İzmir Los Angeles’tan güvenli

 ESBAŞ Uzay Kampı her yıl binlerce çocuğu ağırlıyor.

Haberin Devamı

 Burada uzay ortamındaki bilimsel deneyimleri yaşayan çocuklar aynı zamanda farklı ülkelerden gelen çocuklarla birlikte çalışıyor ve arkadaş oluyor. Fakat maalesef ülkemiz hakkındaki olumsuz haberler ve 2 yıl önce yaşanan darbe girişimi nedeniyle birçok aile çocuklarını Türkiye’ye göndermekte tereddüt ediyor. Bunlardan biri de Amerikalı McGrane ailesiydi. ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mary Tuncer’in bu konudaki özel çabaları ve girişimleriyle, çocuklarıyla birlikte Türkiye’ye ve İzmir’deki Uzay Kampı’na gelen Diana McGrane şimdi ‘İzmir, Los Angeles’tan daha güvenli’ diyor...

İzmir Los Angeles’tan güvenli

Mary TUNCER (ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı)

Haberin Devamı

UZAY KAMPI SADECE İZMİR DEĞİL, TÜRKİYE İÇİN BİR ŞANS

* Amerika’dan ESBAŞ Uzay Kampı’na ilgi nasıl?
- Aslında yıllardır Amerika’daki öğrencilerin ESBAŞ Uzay Kampı’na gelmesini organize ediyoruz. Fakat maalesef 2 yıl önceki darbe girişiminden sonra Amerikalı ailelerde çocuklarını gönderme konusunda tereddütler başladı. Bu yıl torunlarımla birlikte arkadaşları ve ailelerinden oluşan 11 kişiyi getirdik.
* Hangi ülkelerden katılan çocuklar oldu?
- Bu çok önemli. Amerika, Türkiye, Ermenistan, Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan, Polonya, İngiltere’den, Ortadoğu’dan gelen çocuklar birlikte çalıştılar. En güzeli hepsi birlikte çalıştı ve çok güzel anlaştı. Diana’nın dediği çok güzel bir şey var. Uzay çalışmaları yapan farklı ülkelerden çocuklar temelde dünya barışını geliştiriyorlar.
* Uzay Kampı’nın sadece Ege Bölgesi için değil, ülke için nasıl bir anlamı var sizce?
- Uzay Kampı aslında Türkiye için bir şans. Ülkeyi tanıtmak ve anlatmak için olabilecek en iyi materyallerden biri. Uzay Kampı bugüne kadar 60 ülkeden binlerce çocuğu ağırladı. Böyle bir kamp ülke için çok olumlu bir imaj oluşturuyor. Çocuk ve gençlere hitap ettiği için de geleceğe yönelik büyük bir yatırım yapılıyor. O nedenle umuyorum bunun bilincine varılır.

Diana MCGRANE

Haberin Devamı

TÜRKİYE’YE GELMEYİ İLK DUYDUĞUMDA KESİNLİKLE REDDETTİM
* Türkiye’de bir kampa katılma fikrini duyduğunuzda ilk anda ne düşündünüz?
- İtiraf etmeliyim ki, çocuklarımla Türkiye’de bir kampa katılma fikrini ilk duyduğumda kesinlikle reddetmeyi düşündüm. Çünkü ülkeniz hakkında sürekli olumsuz yazılar ve haberler duymuştum. Buraya gelince ne kadar yanıldığım gördüm çünkü İzmir Los Angeles’tan daha güvenli. İzmir’e aşık oldum ve bu tecrübeyi kaçırmadığıma çok memnunum.
* Burada nasıl deneyimleriniz oldu?
- İnsanların yaklaşımı inanılmaz. Alışveriş sırasında inanılmaz kibarlar. Hatta dün Türk paramız bittiği için dolar vermek durumunda kaldık ve çıktık. Bir baktık, dükkan sahibi arkamızdan koşup kur farkından doğan 2 lirayı vermeye çalışıyor. Tarihiniz, kültürünüz, yemekleriniz inanılmaz. İzmir ve Türkiye’nin dünyaya sunabileceği bu kadar çok şey varken bu kadar yanlış tanınmış olması çok üzücü.

Haberin Devamı

DÜNYA SİZİN GÜZELLİKLERİNİZİ BİLMELİ
* ESBAŞ Uzay Kampı’na katılmak çocuklarınız için nasıl bir deneyim oldu?
- Çocuklarım için bu kamp hayatlarını değiştiren bir deneyim oldu. Kızım ‘ben diğer ülkeleri pek bilmiyordum ve öğrenmeye de çok meraklı değildim. Ama şimdi Bulgaristan, İngiltere, Türkiye, Ukrayna’dan arkadaşlarım var ve ben de onların ülkelerini ziyaret etmek istiyorum’ dedi. En önemlisi onların da bizler gibi insanlar olduğunu ve ortak bir amaç için çalıştıklarında çok kolay anlaşabildiklerini kavradı. Ayrıca bir uzay merkezinde çalışmak ve Mars’ta yeni bir hayat kurma çalışmaları yapmak da çocuklarımın vizyonunu müthiş değiştirdi. Daha önce bilime merakı olmayan kızım şimdi daha çok ilgileniyor.
* Şimdi Türkiye hakkında düşünceleriniz değiştiğine göre döndüğünüzde neler anlatmak istersiniz yakınlarınıza?
- Ben öğretmen olduğumdan döndüğümde hem Türkiye’yi hem de Uzay Kampı’nı anlatmayı ve gönüllü elçiniz olmayı düşünüyorum. Çünkü bence tüm bu önyargıları, bariyerleri kaldıracak olan iletişim ve doğru anlatım. İnsanlara burada gerçekte ne bulacaklarını anlattığımızda bence gelenlerin sayısı artacak. Belki daha çok tanıtım yapmalısınız, sosyal medyayı kullanmalıyız. Mesela ben de dahil birçok kişi ülkenizde hiç turist yok sanıyor ama Efes’te dünyanın her yerinden insanlar vardı. Bunları herkesin bilmesi gerekli.

Yazarın Tüm Yazıları