Pekinel kardeşler İzmir'de

Haberin Devamı

DÜNYACA ünlü sanatçılar Güher ve Süher Pekinel, 2 Ekim’de İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile birlikte bir konser gerçekleştirecek. Bu konserin en önemli özelliği sahneyi 2010 yılında hayata geçirdikleri “Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler” projesindeki müzisyenlerle paylaşacak olmaları. Pekinel kardeşler ‘Bu proje 40 yıllık deneyim ve birikimlerimizi genç müzisyenlere aktarma hedefiyle başladı. Genç yeteneklere eğitimlerini dünyanın en saygın pedagog ve müzisyenleriyle gerçekleştirmelerini ve kaliteli enstrümanlarla Master Kurslar’a katılarak önümüzdeki yıllarda isimlerini dünya sahnelerinde duyurabilmeleri için destek olmayı amaçlıyoruz’ diyor. Genç müzisyenlerin kısa sürede eriştikleri üstün performans ve yorumları sayesinde, uluslararası saygın ve tanınmış yarışmalar platformunda aldıkları başarılar ne kadar doğru bir yolda olduklarının kanıtı...

Haberin Devamı

Pekinel kardeşler İzmirde

- Uzun bir aradan sonra tekrar İzmir’de konser vereceksiniz. Bu nasıl bir duygu?

- İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile bu açılış konseri gerçekleştirmekten ve tekrar İzmir’de olmaktan son derece mutluyuz. Bu arada sahneyi “Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler” projemizde yer alan üç sıra dışı yetenekle paylaşmanın sevincini yaşıyoruz, bu da bizi ayrıca heyecanlandırıyor.

- Son CD/DVD’niz “Zubin Mehta and Güher& Süher Pekinel” dünya çapında büyük yankı yaptı. Albümünüz ve sıradaki projelerinizden bize bahseder misiniz?

- Canlı yayın kaydı olarak gerçekleştirdiğimiz bu son CD/DVD’miz uluslararası en seçkin firmalar Arthaus/Unitel tarafından yayınlandı ve Amazon, JPC gibi çeşitli uluslararası internet platformlarının yanı sıra, Türkiye’de de tüm D&R’larda bulunuyor. Bu albüm için aldığımız olumlu eleştiriler, ayrıca “Alman Plak Eleştirmenleri Ödülü” 2015 yılının en iyilerinin seçileceği aday listesinde DVD E-Musik kategorisinde Berlin Philharmonie/Sir Simon Rattle, Amsterdam Concertgebouw orchestra /Nelsons, Staatskapelle Dresden /Thielmann, Evgeny Kissen ile birlikte yer almamız, çıtayı devamlı yükseltmemizde motivasyon oluyor. Bu motivasyon Ekim 2016’da yine Arthaus/Unitel tarafından yayınlanacak “Best of Pekinel’s” CD/DVD Serisi için de geçerli. Seride en iyi 10 konçertolarımızın yanı sıra, 15 Aralık 2015’de Borusan American Festival çerçevesinde Berliner Philharmoniker’in perküsyonistleri, Simon Rössler ve Raphael Haeger ile birlikte vereceğimiz konserde canlı kayıt olarak yer alacak. İçinde Bela Bartok - ikili piyano ve vurmalı çalgılar sonatı, Leonard Bernstein’ın West Side Story Symphonic Dansları ve Krzysztof Penderecki – Ciaccona adlı bizim için yazılan ikili piyano eseri bulunan bu programla 2016’da Almanya, İsviçre ve İngiltere’yi de kapsayan bir Avrupa turnesine çıkacağız. Ayrıca 2017’de Asya’nın en önemli müzik merkezlerini dahil eden bir turne gerçekleştireceğiz. Bunların arasında China Phiharmonic, Shanghai Philharmonic, Seoul KBS Symphony Orchestra, Tokyo New Japan Philharmonic ve Osaka Philharmonic Orkestralası yer alıyor.

Haberin Devamı

AMACIMIZ GENÇ MÜZİSYENLERİMİZİ DÜNYA SAHNELERİNE YETİŞTİRMEK

Pekinel kardeşler İzmirde

- Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler projesinin hedefi nedir?

- Bize zamanında verilen imkanları ve 40 yıllık birikimlerimizi genç müzisyenlere aktarma hedefiyle “Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler” projesini 2010 yılında hayata geçirdik ve 2013 yılından itibaren TÜPRAŞ sponsorluğu altında devam ediyor. Genç bir sanatçının kariyerinin ilk adımlarını atarken doğru biçimde yönlendirilmesi çok önem taşıyor, zira tüm geleceğini olumlu veya olumsuz etkileyecektir. Bu doğrultuda amacımız sıra dışı genç yeteneklere öz sanatçı kimliklerini geliştirme ve derinleştirme imkanı vererek, dünya standartlarında rekabet edebilmelerini sağlamak. Solistlik ve oda müzik eğitimlerinin ve karşılıklı enerji ve paylaşımın yanı sıra, yurtdışında devamlı takip ettiğimiz en iyi müzisyenler, pedagog ve kendilerine sağlanan kaliteli enstrümanlar ile çalışmalarına her yönden olanak yaratarak, hem en iyi üst düzey eğitim mevkilerinde yer almalarını, hem de dünya çapında kariyer yapmalarını hedefliyoruz.

Haberin Devamı

- Bu proje ne zaman ve nasıl başladı?

- 1948 yılında Türkiye’de üstün yetenekli çocukların en iyi şekilde eğitilmesi için her türlü olanağı sağlamak amacıyla devletin yürürlüğe koyduğu ‘Harika Çocuk Yasası’nın son 20 yılda işlevini yitirmesi, bu alanda büyük bir boşluk yarattı. Bu duruma yönelik bu formda ne yazık ki örgütlenmiş özel bir girişim bulunmuyor. Kendi çabalarıyla yollarını bulmaya çalışan genç yetenekler ise büyük maddi ve manevi zorlukların yanı sıra, dünya platform ve pazarı hakkında bilgi ve birikim eksikliği içerisindeler. Bu bağlamda, 2010 senesinde Onduline Avrasya’nın finansal desteği ile başlatılan projeyi hayata geçirdik.

GENÇLER ŞİMDİDEN BÜYÜK BAŞARILAR KAZANIYOR

Haberin Devamı

- Bugün gelinen noktada ne gibi başarılar kazanıldı?

- Genç müzisyenlerin kısa sürede beklentilerimizin üstünde eriştikleri performans ve yorumları sayesinde, uluslararası saygın ve tanınmış yarışmalar platformunda aldıkları yedi birincilik, dört ikincilik ve iki üçüncülük dereceleri, DSGM projesinin her üstün yeteneğin doğru yönlendirildiği takdirde başarıya ulaşacağının güçlü bir göstergesidir. Bunlardan bir kaçı: Veriko Tchumburidze – 7th International Tchaikovsky Competition for Young Musicians, birincilik ödülü, Dorukhan Doruk – X. Witold Lutoslawski İnternational Cello Competition, ikincilik ödülü, Elvin Hoxha - II. Uluslararası “Noche en Madrid” Festivali 2012 Yarışması’nda birincilik ödülü, Doğa Altınok - 11th İnternational Competition “Young Virtuoso” ve 22. İnternational Competition “Andreas Postacchini”, birincilik ödülü, Can Çakmur - International FRANZ LISZT Competition for Young Pianists, üçüncülük ödülü. Bunun dışında viyolonistimiz Kıvanç Tire’nin en köklü orkestralarından Leipziger Gewandhaus’un asıl orkestra kadrosuna, 22 aday arasından seçilerek, ilk Türk müzisyen olarak dahil oldu. Bir diğer başarı hikayesi ise yine viyolonistimiz Veriko Tchumburidze’den. Dünyanın en prestijli klasik müzik yarışmalarından birisi olan ‘XV Uluslararası Tchaikovsky Yarışması’na Veriko katılma hakkı kazandı ve Türkiye adına bir ilke imza attı. Ayrıca İsviçre “Orpheum Musik Stiftung”un 25. yıldönümünü kutlamak üzere, Sony Music işbirliği ile sene sonunda bir CD serisi yayınlayacak.

Haberin Devamı

İZDOB VE CUMHURBAŞKANLIĞI SENFONİ ORKESTRASI İLE GÖNÜLLÜ ÇALACAĞIZ

- Uluslararası arenada ne gibi çalışmalar yapıldı?

- Yurtdışında aldıkları eğitim ve katıldıkları yarışmaların yanı sıra, tüm müzisyenlerimiz başarıyla Avrupa, Amerika ve Asya’da konserler vermektedirler. Bu bağlamda uluslararası başarılarının bir göstergesi olarak, Zürih Tonhalle Kammersaal’de yaptıkları son konserlerinin canlı kaydı 2. DVD olarak saygın plak firması Lila Plak tarafından yayınlandı ve çeşitli müzik marketlerde ve internet platformlarında satışa sunulmaktadır. Bu durum, genç müzisyenlerin toplum tarafından daha iyi tanınmaları adına büyük avantaj içeriyor.
- Nerelerde konserler verildi, yeni konser nerede ve ne zaman olacak?
- Uluslararası kariyerlerine adım atarken, genç yeteneklerimiz Türkiye’deki DSGM konserlerin yanı sıra son olarak Avrupa’nın en saygın salonlarından olan Tonhalle Zürich ve KKL Luzern’de konser verdiler ve önümüzdeki sene Londra’da St James’s Church’de sahne alacaklar. Türkiye’deki performansları arasında İstanbul Süreyya Operası, Cemal Reşit Rey, İstanbul Martı Otel’in konser serilerinde, D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali, İstanbul Müzik Festivali açılış ve Borusan İstanbul Filarmonisi ile konserler bulunuyor. 2015/2016 sezonunda ise İzmir Devlet Senfoni Orkestrası İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile konser verecekler. Ayrıca Süreyya Operası ve Cemal Reşit Rey resital serilerinde ve İstanbul Müzik Festivali’nde (İKSV) oda müzik konserleriyle sahne alacaklar. Öncülük ettiğimiz bu projede İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ve Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile gönüllü olarak aynı sahneyi paylaşacağız.

HARİKA ÇOCUK YASASI TEKRAR ÇIKMALI

- Bundan sonrası için hedefler neler?

- Sanatçı olmak büyük bir sorumluluk. Toplumu kültürel olarak en iyi şekilde besleyebilmeleri için her açıdan donanımlı olmaları gerekiyor. Bu donanımı da sağlayabilmek için bizler her türlü zaman, birikim ve ilişkilerimizi devreye sokmaya devam edeceğiz, zira projede yer alan genç müzisyenlerimizin müziğin geleceğini yönlendirip, uluslararası platformlarda Türkiye’nin de varlığını hissettireceklerine inanıyoruz. Bu doğrultuda en büyük amacımız ellerinden tuttuğumuz müzisyenlerin bir an önce kendi yollarında ilerleyecek düzeylere gelmeleri; böylece yerlerine yeni yeteneklerin seçilebilmesi ve bu fırsattan daha fazla gencin yararlanması. Ayrıca arzumuz ve yılmadan yıllardır tekrarladığımız ve bunun için tüm gücümüzle çalıştığımız ciddi hedefimiz, 20 yıl önce iptal edilen ‘Harika Çocuk Yasası’nın, genç yeteneklerimizin başarı göstergeleri ile tekrar yürürlüğe girmesini sağlayarak, Türk müzisyenlerin dünyada olduğu gibi devlet desteğiyle dünya isimleri ile anılmasını mümkün kılmaktır.

Yazarın Tüm Yazıları