Tek arzumuz barışçıl bir dünya

HER yıl Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Coventry Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen Küresel Barış Çalıştayı, uluslararası alanda ‘Barış ve Anlaşmazlık Çözümü’ üzerine çalışan insanları biraraya getiriyor. Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Çalıştay’da, ülkemizdeki talihsiz olaylara denk gelmesine rağmen yine de Filistin, Kenya, Kolombiya, Bangladeş, Afganistan, Pakistan, Hollanda, Somali, Nepal, Dominik Cumhuriyeti, Mısır, Gana, Suriye, İspanya, İngiltere gibi 14 farklı ülkeden gelen katılımcılar ‘Barış’ için buluştu. Kendi ülkelerindeki farklı tecrübeleri paylaşarak daha iyi bir gelecek için çalışan Barış Elçileri’nin bazılarıyla sohbet ettim.

Haberin Devamı

Tek arzumuz barışçıl bir dünya

DÜNYANIN BARIŞA EN ÇOK İHTİYACI OLDUĞU DÖNEMDEYİZ

LİNA NOWARAH - FİLİSTİN
Filistin Gençlik ve Spor Yüksek Konseyi’nde Uluslar İlişkiler Sorumlusu olarak çalışıyorum. Ayrıca Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nda ve Euro Med Gençlik programında proje koordinatörüyüm. Şu anda ise Jenin’deki Arab-American Üniversitesi’nde Anlaşmazlık Çözümü üzerine master yapıyorum.
Buraya gelmek için yola çıkmadan önce bütün tanıdıklarım arayıp ‘Şu anda orası karışık görünüyor. Gideceğinden emin misin?’ diye sordu. Bense durumun kısa sürede düzeleceğini öngörüyordum. Nitekim öyle de oldu. Buraya gelince de bir sıkıntı yaşamadım. Ayrıca benim ülkemde de bazen yanlış yorumlamalar yapılıyor. O nedenle gelmekten çekinmedim. Filistin’de durum her zamanki gibi biraz karışık. Yapabildiğimiz ölçüde kendimizi güvende tutuyoruz. Bir yerden bir yere gitmek oldukça zor. Benim yaşadığım Ramallah daha iyi ama sınırlara yakın yerlerde maalesef tansiyon yüksek. Burada barış adına düzenlenen bir etkinliğe katılmış olmak benim için çok anlamlı. Farklı ülkelerden insanlarla tanışıyorum ve birbirimizi anlamaya, tanımaya çalışıyoruz. Biz gençlerin barışı korumak ve yaymak adına gücü olduğuna inanıyorum. Farklı ülkelerden barış elçileri olabiliriz. Burada aldığımız eğitimlerle biz de bu konuda çalışabileceğiz. Tam da dünyanın barışa en çok ihtiyacı olduğu dönemde...

Haberin Devamı

Tek arzumuz barışçıl bir dünya

TEK ARZUMUZ BARIŞÇIL BİR DÜNYA
ANGELA MARCELA OLARTE DELGADO - KOLOMBİYA
Hukuk eğitimi aldım, avukatım. Uluslararası ilişkiler üzerine uzmanlaştım. Geçtiğimiz yıl da bBarış, anlaşmazlık üzerine yüksek lisans yaptım. Kolombiya’da hükümetin geliştirdiği Yeni Nesil Projeleri üzerine çalışıyorum. Yerinden edilmiş çocuklar, kadınların karşılaştığı sorunları inceliyorum. Biz Kolombiya’da uzun yıllar süren bir çatışma süreci geçirdik. Şu anda da barış süreci devam ediyor. Ben de 5 yıl önce bu alanda ve bu çatışmalar nedeniyle yerlerinden edilmiş insanlarla çalışmaya başladım.
Kolombiya’dan buraya gelmek için çok uzun bir seyahat geçirdim. Önce Atlanta’ya oradan Barcelona’ya ve Türkiye’ye uçacaktım. Atlanta’dayken buradaki durumdan haberim oldu. Birçok tanıdıklarım aradı, gidecek misin diye sordu. Yola çıkmıştım ve günlük hayatta her şeyin normal olduğunu düşünerek geri dönmedim. Zaten bazen basında da abartılı haberler olabiliyor. Muğla’da olmaktan çok mutluyum. Günün sonunda, barış için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Biz gençler barış mesajını yaymak ve bu alanda bir şeyler yapmak adına daha çok çalışmalıyız. Şu anda dünyanın her yerinde buna ihtiyaç var.

Haberin Devamı

Tek arzumuz barışçıl bir dünya

BARIŞ İÇİN DESTEĞE VE PARAYA İHTİYACIMIZ VAR
SAYED MOHAMMAD İBRAHİM MAWZOON - AFGANİSTAN
Afganistan’da ziraat üzerine eğitim aldım fakat sonrasında İsviçre’de İnsani Operasyonlar ve Tedarik Zinciri Yönetimi üzerine yüksek lisans yaptım. Ağa Khan Vakfı’nda Doğal Kaynaklar Yönetimi biriminde koordinatör olarak çalışıyorum. Yoksulluğu önleme, besin tedariki ve güvenliği ayrıca sınırlara yakın bölgelerde anlaşmazlık çözümü üzerine çalışıyorum.
Buradaki barış etkinliğini duyduğumda katılmam gerektiğini düşündüm. Afganistan’da gönüllü olarak sivil toplum kuruluşlarında da çalışıyorum. Bu toplantılarda da özellikle gençlerin en çok söyledikleri barışa duyulan özlem. Benim buraya geleceğimi duyunca bu etkinlikte öğreneceklerimi döndüğümde onlara da aktarmamı istediler. Dolayısıyla ben bambaşka bir sorumluluk duyarak geldim bu etkinliğe. Öğrenebileceğim her şeyi öğrenip barış gönüllüsü olarak çalışmak istiyorum.
Biz Türkiye’ye vardıktan sonra duyduk her şeyi. İlk anda şaşırdık ama Muğla’ya gelince çok çok mutlu oldum. Özellikle etkinliği düzenleyenler çok kibar, ilgili ve bu konuda yetkili insanlar. Onlarla tanışıp iletişimde olmak bile büyük kazanım benim için. Ben kendimi bundan sonra bu Barış etkinliğinin gönüllü elçisi olarak görüyorum. Gençler barış adına çok şey yapabilir ama ne yazık ki onları destekleyenler az. Barış için daha fazla paraya, desteğe ihtiyaç var.
Afganistan’da en çok ihtiyacımız olan şey barış. Aslında tüm dünyanın buna ihtiyacı var şu anda. Fakat Afganistan uzun yıllardır savaş durumunda olduğundan barış kavramı daha da büyük önem taşıyor. Afganistan’da barışı yapılandırmak için çok para harcanıyor, birçok kişi bu konuda çalışıyor, görevlendiriliyor ama yine de henüz bu konuda tam bir başarı sağlanmış değil. Maalesef durum şu anda da çok kötü. Her bölge kendi içinde anlaşmazlık yaşıyor ve Taliban güçleniyor. Benim bölgemde bile 2-3 yer onların kontrolünde çünkü maalesef hükümetin bunları önleyebilecek gücü ve yetisi yok.

Haberin Devamı

Tek arzumuz barışçıl bir dünya

HUZURU BOZAN ETNİK KÖKENLİ YAKLAŞIMLARDAN UZAK DURMALIYIZ
SEAN MULLAN - İNGİLTERE
İngiltere Birmingham’dan geliyorum. Öğretmenim, Sosyal Antropoloji üzerine eğitim aldım, şu anda da Barış Çalışmaları ve Anlaşmazlık Çözümü üzerine yüksek lisans yapıyorum.
Türkiye’deki durum üzerine birçok kişi gidecek misin dedi ama ben yine de geldim. İyi ki de gelmişim. Çünkü artık dünyada barış için çalışmaya daha çok ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Maalesef anlaşmazlık ve sıkıntılar çok fazla. Mesela, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması da çok saçma ve gereksiz bir hareket oldu. Bu da çok endişe verici bir durum çünkü insanlar ve toplum ikiye bölündü. Fransa’da, Brüksel’de olanlar da çok can sıkıcı. Öyle bir dönemde yaşıyoruz ki insanlar ayrıştığı kadar da birleşiyor aslında. Teknoloji bunun en önemli sağlayıcılarından. İşte tüm bu nedenlerle özellikle gençler barış için daha çok çalışmalı. Buradaki etkinlik de bu anlamda çok önemli. Barışı, huzuru yok edebilecek etnik kökenli yaklaşımlardan uzak durmak, birbirimizi daha iyi anlamak, tanımak adına yapılabilecekleri öğrenmek ve uygulamak için katılmak çok anlamlı.

Haberin Devamı

Tek arzumuz barışçıl bir dünya

Yazarın Tüm Yazıları