâlde diye düşündüm dedim.

Gözlerimi kocaman açarak ben öyle olamam ki dede dedim.

Kahkaha atmıştı.

“Öyle olamayacağını kendine takdir edemeyecek kadar incelik dolu bir kalbin var” senin demişti. Bu cümlesini anlamamıştım.

Haberin Devamı

Yok, o yoldan sapma “büyük adam” olursun zaten diye sözlerini bitirmişti.

Benim dedem hem bir ressam ve hem de iyi bir yazar olduğu için her yaşadığı olayı yazardı. Yıllar sonra öldüğünde bu konuşmamızı bir mektuba kaleme almış.

Aygül hanım;

O zaman küçüktün pek anlatamadım ne demek olduğunu ama bir gün okursun bunu diye eklemişti sonuna…

“Herkes büyük olabilir herkes büyük adam olmaya layıktır. Büyük adam olmak insanlığa hizmet etmektir ve herkeste hizmet etme yeteneği vardır. Biz büyükler bunu üniversite diplomasına bağlıyor olsak da yaşam aslında bunu söylemez. Evet, okumak ve isteyerek okumak her zaman büyük bir adamlıktır. Zaten sonucunda sana diplomanı takdir ederler. Diploma için okumak yerine kendin için oku. Bir şeyleri üretmek, bilgini paylaşmak büyüklüktür. O gün ben öyle olamam dediğin yerde “kendine bunu takdir edemeyecek kadar incelik dolu bir kalbe” sahip olduğunu görmek beni mutlu etmişti ve orada bir ışık bulmuştum.

Unutma bilgi ve hizmet tek başına işe yaramaz. Bu kibir de getirebilir. Bunun için yanında her zaman sevgi üreten bir ruhun olmalıdır. Sürekli insanları sev ama koşulsuzca sev.

İnandığın şeyi inanmayan birilerine savunmak yerine o enerjiyi o fikri örtecek ve bir daha düşünmesine imkân vermeyecek bilgiler bulmaya harca. Başka biriyle uyum içinde olma mücadelesi dışına çıkarak insanları sevmeye çalış ve hizmet et. Günün birinde senin ürettiğin ya da senin hizmet ettiğin bir alanda başkalarının zevkini çıkarttığını gördüğün gün dünya üzerinde harika bir ailen olur. İşte o zaman büyük adam olursun.”

 

Haberin Devamı

Teşekkürler dedeciğim…

Umarım bir gün sana layık büyük bir adam olurum…

Ama sanki o dediğin aile bu köşede oluşuyor gibi geliyor…

Ne dersin?

Büyük adam olmak konusu nerden geldi?

Gün genelinde Ay Aslan burcunda ilerliyor ve Venüs-Satürn Oğlak burcunda kavuşuyor. Bugün biraz gücünüzü sorgulayabilirsiniz. Kendinizi çevrenizdeki kişilerle kıyaslayabilirsiniz. İlişkileriniz de değer yargılarınız baştan sona değişebilir ve aşkta değer yargılarınızı daha maddi somut değerler üzerine inşa edebilirsiniz. İlişkiler bitme noktasına gelebilir ve yeni kararlar alabilirsiniz. Sonuçlara varmak için acele etmeyin. Farklı olasılıkları hesaba katarak herkes için en doğru kararı vermeyi amaçlayın. İçinizdeki sevgiyi kaybetmeyin. Birileri bunu kaybetmeniz için elinden geleni mutlaka yapacaktır. Ama siz bu noktada daha ısrarcı olmayı deneyin.

Haberin Devamı

Ara da size gökyüzünün konumlarına göre onun derslerinden paylaşımlarında bulunurum. Enteresan düşünceleri ve bakış açıları var. O kadar farklı bir anlatımı var ki insan aynı yazıyı her seferinde okuyunca başka anlamlar bulabilir mi?

Buluyormuş gerçekten…

Sizlere de bu bilgi hazinesinden ufak paylaşımlar zamanı geldiğinde yapacağım.

Haydi o zaman güzel bir haftaya başlıyoruz. Kahveler içilsin…

 

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları