Dünya sanatı EgeArt’la İzmir’de

TÜRKİYE’nin ve İzmir’in en önemli sanat etkinliklerinden olan EgeArt Sanat günleri bu yıl, Ege Üniversitesi’nin 60’ıncı yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde 4-13 Aralık arasında düzenleniyor. 6’ncı Uluslararası EgeArt Sanat Günleri; 26 ülkeden 50 uluslararası sanatçının yanı sıra 24 üniversiteden akademisyeni, Türkiye’nin birçok ilinde eğitim gören yabancı uyruklu ve binlerce Türk öğrenci ile sanatseverleri İzmir’de buluşturacak. 10 yıl önce başlayan ve EgeArt Sanat Günleri’nin kültürlerarası etkileşimi artırdığı ve sanat belleğini zenginleştirerek sanatın gelişimine katkı sağladığını anlatan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ile sohbet ettik.

Haberin Devamı

- Ege Art Sanat günlerinin 6’ncısını düzenliyorsunuz. Altı yılda nereden nereye geldi EgeArt?

- Ege Üniversitesi EgeArt Sanat Günleri geçen 10 yıllık sürede sanat camiasında tescillenmiş bir marka değeri kazandı. 2005’teki EgeArt dört günde 25 bini aşkın sanatsever tarafından izlenince bu projenin iki yılda bir sürdürülmesi kararı alındı. Ege Üniversitesi 2013’te ÇAĞSAV Kurum Onur Ödülü’nü aldı. Mayıs 2015 itibari ile ‘Festivaller İçin Avrupa-Avrupa İçin Festivaller’ eşgüdüm organı EFFE; Ege Üniversitesi Uluslararası EgeArt Sanat Günleri’ni Merkez Uzmanları tarafından ulusal seviyede değerlendirmiş, sonrası uluslararası jüri tarafından üyeliğe kabul edilmiştir. EgeArt, artık ulusal, yerel ve uluslararası seviyelerde belirgin bir etkisi olan ve sanatsal kaliteyi temsil eden Avrupa Festivaller Birliği tarafından başlatılan EFFE Platformunun bir parçasıdır. Etiket sahipleri 31 Avrupa ülkesini temsil etmekte ve dinleyicilerine geniş bir yelpazede çeşitli aktiviteler sunmakta. Bu etkinlik, Ege Üniversitesi’nin kuruluşunun 60’ıncı yılı; EgeArt Sanat Günleri’nin 6’ncı kez yapıldığı 2015’te, geçen yıllarda kazanılan deneyimle ve daha fazla sanatçının katıldığı bir etkinlik haline gelmiştir.

Haberin Devamı

Dünya sanatı EgeArt’la İzmir’de

26 ÜLKEDEN 50 SANATÇI KATILIYOR

- EgeArt’ın Ege Üniversitesi ve İzmir için önemi nedir?

- Sanat ve kültür etkinlikleri bir ülkenin görünen yüzü ve çağdaşlığın önemli bir göstergesidir. EgeArt Ege Üniversitesi’nin en önemli kültür sanat etkinliği, dahası markasıdır. İzmir adına önemini anlamak için etkinliği sadece zihinde canlandırmak yetecektir. Bir etkinlik düşünün ki, içerisinde sunumlar, konferanslar, dinletiler, film gösterimleri, konserler, çalıştaylar, yarışmalar barındırsın. Türkiye’den ve dünyanın çok sayıda ülkesinden yüzlerce değerli sanatçının plastik sanatlar alanındaki eserlerinden oluşan özel seçkilerle 20’nin üzerinde çağdaş sergiye imza atılsın. Tüm bu etkinlikler İzmir’in semtlerine yayılsın ve halka ücretsiz olarak sunulsun. Bununla yetinilmeyip genç sanatçılar ustalarla buluşturulsun, sanata akademik yaklaşımlar önerilsin, Türkiye’nin çağdaş sanatına yeni katkı ve açılımlar sağlansın. Üstelik de yorulmadan, heyecanla yeniden her iki yılda bir Ege Üniversitesi kalitesi ve titizliği ile tekrarlansın. Bütün bu söylediklerimiz aslında kocaman, özverili bir kültür hizmetine ve sanat eğitimine işaret etmektedir. Üstelik yoğun katılım istatistikleri, EgeArt’ın sadece İzmir’in değil, aynı zamanda Ege Bölgesi’nin sanat yaşamına yeni bir açılım kazandırdığını göstermektedir.

Haberin Devamı

- Kaç ülkeden kaç sanatçı katılıyor bu yıl?

- Bu yıl 26 ülkeden 50 sanatçıyı İzmir’de konuk ediyoruz. 6’ncı Uluslararası EgeArt Sanat Günleri’ne resim, baskı resim, heykel, seramik, cam, fotoğraf, videoart ve kağıt sanatları ile güncel sanat dallarından Türkiye’nin yanı sıra 26 ülkeden 50 yabancı sanatçı katılıyor. Bu ülkeleri saymak gerekirse; Amerika, Avusturya, Bangladeş, Belçika, Bosna- Hersek, Bulgaristan, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, İran, İspanya, İtalya, Kanada, Kore, Küba, Macaristan, Malezya, Mısır, Norveç, Polonya, Rusya, Tayland ile Tayvan sanatçılarının yer alacağı EgeArt’ta 2 binden fazla eser, İzmir’in farklı noktalarındaki kültür merkezlerinde ve sanat galerilerinde sergilenecek.

Haberin Devamı

TEMA ALGISAL FARKLILAŞMA

- Bu yılki tema ‘Algısal Farklılaşma’. Bu temanın seçilmesinin özel bir nedeni var mı?

- EgeArt Sanat Günleri, Ege Üniversitesi’nin yanı sıra Türkiye’nin pek çok kentinden değerli akademisyen sanatçılar davet edilerek oluşturulan sanat danışma kurulu üyelerinin katkıları ile planlanmakta. 6’ncı EgeArt Sanat günleri de planlanırken, etkinlik küratörü Tüzüm Kızılcan’ın da aralarında bulunduğu 22 kişilik sanat danışma kurulu ile buluşma sağlanmış; keyifli sanat tartışmaları ve gündeme dair sohbetlerin bir sentezi olarak “Algısal Farklılaşma” teması seçilmiştir. Yaşam algıladığımız kadar bizimdir. Düşüncelerimizi, duygularımızı, aldığımız tavırları, paylaşımlarımızı açıkça kimliğimizi ve dolayısıyla yaşamımızı şekillendiren şey algılarımızdır. Dünyayı, hayatı, olan biteni algılayış şeklimiz, kendimizi konumlandırdığımız alanı ve görme biçimlerimizi de oluşturmaktadır. Algısal farklılıklarımız, benzersiz kimliklerimizi açığa çıkardığı kadar iletişim seçeneklerimizin de belirleyicisi durumundadır. Bu denli zengin çağrışımları bulunan bir olgunun sanatsal bağlamda değerlendirilmesinin, özgünlüğün kesin kural olduğu sanat alanı için oldukça yaratıcı açılımlar doğuracağına inancındayız. Dolayısıyla “Algısal Farklılaşma” teması, sanatçıyı sınırlandırmadan, özgür üretim seçeneklerini çeşitlendiren ve güncel bakış açılarını bünyesinde barındıran eşsiz bir kavramsal açılım olarak benimsenmiştir.

Haberin Devamı

Dünya sanatı EgeArt’la İzmir’de

- Çeşitli yarışmalar da düzenliyorsunuz. Hangi konuları içeriyor yarışmalar?

- Ünlü sanatçıları sanatseverlerle buluşturmayı hedefleyen EgeArt Sanat Günleri, genç yeteneklere destek olma amacını da taşıyor. Bu kapsamda genç yetenekleri desteklemek amacıyla “Dinamik Algı” EgeArt Genç Sanat Yarışması ile “Farkında Olmak ve Hoş Görmek” konulu “Kısa Film Yarışması”, “Foto Maraton” ve “Video Maraton” yarışmaları düzenlenmiştir.

AMERİKALI SANATÇI YEREL BİTKİLERLE İZMİR HARİTASI YAPACAK

- Kağıt sanatçısı Jane Ingram Allen nasıl bir çalışma yapacak?

- Amerikalı dünyaca ünlü kağıt sanatçısı Jane Ingram Allen, Ege Üniversitesi 6’ncı Uluslararası EgeArt Sanat Günleri kapsamında yerel bitkileri kullanarak ‘İzmir Bölge Haritası’nı yapmak üzere İzmir’e geliyor. Allen, günümüz el yapımı kağıt tekniklerini, yerel bitkilerden kağıt yapımı, Asya’daki kağıt yapım uygulamaları ve aynı zamanda çevresel sanat enstalasyonlarında kağıt kullanımını 6’ncı Uluslararası EgeArt Sanat Günleri kapsamında 29 Kasım 2015 tarihinde EÜ Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi’nde gerçekleştirilecek olan Kağıt Çalıştayı’nda katılımcılara tanıtacak. Dünyanın değişik bölgelerinde gerçekleştirmiş olduğu şehir ve ülke haritalarıyla tanınan sanatçının, 30 Kasım - 3 Aralık arasında da İzmir’e özgü yerel bitkileri kullanarak yaptığı “İzmir Bölge Haritası” 4 - 13 Aralık arasında EÜ Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi’nde sergilenecek. Her “Bölge Haritası”; el yapımı, çoklu bitki lifi katmanlarından oluşan, kağıdın doğal lif ipleriyle birleşmesinden oluşmakta bu sayede eserler harita gibi katlanabilmektedir. Haritalar, akrilik boya, çizim, kolaj ve diğer tekniklerin kullanıldığı karışık tekniklerle oluşturulmuş eserlerdir. Çift taraflı olup iki tarafı da görülebilecek şekilde asılırlar ve bu sayede izleyici, eserlerin etrafında dolaşıp, konu olan yeri başka açılardan da görebilecektir. ‘Bölge Haritası’ olarak adlandırılan sanat eserlerinin arasına İzmir Bölge Haritasının katılmasından da mutluluk duymaktayız.

Haberin Devamı

- Etkinlikler hangi tarihlerde nerelerde gezilebilecek? Herkese açık olacak mı?

- Üniversitelerin görevi; bilimin üretilmesi ve yaygınlaştırılması yanı sıra eğitimin kültür-sanat ve sporla desteklenmesini sağlamaktır. Bu amaçla, Ege Üniversitesi sanatı İzmir’de yaygınlaştırmak ve toplumdaki sanatseverlerle sanatçıyı yakınlaştırmak ve sanatı günlük yaşamın içine yaymak üzere sergi alanları sayısını ve kent içinde dağılımını artırmıştır. Anaokulundan başlamak üzere ilköğretim, ortaöğretim ve üniversite öğrencileri ile sanatseverlerin buluşmasını sağlamak, gençlerin yaratıcılıklarını tetiklemek, deneyimin paylaşılmasına aracılık ederek sanat belleklerini geliştirmek ve izleyici sayısını arttırmak için etkinlikler ücretsiz olarak yapılmaktadır. Detaylı program web sitemizde, kültür merkezlerinde bulunmaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları