‘Renkli Kampüs’ ile hayaller gerçek oluyor

Renkli Kampüs, başarılı beş iş insanının engelli ve engelsiz üniversite öğrencileri için tasarladığı, fırsat eşitliği, farklı düşünme ve gençlerin sivil toplumda aktifleşmelerini hedefleyen bir liderlik programı.

Haberin Devamı

Arzu Güneşli, İdil Ander Dede, Kristina Steinbüchel, Pınar Gökpınar ve Suna Özpar’ın kurduğu bu programı Kristina ve gönüllü gençlerle buluşarak dinledim.

BU PROGRAM İÇİN
3 YIL HAZIRLANDIK

- Renkli Kampüs fikri nasıl oluştu?
Farklı sektörlerde ve şirketlerde çalışıyoruz. Arzu, Boyner’de Kurumsal Gelişim ve Yatırım Kiralama Direktörü; İdil’in sürdürülebilirlik danışmanlık alanında Köprü Danışmanlık şirketi, benim The Big House adında mimarlık şirketim var. Pınar, BP’de Finansal Muhasebe ve Raporlama Müdürü, Suna insan kaynakları konusunda danışmanlık yapıyor. Yollarımız, ‘Yetkinin Ötesinde Liderlik’ adlı Meridyen liderlik programında kesişti. Gençler için böyle bir program uygulamaya karar verip paydaş gördüğümüz üniversitelerdeki engelsiz kampüs koordinatörlerine, farklı kurumlardaki insan kaynakları yöneticilerine, benzer konularda çalışan uzmanlara danıştık. 3 yıllık hazırlık döneminin ardından 2015’te ilk dönemimizi 17 üniversiteden 33 katılımcıyla başlattık.

Haberin Devamı

FARKIMIZ EŞİT
FIRSAT VERMEMİZ

- Ne gibi eğitimler ve etkinlikler yapıyorsunuz?
Renkli Kampüs, üç ana başlığa odaklandı. İlki kişisel gelişim ve sorumlu liderlik tarafını geliştirmek, ikincisi insan kaynakları bağı ve istihdama hazırlık, üçüncüsü de sivil toplumda aktifleşmek için seçilmiş STK’larla toplumda çözülmeyi bekleyen konular için proje üretmek. Bunların başında ‘gençler için fırsat eşitliği’ ve istihdama hazırlık geliyor. Katılımcıları seçerken engelli-engelsiz, kadın-erkek, devlet-vakıf üniversiteleri, farklı bölümler arası denge kurmaya çalışıyoruz. En büyük farkımız, katılımcıların yarısının engelli öğrenciler arasından seçilmesi. Sorumlu liderlik kavramı üzerine gelişen bir liderlik algısı inşa etmek için ilham verici konuşmacılar, gençlere yeni ufuklar açan, onları değişik şekillerde düşünmeye iten konu başlıkları, her türlü fikri dile getirebilecekleri özgür bir ortam tasarlayarak, engelli öğrencilerin rahatlıkla hareket edebilecekleri engelsiz mekanlar seçtik. Programın bir başka fark yaratan kavramı da ‘sivil toplumda aktifleşmek’. Gençlerin toplumumuzun çözüm gerektiren sorunları ile ilgili katkıda bulunması ve bu konuda çalışan sivil toplum kuruluşları ile tanışması için program boyunca bir STK ile ekip halinde proje çalışması yapma fırsatı yaratılıyor.
- Bu yıl neler planlıyorsunuz?
6’ncı dönemimiz 3 Kasım’da başlıyor. Değişen Dünya Düzeni, Toplumda Fark Yaratanlar, Farklılıklarımız Zenginliğimizdir, Engelsiz Sanat, Dijitalleşen Dünya, Ekonominin Topluma Yansımaları gibi konularda çok değerli konuşmacılarımız var. Ayrıca Cinsel istismarla Mücadele Derneği, Parıltı, Rehber Köpekler, Yuva Dernekleri ve Exitcom firmasıyla özel çalışmalarımız olacak. Daha fazla bilgi www.renklikampus.org sayfamızda var.

 

Haberin Devamı

‘HAYALİMİZ VAR PARAMIZ
YOK’UN CANLI ÖRNEĞİYİZ

- Finansman ve organizasyon anlamında nereden destek alıyorsunuz?
Programı herhangi bir maddi kaynağımız olmadan tamamen gönüllü destekçilerle gerçekleştiriyoruz. Yani ‘hayalimiz var ama paramız yok’ diyenler için bir örneğiz diyebilirim. Bize mekan desteği veren şirketler, maddi beklentisi olmadan gençleri aydınlatmak üzere gelen konuşmacılar, matbaa sponsorları, çabalarımızı gören yakın iş çevremizin mentörlük destekleri ve tabii üniversitelerin kampüs koordinatörleri. Sistem baştan aşağıya bir gönüllü insan ordusundan oluşuyor. Tecrübelerimiz sonucu dernekleşme kararı aldık. Dernekleşme sürecinde programımızdan mezun olan ve Renkli Kampüs’ü gönülden benimsemiş öğrencilerimizden profesyonel destek seviyesinde çok ciddi gönüllü bir destek aldık. Bu konu en büyük gurur kaynağımız. Bu sayede artık kaynak geliştirme faaliyetlerinde bulunarak programımızı geliştirmeyi, büyütmeyi, yaygınlaştırmayı ve yakın gelecekte gençlere devretmeyi hedefliyoruz.

 

Haberin Devamı

AMAÇLADIKLARIMDAN FAZLASI OLDU

- Berkay Alan
Renkli Kampüs’e kendimi geliştirmek, sosyallik ve iş hayatına dair bilgiler elde etmek amacıyla katılmıştım. Ama amaçladıklarımdan fazlasını aldım. Özellikle daha önce hiç duymadığım STK, toplumsal sorunlar gibi birçok konu ve kavram konusunda birçok deneyim kazandım, çırak mentörlük ve genç yönetim ekibinde olmak gibi farklı görevlerde bulundum.

- Gündem Intepe
Renkli Kampüs’e kendimi farklı alanlarda geliştirmek için katılmıştım. Buradan aldığım değerler sayesinde çevreye ve topluma karşı bir sorumluluğumun olduğunu fark ettim ve buna yönelik çalışıyorum.

- Merve Bozne
Renkli Kampüs’e iki arkadaşımın yönlendirmesiyle katıldım. Katılmadan önce üniversiteme ve bölümüme o kadar odaklanmışım ki, bütün hayatın bundan ibaret olduğunu düşünüyordum. Buraya girdiğimde ise o kadar farklı kişilerle ve hikayelerle karşılaştım ki, bütün bu yaşadıklarım empati yeteneğimi ve birlikte bir şeyler başarma isteğimi artırdı.

Haberin Devamı

- Derin Özer
Renkli Kampüs’e başvururken hayatıma farklı insanlar ve arkadaşlıklar katmak, liderlik üzerine eğitimler almak istiyordum. İlk modül toplumdaki önyargılar üzerineydi ve bunun basit bir liderlik programından çok daha fazlası olduğunu anladım. Renkli Kampüs, kendimden çok farklı insanlarla tanışmamı, arkadaş olmamı ve hatta onlarla grup çalışması yürütmemi sağladı.

- Elif Şentürk
Renkli Kampüs’e kariyer fırsatları yarattığı için katılmıştım. Program sonunda kariyer fırsatı bana kattıklarının yanında aslında en az etkili olandı. Her cumartesi Renkli Kampüs’te nefes alıyorum ve farklı bir dünyaya yolculuk ediyorum. Sosyal sorumluluk projeleriyle hep ilgilendim. Fakat Renkli Kampüs’te bizimle beraber ilham veren konuşmacılarla doğaya, çevreci yaşama ilgim olduğunu öğrendim. Engelli ve engelsiz bir arada yaşama, birlikte olma bilinci kazandım.

Yazarın Tüm Yazıları