Ayçe Bükülmeyen

Kırkağaç’tan Washington’a

15 Eylül 2019
MANİSA Kırkağaç’ta yetişen Prof. Alp Özerdem, uzun yıllar İngiltere’de akademisyenlik yapmasının ardından Amerika’nın en önemli eğitim kurumlarından George Mason Üniversitesi’ndeki ilk Türk dekan oldu.

 ‘Anlaşmazlık Çözümü ve Barış İnşası’ konularında yıllardır çalışan Prof. Özerdem’e eşim olması nedeniyle bu sayfada yer vermemek, onun hikayesinden ilham alabilecek gençlere haksızlık olacaktı.


- Seni Amerika’nın en önemli üniversitelerinden birine dekan olmaya götüren eğitim hayatından bahseder misin?
- İlk ve orta öğrenimimi doğup büyüdüğüm Manisa’nin Kırkağaç ilçesinde yaptım. Sonrasında İzmir Atatürk Lisesi var ki, benim hayata hazırlanmamda, hep faydasını gördüğüm iş etiği ve disiplin kurallarını anlamamda bambaşka yeri oldu. Üniversite konusunda da şanslıydım, çünkü İstanbul Teknik Üniversitesi gibi köklü bir üniversiteye, İnşaat Mühendisliği’ne gittim. Ancak topluma sosyal anlamda entegre bir alanda çalışmak istiyordum. Bu nedenle İngiltere’de yükseklisans ve doktora öğrenimimi Anlaşmazlık Çözümü ve Barış İnşası olarak seçtim. York Üniversitesi’ndeki doktoramı Bosna-Hersek’in savaş sonrası yapılanması üzerine yaptım ve daha sonra 20’ye yakın çatışmalardan etkilenen ülkede araştırma yaptım. George Mason Üniversitesi’ne dekan olarak gelmeden önceki 10 yılda İngiltere’deki Coventry Üniversitesi’nde büyük bir Barış Çalışmaları Merkezi’nin kuruculuğu, yöneticiliği ve üniversitenin rektör yardımcılığı görevlerinde bulundum.

TOPLUMSAL GELİŞME İÇİN ÖĞRETMENLERE YATIRIM YAPILMALI

- Kırkağaç’ta bir öğrenciyken ya da sonrasında bir gün bu noktada olabileceğini hayal etmiş miydin?

Yazının Devamını Oku

Çeşme’de çocuklar Astronomi Okulu’na

1 Temmuz 2019
NEDENSE bilimi hayatımızdan soyutlayarak sadece okullar ve biliminsanlarına bırakmışız.

Çeşme Jump Start’da, Astronomi Okulu açan Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serdar Evren ve Jump Start kurucuları Yonca Temizocak O’Mahony ile eşi Ryan O’Mahony’in dediği gibi, bilim hayatımızın her alanında olduğundan herkes, hele ki çocuklar rahatça öğrenebilir.

- Astronomi Okulu projesi nasıl ortaya çıktı?
Serdar Evren: Uzun yıllardır çocuklar için astronomi etkinliği yapıyorum. Geçen sene Jump Start ile Çeşme’de düzenlediğimiz etkinliğimiz çok ilgi görünce bu yaz astronomi okulu açalım istedik. Bu birliktelik kışın da devam edebilir.
Yonca Temizocak O’Mahony: Serdar Hoca gibi çok değerli bir bilim insanı ile onun da hep istediği astronomi okulunu düzenlerken amacımız, çocukların yazı eğlenceli, aktif geçirmeleri için, onları bir adım ileriye götürebileceğine inandığımız etkinlik ve atölyeler yapmak. Serdar Hoca’nın anlatımı ile astronomiyi anlamamak ve sevmemek mümkün değil.

PROF. SERDAR EVREN
ASTRONOMİ HAYATIN HER ALANINDA VAR

Yazının Devamını Oku

Uzaktan bakınca seçim

27 Haziran 2019
KUŞKUSUZ İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri hepimizi etkiledi. Uzaktan bakınca ülkede birçok şeyin değiştiğini söylemek mümkün. Bakın neler değişti:


İNANÇ: Birçok insana göre bu seçimde sadece belediye başkanları değişmedi. Siyasette yeni bir anlayış, umut, bir şeylerin değişeceğine olan inanç belirdi.
GENÇLER: Seçimin esas değişimi gençlerle oldu. Belki aynı yaşta bir oğlum olduğundan, Berkay beni çok ama çok etkiledi. Onun o naif, sevecen, umut dolu bakışları ve heyecanını her gördüğümde gözlerim doluyor. Bu gençleri yeniden bu ülkeye inandıran ve heveslendiren bir değişim başladı.
ANLAYIŞ: Bu seçim hem AKP, hem de CHP’deki köhnemiş anlayışları yıkması bakımından da bir mihenk taşı oldu. İzmir, Ankara, İstanbul başta olmak üzere birçok yerde özellikle CHP’nin gösterdiği adaylar daha önceleri kıdem, ahbaplık ya da yumuşak üslupları nedeniyle öne çıkarılmazlarken bu seçimde Kemal Kılıçdaroğlu’nun da desteğiyle aday oldular ve kazandılar. Bu anlamda Kılıçdaroğlu’nun dirayetli duruşu da bu sonuçları getirdi denebilir.
SAĞDUYU VE DURUGÖRÜ: Kendisini bilgi, mütevazılık, mağduriyet, cömertlik gibi binbir kisvenin ardına saklayabilen ve bizim toplumun baş derdi olan kibire karşı dayanıklılığımız arttı.
Değişim güzel ve herkes için yararlı, hele ki dönüşüme el verirse...

Yazının Devamını Oku

Gelin, bu perşembe tanışalım

29 Mayıs 2019
HADİ bu perşembe tanışalım... Alsancak’ta, kitap imza günümde. ‘Gizemli Işığın İzinde’ kitabını sizlere anlatmak istediklerim için yazdım...

Ne mi anlatıyorum? Bizlere kim olduğumuzla ilgili anlatılmayanlardan bahsediyorum.

Nereden geldiğimizle ilgili, kimlere ait olduğumuzla ilgili gizlenenlerden bahsediyorum.
Orta Asya diye tutturulsa da bizim aslında bu topraklara ait olduğumuzun, Anadolulu olduğumuzun kanıtlarından bahsediyorum...
Ege’nin gerçek tarihinden bahsediyorum.
Neredeyse hiç bilmediğimiz gizemli uygarlık Luvi’lerden, Atalarımızdan bahsediyorum.
İçlerindeki ışığı bulmak için cesaretle yeni bir hayata atılan bir kadın ile bir erkeğin hem Luvileri hem de birbirlerini ve aşkı bulma hikayelerini anlatıyorum. Selimiye’de başlayan öykü İstanbul ve İngiltere’nin ardından İzmir’de son buluyor. Kimbilir, belki İzmir’de daha yeni başlıyor, İzmir’den devam edecek.
Hadi gelin, 30 Mayıs Perşembe günü saat 17.00 - 19.00 arası Alsancak D&R’da buluşalım, konuşalım...

Yazının Devamını Oku

Yılın Tiyatro Ödülü Ürkmezli kadınların

27 Mayıs 2019
Tunç Soyer önderliğinde kurulan Ürkmez Kadın Tiyatrosu, kadınların sorunlarına sahneden ses vererek çok başarılı oyunlar sahneliyor.

3 ayrı yerde 11 farklı tiyatro ekibi ve 200’ü aşkın oyuncusuyla bir sezonda 8 farklı tarzda oyun sergileyebilen İzmir’in tek tiyatrosu olan Seferihisar Belediye Tiyatrosu’na bağlı Ürkmez Kadın Tiyatrosu, Bedia Muvahhit Tiyatro Ödülleri’nde ‘Yılın Anadolu Tiyatrosu’ seçildi. ‘Göksel Kortay Özel Ödülü’nü yönetmen Vedat Murat Güzel’in aldığı törende, Seferihisar’daki çalışmaları dolayısıyla sanata destek veren ‘Yerel Yönetici Ödülü’ de Tunç Soyer’in oldu.

HER YIL YENİ BİR OYUN HAZIRLIYORUZ
VEDAT MURAT GÜZEL (YÖNETMEN)
O dönem Seferihisar Belediye Başkanı olan Tunç Soyer, ‘Ürkmez bize bağlandı, orada da kültür sanat etkinliği yapalım’ deyince, gittim ve kadın katılımcılar olduğunu gördüm. Böylece Kadın Tiyatrosu’nu kurduk. Şu an 3 erkek katılımcımız da var. Her yıl bir kadın oyunu seçerek çalışıyoruz. Tiyatroyu araç olarak kullanarak kadınlarımızın hayatında fark yaratmaya çalışıyoruz. Annem adına yazdığım ‘Kız Çocuğu’ oyunumuzla aldığımız ödülü ise Anneler Günü ertesi almam çok anlamlı oldu. ODTÜ Tiyatro Şenliği, İzmir Uluslararası Tiyatro Festivali’ne katıldık, Avrupa turnesine çıktık.

TORUNUM ‘ARTİST ANNEANNEM GELDİ’ DİYOR
MÜJGAN HASDEMİR (79)

Yazının Devamını Oku

İngilizler Ege’yi çok seviyor

19 Mayıs 2019
Birleşik Krallık Büyükelçisi Dominick Chillcott, İzmir ile İngiltere arasındaki ilişkileri güçlendirmek için geçtiğimiz hafta İzmir’e geldi.

Brexit sonrası Türkiye ile ilişkilerin daha iyi olacağına inandığını ifade eden Büyükelçi, İzmir ve çevresinde turizm alanında büyük gelişme olduğunu, her yıl yüzde 35 oranında artış yaşandığını anlattı.

- İzmir’e gelişinizin nedeni nedir?
- Önceki yıllarda İzmir ve çevresi ile ticari ilişkilerimize gereken değeri vermemişiz. Şimdi bunu değiştirmek istiyoruz. İzmir Konsolosluğu’ndaki arkadaşlarımız, ülkelerimiz arasındaki ticaret için çalışıyor. Buradaki genç, dinamik, açık görüşlü iş gücüne ve potansiyele uygun projeler geliştirmek istiyoruz. Teknoparklar ve serbest bölge ilgimizi çekiyor. Geçen yıl ve bu yıl ticaret hacmimiz hızla büyümeye başladı. Bu konuda daha fazla işbirliği olacağını umuyoruz.


İNGİLİZ TURİST SAYISI
HER YIL YÜZDE 35 ARTIYOR

- Ticari işbirliğini geliştirmek için buradasınız yani...

Yazının Devamını Oku

Türk-Yunan dostluğu inanılmaz bir zenginlik

12 Mayıs 2019
Leyla Diamondi gerçek bir Egeli. Annesi İzmir, babası Selanikli. Türk-Yunan anne ve babadan dünyaya gelen Leyla, Türk-Yunan deyince ilk akla gelenin politika olduğunu oysa buradaki kültürel zenginliği görmemiz gerektiğini söylüyor.

 Küçük yaşlardan itibaren şarkı söyleyen sanatçı sadece söylemekle kalmıyor, kendi söz ve bestelerini de yazıyor. ‘Kendimi en iyi müzikle ifade ediyorum’ diyen Leyla, ilk albümünün ardından İngiltere’de konserler vermeye başladı. Yazlarını her zaman Ege’de geçiren sanatçı, müziğiyle buradaki gençlerle de buluşmak istiyor.

ÜNİVERSİTEDE MÜZİK ENDÜSTRİSİ OKUYORUM
- Müzik kariyerin nasıl başladı?
- Şarkı söylemeye 4 yaşında başladım. Şarkı söyleyebildiğimi ilk fark eden annem oldu. Bu kariyerden çok bir tutku benim için. Eğitimimin merkezinde de hep müzik oldu. Önce klasik müzik eğitimi ile başladım. 16 yaşımdayken gittiğim tanıştığım bir yapımcı beni kayıt yapmaya davet etti. Annemle buraya gidip kayıt yaptıktan sonra anladım ki, müzik benim için vazgeçilmez.
- Aldığın eğitimden bahseder misin?
- Lisede matematik, fizik, bilgisayar programcılığı ve resim okudum. Müziğe okul dışında devam ettim. Şu an üniversitede müzik ve müzik endüstrisi üzerine okuyorum. Sadece müzik yapmayı değil, yaymayı ve insanlara ulaştırmayı da öğreniyoruz. Sosyal medyayı kullanmayı, analitiklerini, algoritmalarını, prodüksiyonu ve hatta pazarlamasını da üniversitede görüyoruz.

İLK AKLA GELEN POLİTİKA OLUYOR

Yazının Devamını Oku

Ofisim Projesi Türkiye’ye model

28 Nisan 2019
GÜNÜMÜZDE, hemen her meslek yenilenerek çağa ayak uydurmak durumunda.

Mali müşavirlik mesleği de teknolojik ve çağdaş uygulamalarla yaratıcı girişimler gerçekleştiriyor. İzmir Mali Müşavirler Odası Başkanı Vedat Adak, bu anlamda başlattıkları Ofisim Projesi ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini söylüyor. Mesleğin bir nevi ‘Köy Enstitüsü’ olan proje ile genç mali müşavirler hem güvenli bir ortamda mesleğe adım atıyor, hem de verilen eğitimlerle mesleği daha ileriye taşıyor.

- Ofisim projesine neden ihtiyaç duyuldu?
- Teknoloji o kadar hızlı gelişiyor ki her meslek buna uyum sürecinden geçiyor. Bizim mesleğimiz de tek başına yapılabilir bir meslek olmaktan çıktı. Artık bir mali müşavir çok fazla konuda bilgi sahibi olmak durumunda. Bu da ancak çoklu organizasyonlar ve kurumsallaşma ile mümkün. Bu nedenle genç meslektaşlarımıza destek olmak ve onları bu anlamda mesleğe hazırlamak için Ofisim Projesi’ni başlattık.

ÜLKE GENELİNE YAYILMASI İÇİN TÜRMOB’A DEVREDİLECEK
- Türkiye’de bir ilk olması ayrıca önem taşıyor.
- Evet, bu bizim için de gurur kaynağı. İzmir zaten ilklerin şehri. Biz de İzmir Mali Müşavirler Odası olarak kendi alanımızda bir ilk olarak yaratıcı girişimciliği gerçekleştirmiş olduk. Bu ülkemiz için tam anlamıyla bir pilot çalışma olacak. Eksiklerimizi gidereceğiz varsa yanlışları düzelteceğiz, hedeflerimize ulaştığımızda ise bunu ülke geneline yayması için TÜRMOB’a devredeceğiz. İl odaları da bu işin gözetim ve denetimini yapacaklar.

Yazının Devamını Oku