Özel günlere çok özel buluş

Haberin Devamı

İCATLAR ihtiyaçlardan doğarmış. İzmirli tekstil mühendisi Berrin Gönen de, kadınların özel günlerinde yaşadıkları sıkıntıları düşünerek özel bir pantolon tasarlamış. Kendi deyimiyle kuşaktan kuşağa aktarılan korkuları, kalıpları, bugünün malzeme ve teknolojisinin sağladığı olanakları kullanarak, ezber bozan bir anlayışla gün yüzüne çıkarıp eritmek isteyen tekstil üreticileriyle dünyada benzeri olmayan bir ürün çıkarmışlar ortaya. “Reglanda” markasıyla şimdilik sadece Türkiye’deler. Ama görünen o ki, hedef kitlesinde kadınlar olan bu ürün yakın gelecekte kadının olduğu her yerde alıcı bulacak.

- Tekstil mühendisi misiniz?
- Evet. Ege Üniversitesi’nden sonra Bilgi Üniversitesi’nde tasarım kültürü ve yönetimi adında iki yıllık bir programa katıldım. Sonrasında sektörde çalışmaya başladım ve Cavalli, Armani gibi firmalara koleksiyonlar hazırladık. Hem onların ekipleriyle çalıştık, hem de kendi kolleksiyonlarımızı ve markamızı çıkardık. ‘Çuval’ adı altında sürekli fuarlara katıldık.
- Çuval Giyim nerede kuruldu?
- 1993 yılında, Alsancak’ta duvarları çuvalla kaplı mağazamızda özellikle Buldan bezlerinden, kimyasal işlem görmemiş kumaşlarla hazırlanan koleksiyonlarımızla üretime başladık. Ortağım Sedat Luma ile şekillendirdiğimiz imalat sistemiyle 1995’ten itibaren İstanbul’daki fabrikamızda, kendi markalarımız olan Çuval (womenswear) ve Lumajii (mens loungewear) üretiyoruz. Reglanda son ürünümüz ve markamız.

Haberin Devamı

Özel günlere çok özel buluş

ÖNCE HAMİLELER İÇİN YAPIYORDUK
- Nedir bu Reglanda?
- Özel günler için özel bir pantolon. Dışarıdan bakıldığında hiçbir farkı olmamasına rağmen, patentli esnek kemeri, sıvı geçirgenliğini erteleyici nano kumaş özelliği, enden ve boydan esneyen kumaş seçeneğiyle kadınların özel günlerini diğer günlerden farksız ve rahat geçirmelerini sağlayan bir ürün.

- Peki bu fikir nasıl çıktı? Böyle bir ihtiyaç mı var sizce?
- Biz yaklaşık 7–8 yıldır hamile giyimi üzerine çalışıyoruz. Özel günlerinde sıkıntı yaşayan arkadaşlarıma hamile pantolonlarından gönderiyordum. Çünkü bu pantolonların özel bir esneme payı olan kemeri var. Ama tabii dıştan baktığınızda çok güzel değil. Sonuçta hamile pantolonu. 2 yıl önce ‘neden bunu bir regl pantolonu olarak tasarlamayalım’ diye düşündüm. Sonuçta kadın yaşamının farklı dilimlerine odaklanmış ürünler var. Ama her ay, neredeyse bir haftamızı geçirdiğimiz bu dönem için özel bir ürün yok. Birçok kadın için bu zaman zaman zor geçen bir dönem. ‘Neden olmasın’ deyip araştırmaya başladım.

Haberin Devamı

YENİ OLDUĞU İÇİN PATENTİNİ ALDIK
- Ne gibi özellikleri var bu pantolonun?
- Önce özel bir kemer konstrüksiyonu yaptık. Çünkü bu dönemlerde biliyorsunuz 2 beden bile genişleyen kadınlar oluyor. Ayrıca sızıntı olma ihtimaline karşı güvende hissetmek için kumaşla oynadık ve böyle bir pantolon tasarladık. Böylelikle kusursuz bir hareket özgürlüğü var. Yaklaşık 2 yıllık bir geliştirme süreci oldu ve patenti alındı.

- Sonuçta bu bir buluş. Dünyada benzeri var mı, araştırdınız mı?

- Hayır yok. Biz ilkiz. Ama şu an çok yeni olduğu için ihracat için herhangi bir girişimde bulunmadık henüz. Tabii ki kesinlikle gelecekte düşüneceğiz. Öncelikle internet sitemizde İngilizce versiyonunu yaparak tanıtacağız. Mevcut müşterilerimizin içerisinde bununla ilgilenebilecek olmayabilir o nedenle yeni müşterilere sunum yapabiliriz. Sonuçta bu tüm dünya kadınlarının yaşadığı bir durum, dolayısıyla hedefimizde tüm kadınlar var yani.

Haberin Devamı

Özel günlere çok özel buluş

HAVAYI GEÇİRİYOR SIVIYI GEÇİRMİYOR

- Kumaş bildiklerimizden farklı mı?
- Kumaşın özelliği birçok üründe kullanılan nano teknoloji adlı bir yöntem. Kaplama aslında standart. Yani bu kaplamayı ister bu kumaşa yapabilirsiniz, ister başkasına. İster yünlü bir kumaşa yapabilirsiniz. Kumaş son işleminde özel bir sıvıya giriyor. Ve bu işlem sonucunda sıvı itici ve sıvı geçirgenliğini yavaşlatıcı bir hal alıyor. Tabii, hiç geçmez diye bir şey yok, çünkü muşamba değil.

- Peki sağlıklı mı bu kumaş?
- Kesinlikle çünkü havayı geçiriyor. Hava geçiriyor, sıvıyı az geçiriyor. Zaten özellikle bu dönemde kadınlar, çok sağlıklı olmayan dar ve sıkı giysiler giyip kan dolaşımını engelliyor ve zaten varolan hassasiyetin artmasına, hatta kramplar oluşmasına yol açabiliyor. Reglanda tüm bu sıkıntıları azaltmak adına kumaşa uygulanan bir teknoloji. Biz ilk olarak likralı bir kumaşa uyguladık ki özellikle vücuda, kadın bedenine ve hareketlerine uyum sağlasın. Ama ayrıca bir de mesela polyviskon örneği var. Onu daha çok iş pantolonu olarak düşündük.

Haberin Devamı

PİJAMA, ETEK VE ŞORT ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ
- Özel bir teknoloji diyorsunuz. Pahalı o zaman fiyatları?
- Kesinlikle değil. www.reglanda.com sitemizden görebilirsiniz. Fiyatları çok uygun, hele şimdi indirim de var, 100 TL’nin bile altında.

- Sadece pantalon mu var? Farklı ürünlere uygulanması mümkün değil mi?
- Yeni çıkan bir uyku pantolonu yani pijamamız var. Bunu aslında genç kızlar için düşündük. Uyku sırasında çok iyi kontrol edemediklerinden böyle bir ihtiyaç doğduğunu fark ettik. Şimdi de bir iç çamaşırı üzerinde çalışıyoruz. Membran kaplamalı geçirimsiz olan kumaşı iç çamaşırına adapte etmekte biraz zorlandık. Onun geliştirmesini yapıyoruz. Önümüzdeki sezon şort ve etek üzerine de deneyeceğiz. Patenti de o şekilde alındı zaten. Ama en çok pantolon giydiğimizden çıkışımız pantolonla oldu.

Haberin Devamı

ERKEKLER BAŞTA REDDETTİ SONRA KABULLENDİ
- Kadınlar için bu konuyu konuşmak, paylaşmak hiç kolay değil. Bunu nasıl aşıyorsunuz?
- Kesinlikle. En başta ben bu konuda konuşmaktan utanırdım. Ama inanın kendimi aştım. Sonuçta bu bir kusur değil, hastalık hiç değil. Kadın olmanın bir gerçeği. Bu doğal sürecin kadınlar için handikap haline dönüşerek onların enerjilerini düşürebildiğini düşünüyorum. Biz de onların bu süreci rahat geçirebilmeleri için yardımcı olmaya çalışıyoruz.

- E, bir de üretim sürecinde erkekler de var. Onlara nasıl anlatıp, kabul ettirdiniz?
- Kabul etmeyi bırakın önce reddettiler. Konuşmak hiç kolay olmadı. Ancak 6 ay kadar sonra alıştılar. ‘Tamam şimdi anladık seni. İnanıyoruz bu projeye’ dediler. Ondan sonra daha normalleşti konuşmalar.Özel günlere çok özel buluş

Yazarın Tüm Yazıları