Sadece seçkin galeriler yetmez

İZMİR Büyükşehir ve Konak belediyelerinin desteği ile Swissôtel Büyük Efes İzmir ve Büyük Efes Sanat işbirliğinde gerçekleşen “Büyük Efes Sanat Günleri” bu yıl 5’inci kez düzenleniyor.

Haberin Devamı

23 - 24 Şubat’taki etkinlikte 200’ü aşkın eser sanatseverle buluşacak. Sergiye ‘İkili Bakış’ adlı eserleriyle katılan Türkiye’nin en önemli sanatçılarından Devrim Erbil ile İzmir’de sanatı konuştuk.

Sadece seçkin galeriler yetmez

10-15 RESİMLİK BİR KOLEKSİYONLA KATILIYORUM
- Büyük Efes Sanat Günleri bu yıl 5. kez sanatseverlerle buluşuyor. Bu etkinlikte yer alan sanat eserleriniz ve gerçekleştireceğiniz söyleşide neler olacak?
- Son dönem resimlerimi getireceğim bu etkinlikte, eserlerimde bu güne denk gördüklerinizin dışında “İkili Bakış” diye adlandırdığım, yeni bir bakış yöntemimle dünyaya ve yapılara baktığım bir anlayışın örneklerini vermekteyim. Bu ikili bakışın dışında yine özel bir teknik ile yaptığım siyah beyaz resimlerim var. Bu eserlerin İzmirli sanatseverlerin ilgisini çekeceğine inanıyorum. 10-15 resimlik bir Devrim Erbil koleksiyonu hazırladım. Büyük Efes Sanat Günleri’nde kendi içinde bir takım yenilikler içeren bir sergi göreceksiniz. Bakalım sizler nasıl bulacaksınız?

Haberin Devamı


- İzmir sanat hayatına verdiğiniz destekler ile sizin hayatınızda İzmir’in farklı bir yeri var gibi görünüyor. Gerçekte de öyle mi?
- Abartmış olmayayım ama her açılan galeride, önemli müzelerde, sergi salonlarında hemen hepsinde sergi açtım. İzmir’in bütün galerilerinde resimlerim zamanla yer aldı, halen de yer almakta. O nedenle İzmir’e hem bir sanatçı olarak, hem bir İzmir sever olarak geldiğimde, oradaki dostlarım ve sanat ortamı ile karşılaşmak her zaman benim için büyük bir zevk ve onur oldu.

SANAT YAŞAMIN BÜTÜN KILCAL DAMARLARINA ULAŞMALI
- Eserleriniz özel koleksiyonlar ve kamusal alanlarda da yer alıyor. Hatta İzmir’e gelen turistler bile Swissôtel Büyük Efes odalarında eserlerinizle tanışıyor. Sanat eserlerinin sanat galerisi haricinde farklı mekanlarda izleyicisi ile buluşması hususunda ne düşünüyorsunuz?
- Bence sanatın sadece galeri ya da müze duvarlarına sığması yeterli değil. Sanatın geniş kitlelerle her zaman bir bağlantı kurmasını, sanatın yaşamın bütün kılcal damarlarına dek ulaşmasını her zaman düşünmüş ve özlemişimdir. Bu nedenle değişik teknikle yapılan büyük mozaik ve seramik panolar büyük boyutta oldukları zaman onların kucakladıkları insan sayısı da daha fazla oluyor. Ve her an karşınıza çıkabilen sürpriz bir sanat eseri özelliklerini taşıyorlar. Evet dediğiniz gibi Swissotel Büyük Efes’te eserlerim var. Türkiye’de ve yurt dışında birçok ülkede böyle panolarım oldu. Mesela Lisbon Büyük Elçiliği’nde 50 m2 seramik panom bulunuyor. Türkiye’de birçok bankada, büyük iş yerlerinde yine mozaik ve seramik eserlerim var. Bu nedenle mesela İstanbul’da da bir başka yeni projeyi gerçekleştirdik. O da kentin en önemli caddelerinden birinde Dolmabahçe Sarayı ile Kabataş arasındaki yol üzerinde 30-40 tane resmimin büyük boyutlarda reprodüksiyonları sergilendi. Halen devam ediyor. Bir galeride bir sergi süresince 3000 kişi resmi görüyor ise burada bir gün de yüzbinlerce insan bu resimleri görüyor. Gündüz ve ışıklandırıldığı için gece de görüyorlar. Bunun gibi birçok projede imzam var. Ben istiyorum ki resim sadece elit bir kesimin gördüğü, seyrettiği mekanlarda değil her an karşılaşacağı bir yerde, bir metroda, büyük bir devlet dairesinde, hükümet konağında, iş yerinde de her zaman karşısına çıkabilmeli. Ben de büyük resim projelere imza atmaktan zevk duymaktayım.

Yazarın Tüm Yazıları