Yurtdışında eğitim iyi düşünülmeli

GÜNÜMÜZ rekabet koşullarında hangi meslek olursa olsun, tüm dünyada kabul görmek ve küresel bir birey olabilmek küçük yaşta alınan dil ve kültürel eğitim programlarına bağlı.

Haberin Devamı

İşte bu nedenle özellikle ülkemizde anne-babalar çocuklarının bireyselleşmeleri, sorumluluk ve vizyon kazanmaları için yurtdışı eğitimlere rağbet ediyor. Ama, doğru bir seçim yapılmazsa bu eğitimin olumsuz etkisi olması mümkün. Bu konuda uzun yıllardır tecrübe sahibi olan Danieltours Kurucu ortağı, Acente Müdürü Nesrin Ricketts ve Eğitim Danışmanı Ayşen Carfi’den fikir aldım.
- Yurtdışında eğitim sektörü son dönemde nasıl bir gelişim gösteriyor?
Ülkemizde iş ve gelecek kaygısı nedeniyle; ana okulundan başlayan ve sınavlarla devam eden rekabet ortamındaki endişeler, sınav stresi, baskısı, öğrencilerin ve ailelerin yurtdışı eğitim tercihlerinde önemli sebepleri oluşturuyor. Bu sadece Türk öğrenciler için değil küresel boyutta da ilgi görüyor ve yaklaşık 4 milyon üzerinde öğrenci şu anda kendi ülkesi dışında eğitim alıyor.

Haberin Devamı

OKUL DOĞRU SEÇİLMEZSE FAYDADAN ÇOK ZARAR VERİR
- Daha çok hangi ülkeler ve hangi eğitimler tercih ediliyor?
Türk öğrencilerin ilk tercihleri dünyada en yaygın kullanılan iletişim ve eğitim dilinin İngilizce olması sebebiyle İngiltere, Amerika, Kanada gibi ülkeler. Bunları sırasıyla Almanya, İtalya, Fransa takip etmektedir. Fiyat açısından uygunluğu nedeniyle Hollanda, Macaristan, Polonya, Malezya, Japonya, Rusya ve Çin de son dönemde talep alıyor. Programlara gelirsek, küçük yaş grupları aileleri ile birlikte hem tatil hem de eğitim yapıyor. 14-17 yaş gençler yaz kampı ve dil okullarına gidiyor ki bu yaşlarda kendine güvenin oluşması ve farklı kültürleri tanıması açısından önemli. Tabii bir de üniversite eğitimleri var, daha çok mühendislik, iş idaresi, ekonomi, işletme, psikoloji, moda/tasarım dalları talep görüyor.
- Çocuğunu yurtdışına gönderecek bir aile nelere dikkat etmeli, nasıl bir yol izlemeli?
İlki güvenilir bir firma ile çalışmak. Çocuğun yaş gurubu ve talepleri dikkate alınmalı. Yazın spor yapmak isteyen bir genci akademik yoğunluğu olan bir kampa gönderirseniz, yurtdışında bir sonraki eğitim programlarının tamamını tehlikeye atar, gencin yurtdışı eğitimlerine olan ilgisini azaltırsınız. Burada dikkat edilmesi gereken, uygun fiyatlı olması gerekçesi ile ucuz okullara yönelinmemesi, okulun yıllar içerisindeki başarısı ve bilinirliğinin dikkate alınması. Bu konuda maalesef, eğitim programları incelenmeyip, sadece tatil programı satar gibi ucuz dil okulu program satışları yapılıyor, bu programlar başarı getirmediği gibi kişinin yurtdışında mutsuz bir süreç yaşamasına neden oluyor.

 

Haberin Devamı

Yurtdışında eğitim iyi düşünülmeli


TÜRK ÖĞRENCİ ORANI ÇOK YÜKSEK
- Yurtdışındaki okullar buradaki öğrencileri kabul ederken hangi niteliklere bakıyorlar?
Öncelikle öğrencilerin dil eğitim seviyesine bakılıyor. Öğrencinin düzeyinin verilecek derslere uygunluğu önemli. Böylece kursa katılacak gencin eğitime tam uyum sağlanması ve gencin hiçbir şekilde kamp boyunca mutsuz olmaması hedefleniyor. Tüm programlar gencin, kamplarda kamp boyunca zevkle ve istekle programa katılımından emin olmak, mutlu bir eğitimle ülkesine dönüşünü sağlamak için planlanmaktadır.
- Yurtdışına giden öğrencilerin ülkemize nasıl bir katkısı oluyor?
Yurtdışı dil okulları ve yaz kamplarındaki Türk öğrenci nüfusu kamp genelinin yüzde 10-15’lik kısmını oluşturuyor. Bu oran oldukça yüksek. Bu oranda öğrencinin ülke sınırları ötesindeki eğitimlerden faydalandığı göz önünde bulundurulursa, başka milletlerden insanlar tanımamız, onlarla dostluklar kurmamız, iş fırsatlarını kollamamız ve paylaşabilmemiz olacaktır.

Haberin Devamı


EĞİTİMİN ÖNEMİNİ BİLEN İŞKADINLARIYIZ
- Sizler ne zamandır bu sektörde çalışıyorsunuz, nasıl bir tecrübeniz var?
NR: Öğretmen ve eğitimcinin bolca bulunduğu bir aile ortamında eğitim ve öğretimin hayattaki en önemli kavramlar olduğu anlatılarak yetiştirildim. Gerek tecrübeli bir işkadını, gerekse bir anne olarak bunu bizden sonraki nesillere aktarmayı görev edinerek, Danieltours acentemizde ek olarak ayrı bir birim kurarak, 2 sene İngiltere’de okulları ve bu konuda dünyada yapılan çalışmaları inceleyerek yurtdışı dil okulları ve yaz kampları program tanıtımlarına ve satışlarına başladık.
AC: Ben Gıda Yüksek Mühendisiyim. Eşimle kendi işimizde edindiğim tecrübe ve mezun olduğum İzmir Özel Amerikan Koleji Yetişenler Derneği, Okul Aile Birliği ve alt komisyonlarında 10 yılı aşkın gönüllü çalışarak organizasyon becerileri konusunda çok ciddi tecrübe kazandım. Okulumdaki gönüllü çalışmalarım süresince eğitim, öğretim hayatının hep içinde oldum. Eğitim seminerleri ve fuarların çoğuna katılıp bu konudaki gelişmeleri ve yenilikleri takip ettim. Gereken eğitimleri de alarak 2017 kasım ayında 100’ün üzerinde yurtdışı, yurtiçi dil okulu ve yaz kampı programlarını veli ile buluşturmaya başladık.

Yazarın Tüm Yazıları